Jarno, 40, jätti seesteisen elämän ja lähti opiskelemaan New Yorkiin – Ratkaisu ei kaduta

MUUTOS Lapsuuden unelma lennätti nelikymppisen Jarno Pimperin toiselle mantereelle.

Jarno Pimperin vaativien opintojen ensimmäinen vuosi New Yorkissa päättyy pian. Hän piipahti parin viikon lomalla Suomessa. Johanna Erjonsalo

Tiina Örn

Nelikymppinen mies päätti seurata unelmaansa. Edellä mainittu klisee on Jarno Pimperin mielestä ihan kelvollinen kuvaamaan hänen tekemäänsä elämänmuutosta. Sitä kun hän muutti reilu puoli vuotta sitten Kalliosta New Yorkiin opiskelemaan näyttelemistä.

Pimperi oli pikkupoikana kiinnostunut elokuvista ja niiden teosta. Elokuvia syntyi kavereiden kanssa kotiseudulla Kemissä vanhempien lahjoittamalla videokameralla.

–Tekemiemme elokuvien esikuvina olivat V-sarja ja tietenkin Star Wars.

Pimperi unelmoi elokuvaohjaajan urasta, mutta se jäi haaveeksi. Hän valmistui Vaasan yliopistosta ekonomiksi ja aloitti työt rahoitusalalla. Lapsuuden haave kyti mielessä.

–Viitisen vuotta sitten menin puolisoni ja parin kaverini kanssa katsomaan Helsingin Gayteatterin (HGT) näytelmää Corpus Christi Ajattelin, että ei hitto, mun on pakko päästä mukaan tohon hommaan.

Ja niin hän meni. Pimperi on näytellyt suuren roolin muun muassa HGT:n tulkinnassa Paul Rudnickin Jeffreystä Hän on ollut mukana myös kolmessa muussa HGT:n projektissa.

Näytteleminen vei nopeasti yhä enemmän vapaa-aikaa ja jännittämisestä huolimatta Pimperi päätti rohkaistua pyrkimään elokuva- ja mainosrooleihin. Yritys tuotti tulosta ja hän on näytellyt muun muassa Salatuissa elämissä ja Syke-sarjassa. Valkokankaalla Pimperi on nähty esimerkiksi Tom of Finland ja Varasto II -elokuvissa.

Vähitellen Kalliossa asuva nelikymppinen ryhtyi harkitsemaan kouluttautumista teatterityöhön, ihan vakavissaan.

– Tiesin olevani liian vanha Teatterikorkeakouluun. Selasin muita suomalaisia vaihtoehtoja, mutta sitten bongasin New Yorkin.

Kun jonkin asia on tarkoitettu onnistuvaksi, siihen liittyvät käytännön järjestelyt soljuvat ongelmitta, pohtii Pimperi ja paljastaa siinä mielessä uskovansa kohtaloon.

–Kun päätin hakea opiskelupaikkaa Neighborhood Playhouse School of the Theatresta, kaikki loksahti paikalleen nopeasti. Puolisoni kannusti minua, työnantajani hyväksyi opintovapaa-anomukseni ja asunto löytyi suomalaisyhteisöstä Bronxista.

Ennen sitä kaikkea Pimperi kävi pääsykokeissa New Yorkissa ja pokkasi opiskelupaikan.

Ulkomailla opiskelu ei ole ilmaista, myöntää Pimperi. Hän kertoo kuitenkin hämmästyneensä, miten vähällä tulee toimeen.

–Olin tottunut säännölliseen palkkaan. Hämmennyin hetkeksi, kun tilipäivänä ei tullutkaan rahaa. Nopeasti sitä oppii kuitenkin ajattelemaan, että olen opiskelija ja minun on suhteutettava kulutukseni siihen.

Lukuvuodesta Pimperi pulittaa koululle 15 000 euroa. Sen lisäksi rahaa menee vuokraan, ruokaan ja matkalippuihin.

– Asuminen on New Yorkissa kallista, mutta tingin kaikesta muusta.

Ratkaisuaan hän ei ole katunut päivääkään.

–Koulu on lisännyt itsetuntemustani valtavasti. Olen saanut kulkea pelon toiselle puolelle, en enää häpeä jännittämistäni. Herkkänä ihmisenä olen oppinut ilmaisemaan tunteitani näyttämöllä. Se kaikki on ollut hirveän palkitsevaa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut