Mielipide: Kouluihin tarvitaan enemmän avustajia työrauhan takaamiseksi – "Väkivalta, potkiminen ja solvaaminen on päivittäistä"

Kouluihin tarvitaan useampia avustajia, jotta työrauha säilyisi ja opetus olisi mahdollista, kirjoittaja kertoo. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen/Arkisto

toimitus

Jotta koulumme olisi se hieno suomalainen koulu, tarvitaan useampia aikuisia luokkiin työrauhan varmistamiseksi, kirjoittaja ehdottaa.

Tietävätkö päättäjät mikä vaikutus heidän päätöksillään on lasten arjessa?

Lasten parissa työskenteleminen on todella mielekästä! Yritämme opettaa lapsille – aakkosten ja laskujen ohella – myös kykyä säädellä tunteitaan ja käyttäytymistään: tärkeitä taitoja yhteiskunnassa selviämiseen. Mutta koulun arki ei ole helppoa.

Lasten kanssa on paljon mukavia hetkiä, naurua ja onnistumisen iloa. 1- ja 2-luokkalaiset ovat elämän alussa ja tarvitsevat parhaan mahdollisen ympäristön, oppimisen ilon.

Mutta niitä hyviä hetkiä ympäröi aivan liian usein kaaos ja riehuminen. ”Erityislapsia” on Vantaalla paljon. Eri kulttuurit johtavat usein törmäyksiin, jotka voivat olla hyvinkin vakavia. Ikävä kyllä väkivalta, potkiminen, pureminen ja kaikenlaiset solvaukset ovat jokapäiväisiä. Ne kohdistuvat sekä muihin lapsiin että aikuisiin.

Kun Vantaalla 2000-luvun alussa päätettiin vähentää radikaalisti kouluavustajien määrää ja satsata erityisopetukseen, se oli ajatuksena hieno. On kuitenkin osoittautunut, että systeemi ei toimi niin kuin oli tarkoitus.

Erityisopettajat ovat mahtavia ammatti-ihmisiä. He osaavat todella asiansa. Ongelmana on kuitenkin se, että he voivat ottaa vain pienen ryhmän kerrallaan, muutamina tunteina viikossa.

Kaiken muun ajan on opettaja luokassaan yksin 16–22 lapsen kanssa.

Jotta koulumme olisi se hieno suomalainen koulu, tarvitaan useampia aikuisia luokkiin työrauhan varmistamiseksi! Ei vain opetustilanteeseen, vaan myös väkivaltatilanteita varten.

Toivon, että Vantaan päättäjät kävisivät uudelleen läpi, kuinka esimerkiksi avustajia voitaisiin käyttää enemmän. Varsinkin 1.-2.-luokissa tarvittaisiin omat avustajat.

Nyt on aika ajatella uudelleen. Kaupungin päättäjien tulee ottaa selville, millainen koulu on tänään ja uskaltaa satsata useampiin avustajiin!

Kaikka Växby

koulunkäyntiavustaja

Vantaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.