Vaatteiden kaatopaikkakielto hämmentää yhä – näin kierrätät rikkinäiset sukat oikein

Älä tee ainakaan näin! Käytetyt vaatteet voi kierrättää monella tavalla, mutta jäteastian ulkopuolelle niitä ei pidä heitellä. Pia Vakkari

Mikko Välimaa

Kaksi vuotta sitten voimaan astunut tekstiilijätteen kaatopaikkakielto hämmentää edelleen moniakuluttajia.

Mitenrikkinäiset sukat ja muut vaatteet pitäisi kierrättää? Saako ne heittää sekajätteeseen?

Kyllä saa, ja hyvällä omallatunnolla.

– Lumppu eli risat ja käyttökelvottomat tekstiilit laitetaan yhä sekajätteeseen. Ne eivät päädy kaatopaikalle, sillä sekäjäte poltetaan ja muutetaan energiaksi, Itä-Uudenmaan Jätehuollon ympäristökouluttaja Sabina Lindström sanoo.

Sama viesti tulee Helsingin seudun ympäristöstä HSY:stä.

–​​​Kuljetamme sekajätteen Vantaan Energian jätevoimalaan. Sekajäte hyödynnetään kaukolämmön ja sähkön tuotannossa eikä sitä viedä kaatopaikalle.​

Ehjät ja käyttökelpoiset tekstiilit eivät sen sijaan kuulu sekajätteeseen. Niiden kierrättämiseen on monta eri keinoa ja reittiä, joita kaikkia ei heti tule ajattelleeksi.

Useilla jätepisteillä on ensinnäkin vaatekeräyslaatikko, johon voi jättää ehjät ja puhtaat tekstiilit.

Käsistään kätevä ihminen voi tehdävanhoista vaatteista ja kankaista siivousrättejä ja matonkuteita.

Jos omat taidot eivät riitä, voi vaatteen korjauttaa tai sitten sen käyttökelpoiset osat voi laittaa kiertoon.

– Hyödynnä käyttökelpo​​​iset osat, kuten vetoketjut, printit ja napit tai tarjoa niitä tuunaajille.Vie Kierrätyske​skuksen Näprään​​​ kangastilkkuja ja valmiiksi leikattua matonkudetta, HSY:stä vinkataan.

Eläinrakkauttakin voi osoittaa vaatekierrätyksellä.Kysy esimerkiksi HESY ry:n​ (Helsingin eläinsuojeluyhdistys) tarvetta lakanoille, pyyhkeille, peitoille ja toppavaatteille. He käyttävät niitä eläinten alustoina.​​​​

– Useat kauppaketjut ovat järjestäneet tekstiilikeräyksen myymälöissään. Vaatteet ja kodintekstiilit kelpaavat merkistä ja kunnosta riippumatta. Esimerkkinä KappA​hl (vaatteet, kodintekstiilit, kengät, asusteet​), ​​Lindex ​​(vaatteet, kodintekstiilit), H&M​ (vaatteet, kodintekstiilit), Finlayson​ (pussi- ja aluslakanat), Sokos Helsinki ja Kaari (vaatteet, kodintekstiilit, asusteet, kengät, laukut), HSY vinkkaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut