Mielipide: Asukkaita ei otettu aidosti mukaan Kulleropuiston suunnitteluun

Kirjoittajan mielestä asukkaat eivät ole saaneet aidosti osallistua Kulleropuiston suunnitteluun. Sito Oy

toimitus

Asukkaita kuultiin mutta ei kuunneltu. Asukkaiden keskeisiin toiveisiin muun muassa kerroskorkeuksien porrastamisesta kaupunki ei tarttunut Kulleropuiston suunnittelussa, kirjoittaa Sauli Laitinen Hiekkaharjusta.

Vantaan Sanomissa uutisoitiin (VS 13.2.) Kulleropuiston uudesta rakennuskaavasta.

Muutos alueella on merkittävä. Asuntojen määrä kuusinkertaistuu ja rakennusoikeus kaksinkertaistuu alueella. Kaupungin mukaan asukkaat on otettu mukaan suunnitteluun ja kaavaa on muutettu heidän palautteen mukaan. Asukkaiden näkökulmasta tämä ei kuitenkaan ole sujunut hyvin.

Uuden kaavan ensimmäinen versio valmisteltiin kokonaan ilman asukkaiden kuulemista, vaikka aikaa ja mahdollisuuksia tähän olisi ollut hyvin. Aikaa suunnittelutyön aloituksesta siihen, että maat omistava seurakuntayhtymä ja kaupunki esittelivät kaavan asukkaille kului noin viisi vuotta.

Seuraavassa vaiheessa asukkaat keräsivät 107 hengen addressin kaaavamuutoksen kohtuullistamiseksi. Alueen omakotiyhdistys, johon kuuluu 200 taloutta, tuki myös aloitetta.

Molemmat tahot pyysivät myös mahdollisuutta päästä osallistumaan suunnitteluun. Pyynnöstä huolimatta yhteistä suunnittelutyöpajaa kaupungin ja seurakuntayhtymien kanssa ei kuitenkaan koskaan järjestetty, vaan kaupunki valmisteli kaavan seuraavan version ilman tätä.

Palautteen perusteella kaupunki pienensi rakennusoikeuden muutoksen 2,2-kertaisesta 2,1-kertaiseksi sekä muutti jonkin verran rakennustyyppejä alueen reunalla.

Asukkaiden keskeisiin toiveisiin kerroskorkeuksien porrastamisesta, jo ennalta vaikeiden pysäköintiongelmien ratkaisemisesta sekä suureen määrään pienempiä ehdotuksia ei kuitenkaan tartuttu.

Tämän jälkeen kaupunki järjesti kaksi tapaamista, joissa ei tehty suunnittelua yhdessä.

Kaavan edettyä kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn asukkaat nostivat uudelleen esille muutosehdotuksen, joka olisi ollut toteutettavissa jopa ilman rakennusoikeuden vähentämistä.

Nähtävilläoloaikana kaavasta jätettiin 17 huomautusta, joissa pyydettiin muutoksen kohtuullistamista. Näiden ainoa vaikutus oli suuren parkkipaikka-alueen somistaminen.

Yhtenäistä ja suurta joukkoa asukkaita on prosessin aikana kuultu kymmenen kertaa, mutta kokemusta siitä, että asukkaita olisi kuunneltu, saati osallistettu oikeasti suunnitteluun, ei ole syntynyt.

Asukkaiden on vaikea tehdä tätä enempää. Olisiko seuraavaksi aika kehittää tapaa, miten kaupunkisuunnittelua tehdään?

Sauli Laitinen

Aiheeseen liittyvää

  1. Kiistellyn Kulleropuiston toteutuminen nytkähti eteenpäin – Kaupunki: Suunnitelmaa muokattiin mielipiteiden perusteella 13.2.2018 9:52

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut