Yle: Metronkuljettaja laittoi ovet kiinni – 3 päiväkotilasta jäi laiturille

Metrojunan ovia ei saa auki, jos junan etupään vaunut ovat ehtineet tunneliin.  Ovia ei voi avata turvallisuussyistä. Mika M. Niskanen/Arkisto

toimitus

Kolmevuotiaat lapset joutuivat eroon päiväkotiryhmästään, kun metronkuljettaja sulki ovet ja jatkoi matkaa Helsingin yliopiston asemalla. Metrojunaan jäivät niin päiväkodin työntekijät kuin ryhmän muut, arviolta 7 lasta.

Kolmen lapsen pelastus oli se, että laiturilla seissyt tuntematon nainen huolehti heistä sen aikaa, kun päiväkodin työntekijät ja lapset palasivat seuraavalta asemalta Yliopiston asemalle.

Tapaus sattui tiistaiaamuna ja siitä kertoi ensimmäisenä Yle

Metrojunassa olleet matkustajat yrittivät pysäyttää junan, kun he huomasivat, että kaikki ryhmän lapset eivät ehtineet poistua oikealla asemalla. Tapauksesta Ylelle kertonut matkustaja Saara Toivanen sanoo, että eräs nainen veti hätäjarrusta ja muut matkustajat huusivat, että laiturille jäi lapsia. Metrojuna ei ehtinyt edetä kuin hetken, kun se pysähtyi.

Kuljettaja kysyi hätäjarrun yläpuolella olevasta puhelimesta, että mikä on hätänä. Päiväkodin työntekijä sanoi kuljettajalle, että tämän on pakko avata vaunun ovet, koska laiturilla on kolme kolmevuotiasta lasta yksin.

Kuljettaja ei kuitenkaan suostunut tähän, vaan selitti, että ovia ei saa auki. Ja että metrojuna on ajettava seuraavalle pysäkille Rautatientorille, josta voi palata takaisin yksin jääneiden lasten luo.

Toivasen kertoman mukaan monet matkustajat olivat vihaisia ja ihmettelivät, miten tällainen on mahdollista.

Laiturilla seisoi kuitenkin avulias nainen, joka huomasi tilanteen. Hänelle kerrottiin tilanne viittoen ja nainen piti huolta lapsista, kunnes päiväkotiryhmä pääsi takaisin eksyneen kolmikon luo.

HKL:n mukaan ovia ei voi avata, jos kaikki vaunut eivät ole laiturin kohdalla. HKL:n yksikön johtaja Arttu Kuukankorpi sanoo, että metrokuljettaja toimi oikein, kun hän jätti ovet avaamatta.

–Jos junan etupäästä vaunut ovat ehtineet jo tunneliin, ovia ei voi enää avata turvallisuussyistä. On turvallisempaa, että ajetaan seuraavalle asemalle, josta sitten tarvittaessa palataan, Kuukankorpi vastasi Ylelle.

Eikä ovia ole mahdollista avata yksittäin tai vaunukohtaisesti.

– Jos laiturilla on lapsia, niin kuljettajan on vaikea tietää, onko joku lähistöllä olevista aikuisista ohjaajana tilanteessa vai ei. Jos tässä tapauksessa ei nyt olisi sattunut sitä aikuista paikalle, kuljettaja olisi varmasti hälyttänyt järjestyksenvalvojan pitämään huolta lapsista, Kuukankorpi toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.