Avi päätti: Vantaa saa aloittaa puolentoista miljoonan euron patotyöt

YMPÄRISTÖ Etelä-Suomen aluehallintovirasto näyttää vihreää valoa Tikkurilankosken luonnonmukaistamishankkeelle.

Tiina Örn

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on myöntänyt Vantaan kaupungille luvan Tikkurilankosken padon osittaiseen purkamiseen ja kosken kunnostamiseen. Avi tiedotti päätöksestä tiistaina 13. helmikuuta. Vantaa jätti lupahakemuksen noin vuosi sitten 17. helmikuuta 2017.

Kosken luonnonmukaistamisella haetaan joelle arvonnousua virkistyskohteena. Kosken uskotaan olevan jatkossa myös houkuttelevampi kalastajille.

Padon purkamisen ja kunnostustöiden uskotaan helpottavan äärimmäisen uhanalaisen meritaimenen nousua Keravanjoessa. Myös taimenen lisääntymismahdollisuudet ja muiden vaelluskalojen elinolosuhteet Tikkurilankoskessa paranevat.

Avin päätöksessä todetaan alueen kulttuurihistoriallisen arvon säilyvän, koska muutos ei koske rakennuksia, polttouunin piippua eikä kaikkia padon osia. Rakennukset ovat osa alueen teollisuushistoriaa.

Hakemuksessa on otettu huomioon myös se, että Tikkurilankoskessa esiintyy uhanalaista ja rauhoitettua vuollejokisimpukkaa, jonka elinympäristön heikentäminen tai hävittäminen on laissa kielletty. Vantaa on jo valmistellut tulevia muutostöitä siirtämällä vuollejokisimpukat pois nykyisen koskenniskan alueelta ja patoaltaasta.

Päätöksestä selviää, että hankkeen kustannusarvio on noin 1,4 miljoonaa euroa.

Kaupungin on ryhdyttävä hankkeen toteuttamiseen kolmen vuoden kuluessa siitä, kun päätös on tullut lainvoimaiseksi. Päätös saa lainvoiman kuukauden kuluttua, mikäli siitä ei valiteta. Ympäristöneuvos Esko Vähäsöyrinki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta toteaa, että Vantaan kaupungilla on kuitenkin lupa tehdä valmistelevia toimenpiteitä jo ennen kuin päätös tulee lainvoimaiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.