Uudenmaan yrityksillä muuta maata varovaisemmat odotukset tulevaisuudesta – kasvun esteenä pula ammattitaitoisista työntekijöistä

Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Tatu Rauhamäki painottaa, että pula ammattitaitoisesta työvoimasta on todellinen Uudellamaalla ja se muodostaa yritysten ripeämmälle kasvulle todellisen esteen. – Tämä viesti kannattaa ottaa tosissaan, hän sanoo. Anton Soinne

Anne Koski

KESKI-UUSIMAA | Uudenmaan yrityksissä pidetään tämänhetkistä suhdannetilannetta normaalia suotuisampana. Silti tulevaisuutta ennakoidaan varovaisesti.

Elinkeinoelämän keskusliiton Suhdannebarometrissä yritykset arvioivat tulevaisuuden suhdannenäkymänsä heikommiksi kuin vielä viime syksynä.

Uudellamaalla odotukset olivat vielä varovaisemmat kuin muissa maakunnissa.

–Se ei yllätä, sillä Uusimaa menee suhdannetta hieman edellä verrattuna muuhun maahan, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Tatu Rauhamäki

Teollisuuden uusien tilauksien määrä antaa hyvää yleiskuvaa siitä, miten talous toimii.

–Loppuvuodelle asetetut odotukset eivät ihan täyttyneet, mutta kuitenkin ollaan selvästi positiivisen puolella, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton tutkimuspäällikkö Jari Haapasalmi

Osalla kysyntä siis sakkaa vielä, mutta yritysten pahin ongelma ja este ripeämmälle kasvulle on ammattitaitoisen työvoiman puute.

–Eniten pulaa on rakennusalalla, toki myös palveluissa ja teollisuudessa, Haapasalmi sanoo.

–Sama ongelma toistuu kyselystä toiseen. Asialle on oikeasti tehtävä jotakin. On esimerkiksi parannettava työvoiman liikkuvuutta ja maahanmuuttajien koulutusta, lisää puolestaan Rauhamäki.

Teollisuuden ja rakentamisen yrityksistä joka viides ja palvelualojen yrityksistä joka neljäs pitää rekrytoinnin hankaluutta kasvun esteenä.

Asuntoja rakennuttavan Riisula Oy:n toimitusjohtaja Ilmari Sjöblom vahvistaa pulan osaavasta työvoimasta.

–Tulevassa kohteessa on tontti, rakennuslupa, rahoitus ja ostajia valmiina, mutta olemme saaneet vain muutaman tarjouksen urakoitsijoilta. Viesti on ollut, että ei ehditä edes laskea, resurssit loppuvat, Sjöblom kertoo.

Positiivista on se, että teollisuuden ja rakentamisen kapasiteetin käyttöaste on varsin korkealla.

–Vastaajista 85 prosentilla kapasiteetti on kokonaan käytössä. Investointien odotetaan jatkavan kasvuaan, mikä on tulevan kasvun kannalta erinomaisen tärkeää, Rauhamäki kertoo.

Hänen mukaansa Uudenmaan elinkeinorakenne on palveluvaltainen, joten myönteistä on sekin, että palvelualojen yritykset odottavat myyntinsä vauhdittuvan alkuvuonna.

Majatalo Onnelan Ture Tähtinen kertoo, että yrityksen kasvuluvut ylittävät selvästi esimerkiksi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n kasvuluvut.

–Ulkomaalaisten yöpymisistä 45,7 prosenttia on Uudenmaan alueella ja 18,9 prosenttia Lapissa. Eli kyllä Uusimaa on vieläkin veturi, hän sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kyselyyn vastasi 407 uusmaalaista teollisuuden ja rakentamisen sekä palvelualan yritystä, jotka työllistävät yhteensä yli 133500 henkeä.

Barometri julkistettiin keskiviikkona tuusulalaisessa majatalo Onnelassa järjestetyssä tilaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 10. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.