Myyrmäen keskusta mullistuu lähivuosina: Myyr York saa "pilvenpiirtäjänsä"

RAKENTAMINEN Myyrmäen keskustaan rakentuu monta asuintornitaloa. Uusia asukkaita on tulossa useita tuhansia.

Pentti Koverskoi toivoo uudistusten tuovan Myrtsiin sosiaalisia tiloja, monipuolisia ruokakauppoja ja liikuntarajoitteisten liikuntapaikkoja. Taustalla rakennetaan senioreiden asumiskeskusta. Tuomas Massinen

Tuomas Massinen

Myyrmäen keskustan ilme muuttuu nykyistä jylhemmäksi lähivuosina. Alueelle pystytetään useita korkeita asuintornitaloja, joiden kivijalkaan tulee liike-, myymälä- ja ravintolatilaa.

–Myyr York saa nyt torninsa, sanailee Vantaan aluearkkitehti Timo Kallaluoto

Kallaluodon mukaan Myyrmäestä tehdään muutoksilla nykyistä eläväisempi ja kaupunkimaisempi keskus. Kaupunkirakennetta tiivistävät uudistukset tuovat koteja tuhansille uusille asukkaille.

Ensimmäinen suuri, 36000 kerrosneliön keskittymä nousee Liesitorin ja Paalutorin väliin. Alueen rakentaminen käynnistyi jo viime vuonna, kun VAV Palvelukodit Oy:n senioreiden asumiskeskusta alettiin rakentaa.

–Kokonaisuuden maamerkkeinä ovat 12-, 14- ja 16-kerroksiset tornitalot, joiden keskelle Myyrmäenraitin varrelle tulee Ruukkutori.

Ruukkutori on pieni aukio, jota elävöittävät kahviloiden ja ravintoloiden terassit sekä kivijalkaliikkeet.

Kolmen tornin huoneistot on mitoitettu 600 asukkaalle. Noin 60 prosenttia niistä on Hartelan omistusasuntoja, loput Hoasin opiskelija-asuntoja ja VVO:n vuokrakoteja.

–Asuntojen rakentaminen alkaa ehkä syksyllä. Korttelit ovat valmiit viiden vuoden kuluttua, Kallaluoto arvioi.

Toinen iso, 41000 kerrosneliön kokonaisuus rakentuu samalla aikataululla Myyrmäentie 2:een, vanhan Kalevan talon tilalle. Sammon toimistotalo on tarkoitus purkaa ensi vuonna, kun asemakaava on vahva.

–Sen paikalle rakennetaan 800 asukkaalle kolme 16-kerroksista asuintaloa ja 4–8-kerroksisia taloja.

Kolmas suuri kokonaisuus tuo Isomyyrin ja Myyrinpuhoksen sekä Liesikujan parkkipaikkojen tilalle 70000 kerrosneliötä asuntoja ja liiketiloja. Asuntoihin mahtuu 1200 ihmistä.

–Suunnittelukilpailu asumisoikeus- ja liikerakentamisesta alkaa ensi syksynä. Keskittymän valmistumiseen menee yli viisi vuotta. Asuintorneja tulee varmasti.

Neljäskin kokonaisuus on jo vireillä, mutta tästä Kallaluoto on vielä vähäsanainen. Kivikirveenkujalle kaavaillaan asuintaloja. Suunnittelukisa pidetään ensi syksynä.

Myyrmäkeläisissä uudistukset herättävät monenlaisia ajatuksia. Pentti Koverskoin mielestä Myyrmäkeen mahtuu hyvin tornitaloja ja tuhansia uusia asukkaita, vaikka väestöä on jo nyt paljon. Koverskoi toivoo, että uudistukset tuovat etenkin sosiaalisia tiloja, monipuolisia ruokakauppoja ja liikuntarajoitteisten liikuntapaikkoja.

Kirsti Mäenpää taas torppaa tornitalojen rakentamisen.

–Siinä mennään liikaa Amerikan malliin. Tarvitseeko täällä matkia Amerikkaa?

Mäenpäästä lähiötunnelma kärsii tornitalojen ja alueen tiivistämisen myötä. Hän pitää hyvänä sitä, että Paalutoria pidetään eläväisenä ja uusia palveluita tulee.

–Toivon tänne kangaskauppoja, taideliikkeitä ja vaatekauppoja.

Katuja, puistoja ja toria uusitaan

Keskustan hankkeiden yhteydessä uusitaan myös useita katu- ja puistoalueita. Esimerkiksi Paalukylänpuiston pohjoisreunaan, Myyrmäenraitin varteen on suunniteltu oleskeluaukiota, jonka luona on tilavaraus tavallista erikoisemmalle leikkipaikalle.

Ulkoalueille tuodaan myös lisää erilaisia taideteoksia.

Pysäköintiä siirretään uusien talojen osalta maanalaisiin laitoksiin. Kävelykeskustaa kehitetään muun muassa Myyrmäenraitin eteläpäässä ja Paalutorilla. Myös torin merkitystä tapahtuma- ja kauppatorina pyritään lisäämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 3. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 11. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 12. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 13. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 14. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 15. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.