Tältä näyttää Vantaan ensimmäinen "designpäiväkoti" – "Kyllä tämä on perinteisiin päiväkoteihin verrattuna poikkeuksellinen"

ARKKITEHTUURI Vaaralanpuiston päiväkodissa 120 lasta temmeltää uudenlaisessa oppimisympäristössä.

Tammet kasvavat keskellä Vaaralanpuiston päiväkodin pihaa ja komistavat näkymää liikuntasalista, jossa Saku, Kasper ja Lenni viettivät pomppuhetken. Päiväkoti on toteutukseltaan poikkeuksellinen ja saanut muotonsa tammista. Luovia ratkaisuja näkyy ympäri taloa, kuten liikuntasalissa, jossa puolapuista saa hetkessä esiintymislavan. Johanna Erjonsalo

Marika Lumme

Vaaralanpuiston uuden päiväkodin arkkitehtuuri ja sisustus ovat herättäneet laajasti mielenkiintoa. Päiväkoti on toiminut vasta vajaan puolen vuoden ajan, mutta päiväkodin johtaja Sari Ikonen-Polamo on ottanut eteisessä vastaan useita vierailijoita.

– Väkeä on käynyt muun muassa arkkitehtitoimistoista ja muiden kuntien päiväkodeista. Olen saanut toimia varsinaisena aulaemäntänä, Ikonen-Polamo naurahtaa.

Tummapuuverhoilu erottaa päiväkodin omakotiasutuksen keskeltä. Myös päiväkodin muotoilu poikkeaa perinteisestä. Kulmikas kaksikerroksinen rakennus on saanut muotonsa pihalla seisovien tammien mukaan.

– Betoni, koivuviilu ja lasi ovat päämateriaalit. Kaikki on valtaosin kotimaista tuotantoa, Ikonen-Polamo kertoo.

Vaaralanpuiston päiväkoti valmsitui viime syksynä. KUVA: Marika Lumme

Päiväkoti on yksi Vantaan kaupungin Suomi 100 -hankkeista.

– Päiväkotia on odotettu alueelle vuosia ja sen tarve on ollut suuri. Päiväkodin valmistuminen osui sopivasti juhlavuodelle, jonka vuoksi se valikoitui juhlavuoden hankkeeksi. Ja kyllä tämä on perinteisiin päiväkoteihin verrattuna poikkeuksellinen, Ikonen-Polamo selvittää.

Poikkeuksellisen rakennuksesta tekevät Ikonen-Polamon mukaan ennen kaikkea rakenteelliset ratkaisut. Päiväkodissa ei juuri ole ovia ja kiinteitä kalusteita on vain vähän. Liikkuvien kalusteiden ansiosta oppimisympäristö on muovautuva.

– Päiväkodin ryhmärakenteet poikkeavat perinteisestä, sillä meillä toimitaan työpareina. Työparilla on enintään 14 lasta. Kaksi työparia muodostavat oman pesän, hän kertoo.

Eskariryhmän oppimistilassa vain yksi pieni pöytäryhmä 14 lapselle. Lapsia halutaan näin kannustaan touhuamaan muualla kuin pöydän ääressä istuen. Lattiaa jakaa eriväriset matot, seinustalla on säkkituoleja.

Eteinen on tuotu osaksi ryhmätilaa, jolloin osa lapsista voi vielä jatkaa leikkiä kun osa jo pukee. Hoitajat näkevät yhdellä silmäyksellä kaikki lapset.

Nuorimpia lukuun ottamatta päiväkotilaiset syövät ruokasalissa, jonka yhteydessä on oma keittiö. Akustiikkaan on kiinnitetty Ikonen-Polamon mukaan erityistä huomiota. Ääniä hillitsevät matot, verhot ja seinällä olevat akustiikkalevyt.

WC-tiloihin rauha saadaan vetämällä maitolasiovi eteen. Vaippaikäisillä on liikuteltava allas, baby stander, jonne voi laittaa lapsen seisomaan suihkuttelun ajaksi.

Päiväkodin väki pääsi esittämään toiveitaan valmistusvaiheessa ja muun muassa värimaailma on Ikonen-Polamon toiveiden mukainen.

– Täällä on paljon maanläheisiä värejä, vihreää, harmaata ja ruskean eri sävyjä. Lapsista ja heidän töistään tulee riittävästi väriä, joten sisustus saa olla hillitty, hän sanoo.

Rakennusprojektista vastannut Vantaan kaupungin tilakeskuksen projektipäällikkö Tapani Torppa näkee päiväkodin poikkeuksellisena Vantaan mittakaavassa myös energianäkökulmasta. Päiväkoti onkin valtakunnallinen pilottihanke, jossa tavoitteena on lähes puolittaa energiakulutus matalaenergia päiväkotiin verrattuna.

Rakennuksen lämmöntuotto on toteutettu niin sanotulla maalämpöjärjestelmällä, jonka keruuputkistoina hyödynnetään rakennuksen perustuksessa olevia teräspaaluja. Rakennuksesta syntyvä lämpö otetaan myös talteen, samoin kuin auringon tuottama energia aurinkokeräimillä.

Aikakapselin koti

Vaaralanpuiston päiväkoti on yksi Vantaan kaupungin Suomi 100 -hankkeista. Osana hanketta päiväkodissa on aikakapseli, johon suljettiin viime keväänä eskarilaisten ajatuksia elämästään vuonna 2067. Aikakapselin, Sotkan munan, ovat tehneet Varian opiskelijat.

Vaaralanpuiston päiväkodissa on noin 120 lasta 1-vuotiaista eskarilaisiin. Talossa toimii myös yksi osapäiväryhmä.

Päiväkodin rakentaminen aloitettiin lokakuussa 2016 ja se valmistui syyskuussa 2017.

Ensimmäisiä vantaalaispäiväkoteja, jossa on hyödynnetty tilaratkaisuissa uutta ajattelua, jossa suositaan laajoja oppimisympäristöjä. Tilaratkaisu tukee varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen opetussuunnitelmia.

Päiväkodin suunnittelijat valittiin suunnittelukilpailulla. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi AFKS Arkkitehdit Oy. Kalusteet ovat valtaosin kotimaisia, muun muassa Kuopion Woodin mallistoa.

Päiväkodin kokonaiskustannus oli noin 6,5 miljoonaa euroa.

Toinen Suomi 100 -päiväkotihanke on Martinlaakson päiväkoti, jonne asennetaan Vantaan toinen aikakapseli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 2. Vantaalainen Tuija Moisala perintöprinsessaksi Miss Plus Size-kisassa
 3. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 4. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 5. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.