Alkaako asuntohinnoissa alamäki? Näillä alueilla ne niiaisivat eniten, uskoo sijoitusyhtiön johtaja

Mikko Välimaa

Helsingin ja muiden Suomen kasvukeskusten asuntohinnoissa ei ole toistaiseksi nähty samanlaista laskua kuin länsinaapurissa Ruotsissa. Mikäli hinnat kuitenkin kääntyisivät laskuun, koettelisi pudotus pahiten Helsingin arvoalueita, uskoo alan ammattilainen.

Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa asuntohinnat ovat laskeneet huipputasostaan jo vuoden.

Vastoin toiveita laskeva suunta jatkui myös vuoden 2017 lopulla, jolloin keskimääräinen neliöhinta oli Tukholmassa noin 8 500 euroa. Vajaassa vuodessa Tukholman asuntojen keskineliöhinnoista ehti sulaa pois noin 1000 euroa.

Suomessa asuntojen hintakehitys on poikennut länsinaapurista, sillä meillä Helsingissä ja muissa kasvukeskuksessa hinnat ovat kivunneet finanssikriisin jälkeen, kun taas syrjäseuduilla hinnat ovat pudonneet ja osa kodeista on muuttunut jopa arvottomiksi.

Tämän trendin takia monelle on syntynyt luulo, että hintakehitys olisi Suomessa vakainta Helsingissä ja isoissa kaupungeissa.

Asuntosijoitusyhtiö Asuntosalkku Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Sinnemaa toteaa, että luulo voi osoittautua vääräksi.

Helsingissä hinnat laskisivat enemmän kuin Varkaudessa, vaikka toisin luullaan."

–On todennäköistä, että jos Suomessa asuntojen hinnat lähtevät laskuun, hinnat laskevat eniten alueilla, joilla on korkeimmat hinnat. Esimerkiksi Helsingissä enemmän kuin Varkaudessa ja Ullanlinnassa enemmän kuin Malmilla, vaikka päinvastaista yleisesti uskotaan, Sinnemaa toteaa tuoreessa markkinakatsauksessaan.

Perusteluna hän viittaa Ruotsiin.

–Huomionarvoista on, että siellä hinnat ovat laskeneet Tukholmassa enemmän kuin muualla Ruotsissa. Usein oletetaan, että Suomessa hinnat pitävät markkinaheilunnassa parhaiten Helsingissä ja muissa kasvukeskuksissa. Tämä ei kuitenkaan pidä tilastojen valossa paikkaansa. Ruotsin asuntojen hintojen lasku on hyvä esimerkki.

Helsingissä asuntohinnat eivät ole nousseet viime vuosina yhtä rajusti kuin Tukholmassa. Helsingin keskineliöhinnat ovat nyt 4760 euron luokkaa. Kalleimpia alueita ovat Kaartinkaupunki (8500 e/neliö), Kaivopuisto (7500 e/neliö) ja Eira (7200 e/neliö).

Ruotsalaispankki SEB ennusti hiljattain, että Ruotsin asuntohintojen lasku jatkuu ja pessimistisimmät näkymät ovat Tukholmassa.

Jaakko Sinnemaa ei ennusta hintojen laskua Suomeen, vaan uskoo, ettei tänä vuonna asuntomarkkinoilla nähdä suuria muutoksia.

Suomea suojaa muun muassa pankkien varovaisempi asuntolainakäytäntö. Ruotsissa hintoja ovat hilanneet ylös pitkät asuntolainojen takaisinmaksuajat, joita on viime vuosina tuotu myös suomalaisille asuntolaina-asiakkaille.

Houkuttelevimpina kohteina asunnonostajille Suomessa Jaakko Sinnemaa pitää täydennysrakentamisen myötä kasvukeskuksiin nousevia kerrostaloja.

Niissä palvelut ovat lähellä ja asuntojen laatu ylittää alueen vanhat talot.

Asuntosijoittajan kannattaa puolestaan etsiä kohteita vanhemmista taloista, joissa vuokratuotto nousee uutuuskohteita paremmaksi.

Negatiivisena ilmiönä Sinnemaa nostaa esille vanhat ja huonoilla paikoilla sijaitsevat kerrostalokohteet, jotka voivat yllättää asunnonostajat ja -myyjät myös pääkaupunkiseudulla.

Tallaiset rapistuvat vanhat taloyhtiöt voivat jäädä ilman pankkilainaa, jota ne tarvitsisivat peruskorjauksiin.

Vanhat taloyhtiöt voivat jäädä ilman lainaa, jota ne tarvitsisivat peruskorjauksiin."

–Taloyhtiö ei saa lainaa pankista, jos taloyhtiölainan määrä on liian suuri suhteessa asuntojen arvoon. Uskomme, että tämä tulee näkymään kasvavana keskustelunaiheena ja ongelmana tänä vuonna, Sinnemaa toteaa markkinakatsauksessa.

Tällaisessa tilanteessa koko kerrostalo uhkaa rapistua käsiin. Sinnemaa pitää sitä vaarallisena.

–Jos taloyhtiö ei saa pankista lainaa, korjaukset pitäisi maksaa suoraan osakkeenomistajien pussista. Ja monella osakkeenomistajalla ei ole tähän mahdollisuutta.

–Asunnon ostajan on parempi ostaa asuntoja taloyhtiöistä, joilla on vain vähän lainaa tai ei lainaa ollenkaan. Taloyhtiön lainan määrän merkitys asunnon houkuttelevuuteen tulee kasvamaan merkittävästi, Sinnemaa uskoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 2. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 3. Mielipide: : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 4. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 5. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 6. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 7. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 8. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 9. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 10. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 11. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 12. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 15. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. SMC Palveluiden työntekijät siivoavat vantaalaisia päiväkoteja – Kaupunki ei epäillyt yrityksen taustoja sopimusta tehdessään
 2. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 3. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 4. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 5. Puistoruokaa jaetaan Vantaalla vielä tällä viikolla – piknikpussien jako päättyy perjantaina
 6. Leppäkorven uimarannan vedenlaatu on jälleen hyvä
 7. Koiranulkoiluttajan kauhunhetki Hämevaarassa: Puu kaatui ainoastaan senttien päähän lemmikin kuonosta – "Kuului vain rysähdys"
 8. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 9. Kuusijärven rantaelämää valvotaan nyt myöhäiseen yöhön – Lisäresurssit käyttöön lämpimillä keleillä
 10. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 13. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 14. Omaishoitaja: Kuljetuspalvelusta on tullut Vantaalla hölmölän hommaa – "Taksikuski tilaa kyydin asiakkaalle, joka istuu jo kyydissä"
 15. Mielipide: : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.