Asuntokaupassa iso muutos: viime vuosien himoituimmat kohteet romahtivat 21,5 prosenttia

Kuvituskuva. ARKISTO/Juha Perämäki

Sari Mattila

Uusien kerrostaloasuntojen kauppa romahti tammikuussa. Kiinteistövälitysalan Keskusliitto KVKL kertoo, että uusien kerrostaloasuntojen myyntimäärä jäi 21,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Kaikkiaan uusien asuntojen kauppa hidastui tammikuussa ja jäi 7,5 prosenttia viime vuoden tammikuusta.

Asuntokaupassa näyttää tapahtuneen tammikuussa käänne, sillä vielä viime vuonna sekä uudet kerrostaloasunnot että uudet omakotitalot olivat haluttuja kohteita ja niiden kysyntä oli vilkasta.

Käytettyjen asuntojen kauppa sen sijaan piristyi: niitä myytiin tammikuussa 4,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Käytettyjä asuntoja myytiin kiinteistövälittäjien kautta tammikuussa 4 79 kappaletta. Käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppa kipusi viime vuoden tammikuuhun nähden 5,9 prosentin kasvuun.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat sekä pääkaupunkiseudulla että muissa Suomen 10 suurimmassa kunnassa. Pääkaupunkiseudulla keskimääräinen neliöhinta käytetystä kerrostaloasunnosta oli tammikuussa 4 387 euroa. Viime vuoden tammikuuhun verrattuna hinta on kivunnut 4,5 prosenttia.

Muissa Suomen 10 suurimmassa kaupungissa käytetyn kerrostaloasunnon neliöhinta nousi tammikuussa 2,6 prosenttia verrattuna vuoden 2017 joulukuuhun. Siellä käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta on 2 256 euroa. Vuoden takaiseen hinta on noussut 4,2 prosenttia.

Helsingistä käytetyn kerrostaloasunnon sai tammikuussa keskimäärin 5 020 euron neliöhintaan, kun se Espoossa maksoi 3 560 euroa ja Vantaalla 2 789 euroa. Helsingissä käytettyjen kerrostaloasuntojen neliöhinnat ovat nousseet vuoden takaisesta 6,2 prosenttia, Espoossa 2,5 ja Vantaalla 2,0 prosenttia.

Espoossa käytettyjen kerrostaloasuntojen hintakehitys kääntyi kuitenkin laskuun viime vuoden lopussa: niiden neliöhinta laski 0,6 prosenttia suhteessa vuoden 2017 joulukuuhun. Vantaalla hinta nousi 5,0 prosenttia ja Helsingissä 0,2 prosenttia suhteessa joulukuuhun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.