Niinistö löi Haataisen Vantaalla 17 kertaa – Lue, mitä puoluejohtajat miettivät nyt

Sauli Niinistö teki sunnuntaina historiaa pääsemällä jatkokaudelle heti presidentinvaalien ensimmäiseltä kierrokselta. Paivi Tuovinen

Jari Pietiläinen

Istuva presidentti, kansanliikkeen ehdokas Sauli Niinistö keräsi vantaalaisten äänet täysin suvereenilla tavalla: vaaliuurniin putosi yli 107 000 Niinistölle osoitettua vaalilippua.

Nykyisen presidentin toivoi jatkavan miltei kaksi kolmasosaa Vantaalla äänensä antaneista.

Viimeisenkin äänestyslipun tultua lasketuksi oli selvää, että Niinistö oli ylivoimainen ykkönen Vantaan kaikilla 65 äänestysalueella.

Kaikkein vahvimmin Niinistö löi itsensä läpi Askistossa, Hämeenkylässä ja Nikinmäessä, missä hän keräsi peräti yli 70 prosenttia kaikista äänistä. Vankkaa hänen kannatuksensa oli myös muun muassa Hämevaarassa, Keimolassa, Ruskeasannassa, Vantaanlaaksossa ja Ylästössä.

Niinistö voitti Haataisen Vantaalla 17-kertaisesti."

Vantaan kokoomuksen kunnallissihteeri Kim Zilliacus myöntää olevansa ilahtunut ehdokkaansa jättikannatuksesta myös paikallisesti.

– Pitää kuitenkin muistaa, että nämä olivat henkilövaalit, eikä näistä ole välttämättä kovin paljon vetoapua seuraaviin vaaleihin.

– Seuraavaksi käydään maakuntavaalit, joita varten käydään uusi ehdokasasettelu ja tehdään tietenkin omaa vaalityötä. Mutta nyt on tietenkin aika iloita hyvän ehdokkaan läpimenosta. Tukijoukot tekivät aivan loistavan suorituksen, Zilliacus myhäilee.

Niinistö voitti Vantaalla Sdp:n Tuula Haataisen vaaliyönä enemmän kuin sananmukaisesti luvuin 6–0.

Kun esimerkiksi kunta- ja eduskuntavaaleissa demarit ovat Vantaalla kilpailleet kokoomuksen kanssa verissä päin, nyt Niinistö imuroi kannatusta peräti 17-kertaisesti Haataiseen verrattuna. Vaalitulosta on Vantaalla pohdittu apein mielin.

Vantaan demareiden järjestösihteeri Jouko Lindtman yrittää nähdä asiassa myös positiivisia piirteitä.

– Vantaalla Haatainen pärjäsi sentään paremmin kuin muissa suurissa kaupungeissa, esimerkiksi Turussa tai Tampereella, muistuttaa Lindtman.

Istuvaa presidenttiä on vaikeaa lyödä."

– Ja mikä tärkeintä, presidentinvaalit ovat yhä enemmän henkilövaalit. Istuvaa presidenttiä on hyvin vaikeaa yrittää lyödä – siitä on hyvänä esimerkkinä vuoden 2006 vaalit, jolloin Tarja Halonen voitti Niinistön.

Lindtmanin mukaan Sdp teki Vantaalla hyvän vaalikampanjan. Nyt on aika hengähtää ja tutkia vaalitulosta paikallisesti kaikessa rauhassa.

Myös Pekka Haaviston (vihr.) suosio myötäili Vantaalla hänen valtakunnallista kannatustaan. Kaikista vantaalaisista hänet olisi halunnut nähdä presidenttinä 12,5 prosenttia äänestäneistä.

Haaviston kannatus oli kiihkeintä Maarinojalla, missä useampi kuin joka viides – 21,2 prosenttia – antoi Haavistolle äänensä. Tyytyväisiä vihreä voivat olla myös Tikkurilan ja Talkootien tuloksiin. Asolassa, Hiekkaharjussa, Kaivokselassa, Koivukylässä, Kukkakedossa, Louhelassa, Rastimäessä ja Vihertiellä Haaviston saama tuki oli yli 15 prosenttia.

Haavisto oli ehdoton kakkonen kaikilla äänestysalueilla.

Huhtasaaren alueita ovat Länsimäki ja Mikkola."

Kolmannelle sijalle punnertautui Vantaalla Laura Huhtasaari (ps.). Hänelle tukijoukkoja kerääntyi eniten Rajakylän Estepuistossa, Länsimäessä, Mikkolassa ja Nissaksessa. Koko Vantaalla Huhtasaari sai reilun seitsemän prosentin kannatuksen.

­– Fiilikset ovat nyt todella hyvät. Voisin verrata näitä vaaleja edellisiin vaaleihin, ja tunnelma oli nyt aivan toinen, sillä yhteenkuuluvaisuutta on ollut paljon ilmassa, arvioi Vantaan perussuomalaisten puheenjohtaja Johannes Nieminen

Kärkikolmikon jälkeen purjehtinutta ehdokkaiden jälkijoukkoa johti Vantaallakin kansanliikkeen Paavo Väyrynen: häntä äänesti lähes viisi prosenttia vantaalaisista.

Seutulassa ja Tarhapuistossa Väyrynen hengitti kiivaasti Huhtasaaren niskaan – ja esimerkiksi Myyrmäessä näiden kahden eroa ei ollut kuin yhden promillen verran.

Vasemmistopuolueiden ehdokkaat saivat Vantaalla tällä kertaa vain hieman reilu kuusi prosenttia äänistä.

Peränpitäjinä olivat Merja Kyllönen (vas.) ja Matti Vanhanen (kesk.) sekä Nils Torvalds (r.), joiden yhteenlaskettu potti oli niukin naukin yli viisi prosenttia.

Presidentinvaalit Vantaalla

1. Sauli Niinistö: 69 484 ääntä, 64,7 %.

2. Pekka Haavisto: 14 905 ääntä, 13,9 %.

3. Laura Huhtasaari: 8 105 ääntä, 7,5%.

4. Paavo Väyrynen: 4 976 ääntä, 4,6 %.

5. Tuula Haatainen: 4 062 ääntä, 3,8 %.

6. Merja Kyllönen: 2 791 ääntä, 2,6 %.

7. Matti Vanhanen: 2 116 ääntä, 2,0 %.

8. Nils Torvalds: 1 033 ääntä, 1,0 %.

Vantaalla annettiin yhteensä 107 828 ääntä.

Vantaan äänestysaktiivisuus oli 66,2 %.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 14. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 10. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 11. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen
 14. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.