Espoon konsernipomo Maria Guzenina kritisoi rajusti HSL:n kakkosjohtajaa – "Eihän missään demokratiassa näin toimita!"

Kansanedustaja ja muun muassa Espoon konsernijaostoa johtava Maria Guzenina (sd.) kritisoi rankasti HSL:n osastonjohtajaa Tero Anttilaa. Arkisto/Klaus Nurmi

Seppo Korkman

–On käynyt entistä ilmeisemmäksi, että HSL teki Espoon liityntäliikennevaateet torjuneen päätöksensä puutteellisten ja virheellisten tietojen pohjalta, arvioi Espoon konsernijaoston puheenjohtaja Maria Guzenina (sd.)

Konsernijaosto kuuli tänään maanantaina kokouksessaan HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemeä hallituksen kielteiseen päätökseen johtaneista yksityiskohdista.

–Kuntaosuuksia koskeneen virheen lisäksi HSL:n hallitukselle ei esitelty päätöskokouksessa minkäänlaisia arvioita siitä, mitä muiden (jäsen)kuntien maksuosuuksille tapahtuu, jos Espoon joukkoliikenteen käyttäjien määrä nyt voimassa olevien päätösten takia romahtaa, Guzenina painottaa.

Hän kritisoi myös voimakkaasti HSL:n kakkosjohtajan, liikennesuunnitteluosastoa johtavan Tero Anttilan virkamieskommentteja jo ennen HSL:n ratkaisevaa kokousta 13. helmikuuta.

–On hyvin outoa, että virkamies julistaa julkisuudessa ennen kuin on nähnyt edes Espoon lopulliset toiveet, että suoria linjoja ei palauteta, Guzenina sivaltaa.

–Eihän missään demokratiassa näin toimita!

Konsernijaoston pomo muistuttaa, että myös HSL:ssä lopulliset päätökset tekee poliittisesti valittu hallitus.

–Helmikuinen päätös on monilta (HSL:n) hallituksen jäseniltä saamani viestin mukaan tehty puutteellisiin tietohin perustuen.

Guzenina sanookin Espoon nyt odottavan, että HSL:n virkamiehet nopeasti korjaavan virheensä, ja tekevät luotettavat laskelmat HSL:n hallituksen käyttöön suorien linjojen Länsi-Espoosta Kamppiin vaikutuksista kuntaosuuksiin.

–Ja siitä, kuinka paljon muiden maksuosuus kasvaa, jos espoolaisten joukkoliikenteen käyttäminen romahtaa.

Tero Anttila hoiti liityntäliikenneväännön kuumimpina hetkinä HSL:n toimitusjohtajan tehtäviä Suvi Rihtniemen sairausloman aikana. Anttila teki myös virkamiesesityksen HSL:n 13. helmikuuta tekemän päätöksen pohjaksi.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi torjuu lähimpään alaiseensa kohdistuvat syytökset.

- Tero Anttila on pyydettäessä kommentoinut sitä virkamiesten tekemää pohjaesitystä HSL:n hallitukselle, joka käsitteli Espoon liityntäliikenteen aiheuttamien ongelmien ratkaisemista, Rihtniemi painottaa.

HSL:n hallituksen esityslista julkistetaan yleensä noin viikkoa ennen hallituksen kokousta.

- Tottakai myös HSL:ssä lopulliset linjaukset tekee (poliittisin perustein valittu )hallitus.

Rithniemi täsmentää myös, että Anttila oli pohjaesityksen valmistelija, mutta esittelyn hallitukselle teki 13. helmikuuta kokouksessa hän.

- Osallistuin sairauslomaltani hallituksen kokoukseen ja esittelin virkamiesesityksen, joka sitten täydennettynä hyväksyttiin päätökseksi.

HSL pomon mukaan helmikuun alussa käytettävissä olevien tietojen pohjalta oli mahdotonta arvioida, miten joukkoliikenteen käyttäjämäärät liityntäliikenteen myötä kehittyvät Espoossa ja HSL-alueella.

-Tällä hetkellä meillä on tieto, että matkalippujen myynti tammikuussa oli Espoossa viisi prosenttia suurempi kuin vuosi sitten tammikuussa. Seutulippujen myynnin osalta kasvu oli Espoossa yhdeksän prosenttia, Rihtniemi avaa tuoreita lukuja.

- Lipputulot eivät siis Espoossa ole laskeneet.

Länsimetron liikennealueella HSL on 15 maaliskuuta aloittamassa noin kuukauden kestävän lippulajitutkimuksen.

- Sen perusteella saamme matkustajamääristä kokonaisselvityksen.

Toimitusjohtaja lupaa myös, että tarpeellisten lisätietojen ja laskelmien tekemisten jälkeen HSL:n hallitukseen voidaan viedä tarvittavia muutosesityksiä liityntäliikenteeseen jo ennen aiemmin ilmoitettua toukokuun loppua.

Juttuun lisätty HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemen kommentit 26.2. klo 16.05.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut