Lasten teatteriopetuksessa saa olla erilainen ryhmässä

OPETUS Tikkurilan teatterikoulun opettajien mukaan koulutuksesta haetaanhyvin erilaisia asioita.

– Jossain vaiheessa jokainen oppilas joutuu kokemaan sen, että on avoimena ja herkkänä toisten edessä. Myös samaistuminen roolihahmoon avartaa oppilaan nälkemystä siitä, millaista on olla jonkun toisen asemassa, opettajat Sanna Liski ja Tuukka Tiihonen kertovat. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Tikkurilan Teatterissa päästään pian Mikä-Mikä-Maahan. Klassikkosatu Peter Pan kertoo kiehtovalla tavallaan kasvamisesta, vastuusta ja mielikuvituksen voimasta.

Näyttelijöille ja ohjaajille esityksessä kulkee rinnalla toinenkin tarina. Se kertoo Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulua käyvien lasten kasvusta teatteritaiteen perusopinnoissa loppusuoralle päässeiksi teini-ikäisiksi. Näytelmä on 5–6 opintovuoden taidot summaava päättötyö.

–Kaikki vuosien kuluessa opitut teatterinteon perustaidot täydentyvät ja pääsevät esille tässä kokoillan näytelmässä, kiteyttävät sen ohjanneet opettajat Sanna Liski ja Tuukka Tiihonen

Esityksen koko valmistelun ajan oppilaat ovat kirjanneet opetustuntien sujumisen ja annin henkilökohtaiseen oppimispäiväkirjaan.

–Kaksi ulkopuolista ohjaajaa tai opettajaa, jotka katsovat esityksen, saavat nämä päiväkirjat ja käyvät oppilaan kanssa palautekeskustelun. Oppilaat saavat arvion myös kirjallisena, Liski ja Tiihonen kertovat.

Arviointiin sisältyvät muun muassa läsnäolo, vuorovaikutus, äänenkäyttö, kontakti ja tietysti roolityö.

Oppilaille päättötyö tietää lisätyötä ja harjoittelua myös esimerkiksi viikonloppuina viikoittaisen opiskeluillan lisäksi. Opettaja-ohjaajille esityksen työstäminen on myös iso urakka, sillä he osallistuvat projektissa likipitäen kaikkien osa-alueiden suunnitteluun.

Opetuksen raamittajina ovat laki taiteen perusopetuksesta ja opetushallituksen vahvistamien opetussuunnitelmien perusteet.

–Opetussuunnitelma määrittelee kaaren alkuharjoitteista roolin rakentamiseen. Lisäksi opetusta ohjaavat arvot, kuten kannustavuus, luotettavuus ja tasa-arvo. Ne luovat tekemiseen turvallista oloa, joka mielestäni onkin kaikkein tärkeintä. Kenenkään ei tule joutua tilanteeseen, jossa on kurja olla, Liski selvittää.

–Tie uskallukseen alkaa parin kanssa ja pienryhmissä hassuttelusta ja heittäytymisestä. Sitä tehdään niin kauan, että esiintyminen ryhmän sisällä alkaa tuntua kivalta, ja sitten pikku hiljaa aletaan tuoda mukaan muitakin katsojia, Tiihonen pelkistää.

–Teatterissa on lupa olla erilainen. Yksilöt eivät loista, vaan tärkeintä on ryhmätyö ja keskinäinen luottamus sekä toisten huomioon ottaminen, Liski muotoilee.

Oppilaiksi tullaankin kaksikon mukaan hyvin erilaisista lähtökohdista.

–Ennen opettajaksi ryhtymistä oletin stereotyyppisesti, että teatteriopetukseen lähtee se valmiiksi ulospäin suuntautunut luokan pelle. Näin ei todellakaan ole, Tiihonen sanoo.

– Hirveän erilaisia asioita tästä harrastuksesta tullaan hakemaan, kuten vaikkapa ystäviä ja rohkeutta. Vanhemmatkin saattavat ajatella opetuksen hyötyjä myös lapsen sosiaalistumisen kannalta, Liski uskoo.

Vaikka osa oppilaista jatkaa perusopetuksen jälkeen syventävissä opinnoissa, kaikki eivät senkään jälkeen suunnittele alasta ammattia, vaan haluavat jatkaa näyttelemistä vain harrastuksena.

Ilmaisukyvyistä ja esiintymisvarmuudesta ei ole muissakaan ammateissa haittaa.

– Esimerkiksi tarinankerronnan taidosta voi olla hyötyä vaikka myyntityössä. Hyvällä tarinallahan saat myytyä paljon paremmin, Tiihonen virnistää.

Peter Panin ensi-ilta on ti 23.1. klo 18 Vernissasalissa (Tikkurilantie 36). Muut esitysajat ja lipputiedot: www.tikkkurilanteatteri.fi.

Opinnot

Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulun teatteritaiteen perusopetukseen voi hakea 7–18 vuoden iässä.

Opetus jakautuu perusopintoihin ( 540 tuntia) ja syventäviin opintoihin (760 tuntia).

Molempien jälkeen tehdään päättötyö, josta saa todistuksen.

Opinnot kestävät aloitusiästä riippuen 10–11 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.