Särkänniemen ex-delfiinin hoidosta leviää kovia syytteitä – Näin vesipuisto vastaa: "Valheita, totuuden ja todellisuuden vääristelyä"

DELFIINIT Attican omistajan mukaan Veeralle ei etsitä uutta kotia aktiivisesti. Veera voi tällä hetkellä ikäänsä nähden hyvin.

Attican mukaan Särkänniemen kolmelle delfiinille kuuluu hyvää. Tämä kuva on otettu Tampereella vuonna 2012. Marjo

Marjo Rämö

Tammikuussa tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Särkänniemestä Kreikkaan siirretty Delfi kuoli Attica Zoological Parkissa. Delfin kuolemaa edelsivät harvinaiset pakkaset.

Atticassa asuu yhä kolme Särkänniemen delfiiniä: Veera, Eevertti ja Leevi.

Mitä niille kuuluu?

Eläintarhan perustaja ja omistaja Jean Jacques Lesueur kertoo, että pojat voivat erinomaisen hyvin.

–Ne ovat terveitä ja erittäin aktiivisia, Lesueuer kertoo kaupunkilehti Tamperelaisen haastattelussa.

Viime kesän lopulla Atticasta kerrottiin, että Veeralle etsitään uutta kotia. Lesueur kertoo, ettei Veeralle etsitä tällä hetkellä uutta sijoituspaikkaa aktiivisesti.

–Jos jostakin löytyy hyvämaineinen delfinaario, jonka laumassa on sekä uroksia että naaraita, saatamme harkita siirtoa.

Lesueurin mukaan Kreikan lauma ei ole Veeralle paras mahdollinen, sillä Veera on joukon ainoa naaras. Hänen mukaansa Veera voi silti aika hyvin.

–Veera on iäkäs leidi, mutta ikäänsä nähden sen vointi on hyvä. Veera on sosiaalisessa yhteydessä kaikkiin lauman kuuteen urosdelfiiniin.

Saksalaisen valaiden ja delfiinien oikeuksia puolustavan ProWalin perustaja ja vastuuhenkilö Andreas Morlok vieraili Atticassa 19. marraskuuta 2017. ProWalin mukaan delfiinit vaikuttivat nälkäisiltä ja tekivät temppuja ruokapalkalla.

ProWalin julkaiseman videon mukaan delfiineillä ei ollut leluja.

Lisäksi Morlok väitti havainneensa, että altaiden lähellä oli muun muassa ruosteisia työkaluja, joita kuka tahansa olisi saattanut viskata delfiinien altaisiin. Altaan viereltä löytyi myös kloorisäiliö.

Netissä julkaisemallaan videolla ProWal toteaa, että delfiinien siirto Särkänniemestä Kreikkaan oli virhe. ProWal oli syksyllä aikeissa haastaa Attican oikeuteen. ProWal ei vastannut toimituksenyhteydenottoon.

Jos jostakin löytyy hyvämaineinen delfinaario, jonka laumassa on sekä uroksia että naaraita, saatamme harkita siirtoa."

Lesueurin mukaan ProWalin väitteet eivät pidä paikkaansa.

–Aktivistien levittämät virheelliset tiedot ovat tulleet meille tutuiksi vuosien mittaan. Nämä saksalaisen aktivistin levittämät tiedot sisältävät valheita, totuuden ja todellisuuden vääristelyä ja tekaistuja väitteitä, joiden ainoana tarkoituksena on ajaa heidän asiaansa eli delfinaarioiden sulkemista. Siinä samalla hän vahingoittaa meidän mainettamme.

Lesueur kertoo ohjeistaneensa omia lakimiehiään haastamaan ProWalin oikeuteen kunnian loukkaamisesta.

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä kertoo, että Särkänniemi pitää yhteyttä Atticaan silloin tällöin.

– He ovat pitäneet meihin yhteyttä asiallisesti. Minulla on sellainen käsitys, että Attica vastaa myös eläinsuojelujärjestöjen ja toimittajien kysymyksiin, Seppälä toteaa.

Seppälän mukaan Särkänniemi ei lähetä enää omia työntekijöitään Kreikkaan.

–Delfiinien päivittäinen hoitaminen kuuluu nyt Atticalle.

Asiasta kertoi ensin Tamperelainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.