1950 – 1960-luvulla saatu yrityslahja voi olla nykypäivän himoittu design-tuote

Espoolainen Jukka Laaksonen on varastoinut vanhaa posetiivia aikomuksenaan korjata soitin. Korjaaminen on jäänyt aikeeksi ja hän jättää soittimen huutokaupalle myyntiin. Arviota antaa Bukowskin huutokauppakamarin asiantuntija Thomas Luoma. Marjo Rämö

Marjo Rämö

HELSINKI|–Taidetta, veistoksia, design-lasia, koruja ja esimerkiksi tämä venäläinen rasia, luettelee asiantuntija Thomas Luoma huutokauppakamari Bukowskin arviointipäivään tuotuja esineitä ja pyörittelee käsissään kaunista kullattua rasiaa, jonka kannen maalaus kuvaa todennäköisesti Turkin sodan taisteluja.

Kotien esineistöä tuodaan huutokauppakamarin ilmaiseen arviointiin muuttojen ja kuolinpesien tyhjennysten yhteydessä. Tarjonnassa näkyy suurten ikäluokkien kotien siivoaminen.

–Paljon tarjotaan kristallimaljakoita ja astiastoja, joita on vaalittu ja katettu pöytiin ainoastaan pyhinä. Näillä ei kuitenkaan ole suurta jälleenmyyntiarvoa johtuen siitä, että ne ovat käyttöesineitä ja niistä on ylitarjontaa, Luoma sanoo.

Pienessä Suomessa ihmisille tuppaa kertymään tiettyinä aikakausina hyvin samantyyppistä tavaraa.

Myös seiniä koristaneet kukka- ja maisemamaalaukset eivät useinkaan mene kaupaksi vaikka tekijällä olisi nimeäkin.

–Tänä päivänä maalaus ei mene kaupaksi, jos se ei sovi sisustukseen.

Luoma neuvoo kuitenkin olemaan tarkkana ja varaamaan aikaa muutto- ja kuolinpesäsiivouksiin, jottei roskalavoille ja kirpputoreille päädy arvotavaraa. Sellainen voi olla esimerkiksi 1950–1960-luvuilla työnantajalta lahjaksi saatu koriste-esine tai koru.

–Tuohon aikaan yritykset tilasivat liikelahjoja esimerkiksi Kultakeskuksesta, jossa työskenteli maamme huippusuunnittelijoita kuten Tapio Wirkkala ja Bertel Gardberg. Heidän suunnittelemilla esineillä voi olla kovakin arvo.

Lahjaksi saadun design-esineen mahdollinen kaiverrus ei merkittävästi vähennä esineen arvoa.

Suomalaisista kodeista löytyy myös jonkin verran tsaarinaikainen esineistöä, joka on nykyisin haluttua.

Esineen kuvalla varustetun arviointipyynnön voi tehdä myös sähköisesti tai pyytää huutokauppakamarin asiantuntijaa paikan päälle.

Nämä käyvät kaupaksi:

Kotimaiset designhuonekalut, -lasi, -keramiikka ja -korut, suunnittelijoina esimerkiksi Alvar Aalto, Ilmari Tapiovaara, Tapio Wirkkala, Bertel Gardberg. Paavo Tynellin valaisimet tekevät vuosi toisensa jälkeen hintaennätyksiä.

Suomalaisen kultakauden taide kuten Edelfelt, Simberg, Gallen-Kallela, Schjerfbeck. Näiden tekijöiden maalausten arvo tuskin on omistajalle epäselvä, mutta myös grafiikka ja luonnokset voivat olla erittäin arvokkaita.

Venäläinen, keisarillisen ajan esineistö, kuten korut ja koriste-esineet sekä erilaiset tsaarinajan militaariesineet kuten kunniamerkit ja miekat.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut