Haluatko synnyttämään Espooseen? Uudessa sairaalassa jokaisella on oma perhehuone

SYNNYTYKSET Synnytykset siirtyvät Jorvista Espoon sairaalaan.

Jokaisesta huoneesta saa perhehuoneen, iloitsee synnyttäneiden osaston osastonhoitaja Maarit Nykänen. Taustalla näkyvästä nojatuolista saa tehtyä vuoteen. Johanna Halava

Johanna Halava

Jorvin sairaalan synnytystoiminta siirtyy vieressä sijaitsevaan Espoon sairaalaan 27. helmikuuta. Espoon sairaalan neljänteen kerrokseen muuttaa synnytysosasto, synnyttäjien päivystysvastaanotto sekä kaksi synnyttäneiden osastoa.

Jorviin jää yksi 16-paikkainen synnyttäneiden osasto, joka toimii Perhepesämallin mukaisesti. Se on tarkoitettu hyväkuntoisille äideille ja terveille vastasyntyneille.

Hätäsektioon pääsee minuutissa, kun leikkaussali sijaitsee samassa kerroksessa synnytysosaston kanssa.”

Tilat Espoon sairaalan neljännessä kerroksessa ovat tähän saakka olleet tyhjillään. Espoon sairaala aloitti toimintansa maaliskuussa 2017.

Synnytysosaston osastonhoitaja Tiina Pulli iloitsee uusista tiloista.

–Hätäsektioon pääsee minuutissa, kun leikkaussali sijaitsee samassa kerroksessa synnytysosaston kanssa. Se on selkeä parannus, hän toteaa tyytyväisenä.

Pulli uskoo yhteistyön eri osastojen välillä syvenevän, kun kaikki toimivat samassa kerroksessa.

–Koen, että samoissa tiloissa oleminen on todella hyvä asia. Ehkä se myös madaltaa kynnystä mennä auttamaan osastolta toiselle. Tiloilla pystyy vaikuttamaan aika paljon siihen, miten ihmiset tekevät työtä, Pulli uskoo.

Synnytysosastolla on kiinteä amme kahdessa huoneessa, mutta pumpattava amme mahtuu kaikkiin kylpyhuoneisiin.

–Kaikilla on nyt mahdollisuus päästä ammeeseen, lisää Pulli.

Vuonna 2017 Jorvissa syntyi 50 lasta veteen.

Pullin mukaan uusissa tiloissa on myös paljon tekniikkaa mitä ei ennen ole ollut käytettävissä.

–Huoneissa oleviin televisioihin voi laittaa esimerkiksi opasteklippejä ei-lääketieteellisistä kivunlievitysmenetelmistä, hän kertoo.

Synnyttäneiden osaston osastonhoitaja Maarit Nykäsen mielestä parasta uusissa tiloissa on se, että kaikki huoneet ovat yhden hengen huoneita, joista jokaisesta on mahdollista tehdä perhehuone.

–Huoneessa olevasta nojatuolista pystyy tekemään sängyn. Eihän se luksussänky ole, mutta uskon, että perheet arvostavat mahdollisuutta omaan rauhaan, Nykänen sanoo.

Henkilökunnalla ei ole isoja kansliatiloja, vaan hoitajien työpisteet ovat lähellä potilaita.

Synnytyksiä Espoon sairaalassa arvioidaan olevan vuodessa 4500. Niistä noin 500 on suunniteltuja sektioita eli keisarileikkauksia, joiden päivämäärä ja kellonaika päätetään etukäteen. Suunniteltuja keisarileikkauksia tehdään erilaisista lääketieteellisistä syistä, esimerkiksi sikiön perätilan tai sikiön koon ja äidin lantion välisen epäsuhdan vuoksi.

–Vuorossa olevista kätilöistä kaksi on mukana suunnitelluissa sektioissa. Kätilöitä on koulutettu instrumenttihoitajan ja heräämöhoitajan rooleihin, kertoo Pulli.

Synnytystoiminnoille tarvittiin uudet tilat, sillä Jorvin leikkaussalit ja niiden alla olevassa kerroksessa sijaitseva synnytysosasto peruskorjataan.

Synnytysyksikkö Espoon sairaalassa

Synnytysosasto: 9 synnytyshuonetta, kaksi leikkaussalia, heräämö.

Synnyttäneiden osastot: Yhteensä 29 hoitopaikkaa yhden hengen huoneissa. Äidin ja vauvan lisäksi huoneissa voi yöpyä yksi aikuinen.

Jorvissa toimii edelleen äitiyspoliklinikka, Perhepesämallin mukaan toimiva 16-paikkainen synnyttäneiden osasto sekä 27-paikkainen vastasyntyneiden osasto sairaalahoitoa tarvitseville vastasyntyneille.

Lähde: Hus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 10. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.