Mielipide: Taloyhtiöt voivat vähentää vanhusten kotihoidon hukkatyötä

Kotihoidon työntekijöiden autoille tulisi olla riittävästi parkkitilaa, kirjoittaja sanoo. Don Lehtinen

toimitus

Parkkipaikan etsiminen on hukkatyötä, joka on äärimmillään asiakkaan hoitosuunnitelman mukaisesta hoitoajasta pois, kirjoittaja muistuttaa.

Kotiin tuotavat avohoidon hoitopalvelut, erityisesti vanhusten kotihoito työskentelee koko maassa kovien haasteiden paineessa.

Kiire ja työn kuormittamuus rasittavat kotihoidon työntekijöitä ja koko järjestelmää turvatessaan asiakkaiden oikeutta yksilölliseen tarpeiden mukaiseen hoitoon ja huolenpitoon.

Yksi merkittävä ongelma kotihoidolla on täällä Vantaalla ja muuallakin Suomessa parkkipaikkojen riittämättömyys, joka lisää työntekijöiden stressiä ja kiirettä. Parkkipaikan etsiminen on hukkatyötä, joka on äärimmillään asiakkaan hoitosuunnitelman mukaisesta hoitoajasta pois.

Meillä ei ole varaa tuhlata rajallisia voimavaroja turhaan touhuun.

Jokainen varmaan haluaa, että hoivaa ja huolenpitoa tarvitseva läheinen saa tarvitsemansa avun sovitusti ja esteettömästi. Minusta meillä kaikilla on vastuu vanhuksista, mielenterveyskuntoutujista ja muista lähimmäisistä, jotka tarvitsevat hoitotyön ammattilaisten tukea itsenäiseen kotona selviytymiseen.

Tässä työssä tarvitaan yhä enemmän läheisten, naapurien, muun sosiaalisen verkoston ja asuinympäristön vastuuta tukiessamme asiakasta käyttämään voimavarojaan.

Yhteinen tavoite on mahdollistaa kotona asuminen asiakkaan niin halutessa. Se on useimmiten sekä asiakkaan että yhteiskunnan kannalta inhimillisesti ja taloudellisesti paras vaihtoehto.

Taloyhtiöiden hallitukset voisivat pohtia jatkuvasti kasvavan vanhusten kotihoidon ja muiden kotiin tuotavien hoitopalvelujen tukemista varaamalla taloyhtiön pihalta kotihoidon autolle oman parkkiruudun tai antamalla kotihoidon autoille lupa pysäköidä lyhytaikaisesti parkkialueiden ulkopuolella. Periaate olisi sama kuin huoltoyhtiöiden autojen pysäköinti huoltoajoa kyltillä.

Minusta ihmisten huoltaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin rakennusten.

Alpi Ripatti, Mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitaja, Keskustan Tikkurilan py:n pj.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.