Museonjohtaja kieltäytyy poistamasta klassikkoa – uskalias alastontaulu pysyy Ateneumissa

Jari Pietiläinen

Ateneumin museonjohtaja Susanna Pettersson ottaa blogissaan kipakasti kantaa sen puolesta, että taidemuseoilla säilytettäisiin vapaus esittää muun muassa alastonkuvia, joita ei kaikkien silmille näytettäisi vaikkapa kaduilla tai muilla julkisilla paikoilla.

Pettersson ottaa yllättävän esimerkin Suomen kultakauden taiteesta. Hänen mukaansa yleisö kysyy aika ajoin, miksi Akseli Gallen-Kallelan maalaama Aino-taru saa olla Ateneumin seinällä.

– Kysyjät kokevat Väinämöisen törkeäksi ahdistelijaksi ja Ainokin on kuvattu alastomana. He myös ihmettelevät, että "eikö museota yhtään hävetä?", Pettersson paljastaa.

Ateneumin johtaja muistuttaa, että muun muassa The Metropolitan Museumof Artin seinältä on vaadittu poistettavaksi taidetta häveliäisyyden nimissä.

– Museoille ehdotellaan kaikenlaista: halutaan edustuksellisuutta ja tasapuolisuutta, mutta samaan aikaan penätään kirkasta näkemystä ja rohkeita valintoja. Yksi ja sama teos voi aiheuttaa paheksuntaa ja saada osakseen ihailua, Pettersson valaisee.

Hän myöntää, että ahdisteluun, seksuaalisuuteen ja alaikäisten alastomuuteen liittyvät aiheet ovat kuitenkin kuumentaneet kenttää siinä määrin, että nyt kokeneidenkin kuraattoreiden turnauskestävyys on koetuksella.

– Tämän hetken olennaisin kysymys onkin suhteellisuudentajun ja historiatietoisuuden säilyttäminen. #Metoo-kampanja esittää oikeita kysymyksiä, mutta niitä ei voi soveltaa takautuvasti teoksiin, jotka ovat oman aikansa ja syntyhetkensä ilmentymiä.

– Kun katsomme ja tulkitsemme näkemäämme, on tärkeää muistaa, että olemme ainoastaan yksi sukupolvien ketju taidetta tarkastelevien silmäparien joukossa.

Pettersson vakuuttaa, että Tizianit, Picassot ja Balthusit pysymään seinillä jatkossakin, samoin myös Aino-taru.

– Aino-taru kertoo taiteemme historiasta ja kalevalaisista kertomuksista. Mutta se voi myös auttaa ihmisiä käsittelemään ahdistelun kaltaista kipeää aihetta, Pettersson muistuttaa.

– Taiteen tehtävä on esittää kysymyksiä ja antaa ajattelemisen aihetta. Museoiden tehtävä on toimia esittämisen, puheen ja monimuotoisten tulkintojen areenoina. Ei ole oikeaa tai vääränlaista taidetta. On vain taidetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 3. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 11. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 12. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 13. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 14. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 15. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.