Lastentarhanopettaja kehottaa lakkoon Hesarissa – "En panisi omaa lastani päiväkotiryhmääni"

Päiväkodeissa on liian vähän henkilöstöä, liian pienet tilat lasten lukumäärään nähden ja liian suuri henkilöstön vaihtuvuus, kirjoittaa lastentarhanopettaja Helsingin Sanomien mielipidesivuilla. Johanna Halava/Arkisto

Marianna Simo

Tilanne päiväkodeissa on monin paikoin niin sietämätön, että kasvattajien olisi syytä ryhtyä lakkoon. Näin katsoo Helsingin Sanomien mielipidesivuille kirjoittanut lastentarhanopettaja. Hän kertoo, ettei laittaisi omaa lastaan päiväkotiryhmään, jossa hän työskentelee:

– Päiväkodeissa henkilöstöä on liian vähän, tilat ovat pieniä lasten lukumäärään nähden, ja henkilöstön vaihtuvuus heikentää kasvatuksen laatua, lastentarhanopettaja kirjoittaa.

Ammattikasvattajien olisi syytä lakata venymästä ja mennä lakkoon, lastentarhanopettaja kirjoittaa:

– Nyt meidän alalla toimivien pitää unohtaa oma paremmuudentunteen tavoittelumme ja lakata venymästä oman hyvinvointimme kustannuksella. Nyt on aika puhaltaa yhteen hiileen. Tämä tarkoittaa, että asiasta täytyy pitää enemmän ääntä – ja mennä lakkoon."

Päiväkotien ahdinko on kirjoittajan mukaan päättäjien tiedossa.

–Politiikassa keskitytään kuitenkin lähinnä henkilöstön koulutustasoon eikä ryhmäkokojen pienentämiseen tai työntekijämäärän lisäämiseen. Koulutuksen lisääminen on sinänsä hyvä asia, mutta se ei ole prioriteetti, sillä korkeasti koulutetutkaan eivät ole mitään taikureita.

Arki päiväkodissa on selviytymistä, lastentarhanopettaja kuvaa:

–Osaaminen valuu jo nyt ­muualle, kun uudet opettajat huomaavat työn olevan lähinnä selviämistä työpäivästä. Töissä sinnittelevät tekevät kaikkensa, että asiakasperheille taataan edes vähän siitä, mitä on luvattu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.