Koivukylässä odotusta 2 kuukautta, Länsimäessä 2 viikkoa – Lääkäriin pääsy vaihtelee suuresti Vantaalla

TERVEYS Terveydenhuollon johtaja myöntää, että erilaiset odotusajat ovat epätasa-arvoisia.

Vastaanottoaikaa terveyskeskuslääkärille voi joutua odottamaan useita viikkoja. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo/Arkisto

Armi Suojanen

Kiireetöntä vastaanottoaikaa varaava voi joutua odottamaan viikkoja päästääkseen lääkäriin Vantaalla.

Pahin tilanne on Koivukylän terveysasemalla. Siellä lääkärille pääsi marraskuussa keskimäärin 48 vuorokauden kuluttua ajan varaamisesta.

Joulukuussa odotus venyi vieläkin pidemmäksi, jolloin se oli 59 vuorokautta eli noin kaksi kuukautta. Myös Korsossa oli huono tilanne joulukuussa.

Silti ei vielä hätyytellä lain rajoja, sillä terveydenhuoltolain mukaan terveyskeskuksessa on päästävä hoitoon viimeistään kolmessa kuukaudessa.

Tasalaatuista hoitoa pitää saada yhtä lailla asuinpaikasta riippumatta."

Toisessa ääripäässä on Länsimäki, jossa odotusaika lääkärin vastaanotolle oli vastaavina kuukausina keskimäärin 15 ja 16 vuorokautta.

–Laskemme keskimääräiseen jonotusaikaan niin sanotun kolmannen vapaan ajan eli emme laske mukaan peruutusaikoja, jonka voi saada hyvinkin nopeasti. Näin saamme realistisemman ja rehellisen kuvan tilanteesta, kertoo Vantaan terveydenhuollon johtajana 3. tammikuuta aloittanut Piia Vuorela

Yksi syy pitkiin jonotusaikoihin on lääkäripula, joka ei ole Vantaalla ennenkuulumatonta.

Länsimäessä on seitsemän lääkärin virkaa ja jokaisessa on viranhaltija. Koivukylän terveysasemalla on 15 lääkärin virkaa, mutta pahimmillaan heistä puuttuu neljäsosa eli noin neljä.

Akuuttia lääkäripulaa paikataan keikkalääkäreillä ja pysyviä lääkäreitä etsitään virkoihin jatkuvalla rekrytoinnilla. Se on Vuorelan mukaan tärkein toimenpide, jolla tilannetta yritetään helpottaa.

Terveysasemilla asioivat vantaalaiset pitävät vaihtelevia jonotusaikoja epätasa-arvoisina. Vuorela on siitä aivan samaa mieltä: se ei ole oikeudenmukaista.

–Tasalaatuista hoitoa pitää saada yhtä lailla iästä, asuinpaikasta tai mistään muustakaan tällaisesta syystä riippumatta, Vuorela tähdentää.

–Se on meille suuri haaste.

Vuorela muistuttaa, että vantaalaiset voivat käyttää äkillisessä vaivassa myös terveysasemien päiväpoliklinikoita. Siellä sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin.

–Aina on oikeus tulla kysymään ammattilaiselta.

Päiväpoliklinikoiden jonotustilanteen näkee verkosta (www.vantaa.fi/terveysasemat), jolloin voi valita sen terveysaseman, jossa on vähiten ruuhkaa.

Jonotusajat lääkärille

Kiireettömien vastaanottoaikojen keskimääräiset odotusajat lääkärille vaihtelevat. Keskimääräisissä ajoissa eivät ole mukana peruutusajat.

Hakunila: marraskuu 33 vuorokautta, joulukuu (ei saatavilla).

Koivukylä: 48 vrk, 59 vrk.

Korso: 46 vrk, 51 vrk.

Länsimäki: 15 vrk, 16 vrk.

Martinlaakso: 24 vrk, 32 vrk.

Myyrmäki: 32 vrk, 47 vrk.

Tikkurila: 28 vrk, 31 vrk.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 2. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 3. Vantaalainen Tuija Moisala perintöprinsessaksi Miss Plus Size-kisassa
 4. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 5. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 14. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 15. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.