Täystyrmäys Helsingille: Kaupunkibulevardit ja Keskuspuiston nakertaminen nurin oikeudessa

Vartiosaari säilyy virkistys- ja huvila-alueena. Päivi Tuovinen

Kaisa Paastela

Helsinki joutuu miettimään uusiksi lähivuosikymmenien rakentamissuunnitelmat. Helsingin hallinto-oikeus tyrmäsi maanantaina useita keskeisiä osia kaupunginvaltuuston hyväksymistä kaavoista.

Vartiosaari ja Keskuspuiston länsiosa säilyvät, vaikka Helsinki oli merkinnyt osan Keskuspuistoa uudessa yleiskaavassaan ja Vartiosaaren osayleiskaavassa rakentamisalueiksi.

Tuomioistuin kumosi Vartiosaaren rakentamista ajaneen osayleiskaavan ja myös uuden yleiskaavan sitä koskevat merkinnät.

Myös Vuosaaren Ramsinniemi on hallinto-oikeuden kumoamia rakentamiskohteita. Lisäksi Helsingin hallinto-oikeus kumosi rakentamista lisääviä kaavamerkintöjä suunniteltujen kaupunkibulevardien vierestä, Melkin saarella, Itä-Villingissä, sekä Ilmalan varikkoalueen lähellä ja Pajamäessä.

Hallinto-oikeus kumosi myös lainvastaisina päätökset Länsiväylää, Turunväylää, Hämeenlinnanväylää ja Lahdenväylää koskevien kaupunkibulevardi-merkintöjen osalta.Oikeuden mukaanmaakuntakaavan edellyttämiä perusteita mainittujen väylien muuttamiseksi kaupunkibulevardeiksi ei ollut esitetty.

Vartiosaaren ja Keskuspuiston säilymisestä repesi heti riemu sekä Keskuspuistoryhmässäettä luonnonsuojelijoissa.

–Vartiosaari on Helsingin merkittävimpiä luontokohteita. Olemme hyvin iloisia siitä että saari saadaan sellaiseen käyttöön johon se sopii parhaiten, asukkaiden luonto- ja virkistyskäyttöön, sanoo Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Mika Välipirtti

Suomen luonnonsuojeluliiton Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Uudenmaan piiri harkitsevat vielä jatkovalitusta niiden arvokkaiden kohteiden osalta, joissa valitukset eivät menneet läpi.

–Harkitsemme vielä jatkovalitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen yleiskaavan epäselvästä esitystavasta ja suuresta määrästä luontokohteista, joita rakentaminen yhä uhkaa. Tällaisia ovat esimerkiksi Viikin pellot ja niin sanotun läntisen vihersormen heikentyminen Munkkivuoren ja Haagan kohdalla, sanoo erityisasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä.

Sen sijaan Malmin lentokenttää koskevat valitukset hallinto-oikeus hylkäsi, kunkin erilaisilla perusteilla. Malmin lentokentän ystävät kertoo tiedotteessa olevansa pettynyt päätökseen.

–Kaupungin selvitykset ja väitteet on hyväksytty sellaisenaan, vaikka valituksessa on osoitettu niiden merkittävät puutteet. Yhdistys tutkii nyt hallinto-oikeuden päätöstä ja todennäköisesti jatkaa prosessia ylempiin oikeusasteisiin, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Myös Tuomarinkylän kartanon alueen uutta asuinrakentamista koskevat valitukset hylättiin. Pro Tuomarinkylä -liike kuitenkin iloitsee, että yleiskaavan toteuttamisohjelmassa kartanon alueen jatkosuunnittelua on lykätty jopa 2040-luvulle asti.

Lue myös:Vihreiden Kivekäs hallinto-oikeuden päätöksestä: "Kaupungin rakentaminen ei pysähdy tähän"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 3. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 6. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 7. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 8. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 9. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 10. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 11. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 12. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 13. Rajakylän neuvola halutaan siirtää pysyvästi Hakunilaan – Poliitikot palauttivat asian uuteen valmisteluun
 14. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 15. Yli 15 000 ihmistä sulloutui 20 vuotta sitten vantaalaiseen kodinkoneliikkeeseen – Viimeisestä VHS-nauhurista tuli ilmiriita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.