Mielipide: Terveydenhuollon työaikauudistus on mennyt pahasti pieleen

Niin sanottu yleistyöaika ei sovi hoitotyöhön, kirjoittajat sanovat. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

toimitus

Vantaa on laskelmoinut saavansa uudistuksella enemmän työaikaa ja vastaanotettuja potilaita. Tosiasiassa tämä uudistus on aiheuttanut taukoja vastaanottotoimintaan siten, että todellinen potilaan hoitoon käytetty työaika on vähentynyt, kirjoittaja muistuttavat.

Vantaan kaupunki on järjestelmällisesti siirtänyt terveydenhuollon parissa työskenteleviä henkilöstöryhmiä yleistyöaikaan. Uudistuksen taustalla on muodollisen jaksotyön poistuminen kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTESin) työaikamuodoista.

Yleistyöaikaan siirtyminen on aiheuttanut sen, että työntekijöiden työsidonnaisuusaika on kasvanut 2,5 tunnilla viikossa, sillä ruokataukoa ei enää saa pitää työajalla. Vuodessa tämä tarkoittaa 100 työsidonnaisuustuntia lisää.

Alun perin työaikamuotoja uudistettaessa oli tarkoitus, että työntekijät siirrettäisiin varsinaiseen jaksotyöaikaan eikä yleistyöaikaan. Uudistus on siis täysin Vantaan kaupungin laskelmointia.

Ongelmana uudistuksessa on se, että yleistyöaika ei oikein mitenkään sovi hoitotyöhön. Monesti on suuria vaikeuksia päästä ajoissa ruokatauolle, koska työ on ennakoimatonta. Pitää laskea, että työpaikalle jää riittävä määrä henkilöstöä perustoimintoja pyörittämään. Monessakaan paikassa ei ole lähellä sellaista ruokapaikkaa, jonne kerkeäisi puolessa tunnissa työvaatteiden vaihto huomioiden.

Vantaalla uudistus on toteutettu erittäin kömpelösti. Näin voi sanoa, sillä samoissa työpaikoissa on nyt kahdessa eri työajassa työskenteleviä ihmisiä.

Ne, joiden työsopimuksissa on tarkemmin mainittu työaikamuodosta, voivat edelleen ruokailla työajalla. Näin ollen heidän työviikkonsa on myös 2,5 tuntia lyhyempi, kuin yleistyöaikaa tekevien. Tämä linjaus asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan ja tätä työnantajan työntekijöiden tasa-arvoon kohdistuvaa toimenpidettä ei voi mitenkään hyväksyä. Jokainen järkevä ihminen voi kuvitella, mitä tällainen tilanne työpaikoilla aiheuttaa henkilöstön keskuudessa.

Vantaa on laskelmoinut saavansa uudistuksella enemmän työaikaa ja vastaanotettuja potilaita. Tosiasiassa tämä uudistus on aiheuttanut taukoja vastaanottotoimintaan siten, että todellinen potilaan hoitoon käytetty työaika on vähentynyt. Lisäksi Vantaan kaupunki on viime vuoden aikana palkannut yleistyöaikaan uusia työntekijöitä, mutta ei ole voinut osoittaa heille selkeää ruokatauon paikkaa.

Terveydenhuollon henkilöstö voisi edelleen ruokailla työajalla, se on myös yleistyöajassa mahdollista, jos Vantaan kaupunki työnantajana näin haluaisi. Nyt työnantaja on toiminnallaan aiheuttanut työpaikoille massiivisia ongelmia työn järjestelyihin sekä työssä viihtyvyyteen. Kysymys kuuluukin, että näinkö Vantaa haluaa korostaa imagoaan vetovoimaisena työnantajana sote-uudistuksen kynnyksellä?

Sirkka-Liisa Kähärä, sairaanhoitaja, JHL, kaupunginvaltuutettu (sd.)

Salla Lindblad-Palo,s airaanhoitaja, Tehy, kaupunginvaltuutettu (sd.)

Aiheeseen liittyvää

  1. Mielipide: Vantaa venytti pienipalkkaisten hoitajien työviikkoa entisestään 28.12.2017 6:20

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut