Voiko Suomessa syntyä sähkökriisi paukkupakkasilla? – "Silloin pitäisi miettiä, riittääkö meidän kapasiteetti"

Paukkupakkaset saattavat nostaa sähkönhintaa, mutta varsinaista pulaa ei pääse syntymään. Kuvituskuva. Mikko Kuparinen

Tero Vähämäki

Tällä viikolla saapuvat paukkupakkaset vaikuttavat myös sähkön kulutukseen. Maaliskuusta ennustetaan talven kylmintä kuukautta, jolle vetää vertoja vain vuoden 1987 pakkasennätys.

Kylmien talvipäivien kulutuspiikeissä on nähty selkeää kasvua jo vuosien ajan, selviää Energiaviraston tuoreesta raportista.

Samaan aikaan sähköntuotanto on alimmillaan: Vesivoiman tuotanto hidastuu virtausten laskiessa ja vesistöjen jäätyessä. Tuulivoimalat seisovat tyynessä pakkaskelissä, samalla kun lämmityksen myötä kulutus on kovimmillaan. Kysynnän ja tarjonnan poikkeavuus voi nostaa sähkön hinnan ennätyslukemiin.

Varsinainen sähköpula ei kuitenkaan pääse iskemään Suomeen, kertoo Ylen haastattelema kantaverkkoyhtiö Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen

Fingrid varautuu mahdolliseen sähköpulaan kolmiportaisella järjestelmällä.

Sähkönkäytön rajoittamista harkittaisiin vasta, jos sähköä ei saisi ostettua sähkömarkkinoilta. Ennen rajoittamista käynnistettäisiin myös varavoimalat.

– Tämä tarkoittaisi pitkään 25 astetta pakkasta Etelä-Suomessa, ja 35 astetta Pohjois-Suomessa. Silloin pitäisi miettiä, riittääkö meidän kapasiteetti, Kaukonen kertoo Ylelle.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut