Kalakeitto lämmittää sydäntalvella – Katso ohjeet madekeitolle, haukisopalle ja boullabaisselle

RUOKA Vanhojen keittokirjojen ohjeissa ei ole tapana eritellä kaloja, vaan kaikki kalalajit kelpaavat.

Bouillabaissea kutsutaaan maailman tunnetuimmaksi kalakeitoksi. Runsaimmillaan siinä on useita eri kalalajeja sekä äyriäisiä. Yksinkertaisimmillaan merenantimia on vain muutamaa lajia, mutta liemi on edelleen maukkaan sakea. Pro Kala ry

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ihmiskunta on syönyt vedessä kypsennettyä kalaa eli kalakeittoa aikojen alusta, todennäköisesti ensimmäisistä asukkaista lähtien myös täällä tuhansien järvien Suomessa.

Lumisen sesongin suositelluin kalavalinta keittoon on made, kun kesällä suositaan ahvenia ja syksyllä silakkaa.

Kaikki kolme ovatkin mainioita keittokaloja, mutta reseptit joustavat kyllä tarvittaessa.

Lohi on yleisin valinta, mutta sen ei pidä olla ainoa. Vanhoissa keittokirjoissa raaka-aineeksi mainitaan usein vain "kala" sen kummemmin erittelemättä.

Tapana oli käyttää sitä kalaa mitä tarjolla oli, eikä se ole lainkaan hassumpi ohjenuora nykypäivänkään kalaruokiin.

Kaupan kalatiskillä kannattaa katsoa tarjoukset ja rakentaa ruoka niiden pohjalta.

Tuore kala on hintava raaka-aine, joten keitto on oiva valinta.

Keitossa kunnon kalaliemi antaa makuun runsautta, joten kalaa ei tarvita niin paljon.

Kalakeiton voi tehdä monella eri tapaa. Pakastekaloista ja liemikuutioista valmistuu helposti ja nopeasti arkinen soppa. Juhlavampi ja maukkaampi kalakeitto vaatii jo vaivannäköä.

Perkeet mukaan ilman muuta, ja pää myös.

Kunnon kalakeiton perusjuttu on se, että siihen keitellään ruodoista hyvä liemi.

Jos siis ostaa valmiiksi fileoidun kalan kaupan tuoretiskiltä, kannattaa perkeet (ei sisäelimiä) ilman muuta ottaa mukaan - myös pää. Jos niille ei ole heti käyttöä, ne voi pestä, pakastaa ja nostaa aikanaan jäisinä suoraan liemikattilaan.

Liemen voi keittää monella tapaa.

Yksi tapa on laittaa pää (ilman kiduksia) ja perkeet (lihaisat ruodot) isoon kattilaan, joukkoon laakerinlehti ja kokonaisia musta-, valko- ja/tai maustepippureita. Vettä laitetaan niin paljon, että perkeet peittyvät.

Lientä keitellään tunnin verran, jonka jälkeen se siivilöidään huolellisesti.

Liemissä on toki eroja, kuten on kalakeitoissakin.

Yksin Suomessa perinteisiä kalakeitto-ohjeita on kirjattu yli kaksikymmentä, joten maailman mittakaavassa niitä on lukemattomia.

Klassikoista tunnetuimmaksi kutsutaan sakealiemistä ranskalaista kalastajankeittoa bouillabaissea, joka valmistetaan useista eri kalalajeista ja äyriäisistä. Tosin sekin on jo arkipäiväistynyt ja valmistukseen riittävät myös yksi kalalaji ja pakastekatkaravut.

Vinkit kalan

Tuoreen kalan paras tuntomerkki on puhdas ja raikas tuoksu. Silmät ovat kirkkaat, kosteat ja ulkonevat. Kalan värit ovat kirkkaat. Kalaa peittää kauttaaltaan hiukan kiiltävä, tasaisen ohut suojaava limakerros.

Vältä kalan liikaa pesemistä – todelliset kalamiehet sanovat, että kala on uinut tarpeeksi, kun se kerran nostetaan merestä tai järvestä.

Kalan perusmausteena jodisuola on karvaamman makuista kuin merisuola, joka maistuu pehmeämmältä.

Öljyistä rypsiöljy on miedoimman makuista.

Paistettaessa ilman rasvaa, kuumalle pannulle kannattaa sirotella vähän hienoa suolaa, jotta kala ei tartu pannuun kiinni.

Niin kauan kun kala on kuumaa, se jatkaa kypsymistä. Siksi kala kannattaa jättää mieluummin hieman raa’aksi kuin kypsentää loppuun asti.

Rasvainen kala säilyy huonommin kuin vähärasvainen.

Lähde: Pro Kala ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
  2. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
  3. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
  4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
  5. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
  6. Vainio 30.5.
  7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
  8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
  9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
  10. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
  11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
  12. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
  13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
  14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
  15. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
  2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
  3. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
  4. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
  5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
  6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
  7. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
  8. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
  9. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
  10. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
  11. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
  12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
  13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
  14. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
  15. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.