Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuulemistilaisuus ei rauhoittanut kuljetuspalvelua käyttäviä – "Virkamiesten puheissa on ristiriitaisuutta"

PALVELUT Täpötäydessä valtuustosalissa tivattiin virkamiehiltä vastauksia.

"Kylläpä oli kiukkuista porukkaa." Valtuustosalin ovella kuultu lause kuvaa hyvin tunnelmia Vantaa kaupungin järjestämässä kuulemistilaisuudessa, jossa käsiteltiin vammaisille ja vanhuksille suunnattuihin kuljetuspalveluihin suunnitteilla olevia muutoksia. Tilaisuus pidettiin kaupungintalossa keskiviikkona.

Monelle kuulijoista jäi mieleen vanhus- ja vammaispalvelujen vs. johtaja Minna Lahnalampi-Lahtisen vakuuttelu siitä, ettei poliittisia päätöksiä muutoksista ole vielä tehty.

Taustalla on parhaillaan valmisteltavana oleva henkilöliikennelain muutos ja taksiliikenteen vapautuminen kilpailulle. Uuden lainsäädännön on määrä tulla voimaan heinäkuun alussa.

Yleisön kysymyksille ei jäänyt taaskaan riittävästi aikaa."

Suunnitelmissa on ollut puhetta muun muassa Uudenmaan kuntien kuljetuspalveluiden välitystoiminnan keskittämisestä Helsingin matkapalvelukeskukseen.

Useat huolestuneet yleisöpuheenvuorot käsittelivät nimenomaan kuljetusten välityspalvelua ja siitä Helsingissä saatuja huonoja kokemuksia. Lahnalampi-Lahtinen rauhoitteli yleisöä todeten, ettei palvelua olla ostamassa siinä muodossa, jossa matkapalvelukeskus sitä tällä hetkellä Helsingissä tarjoaa.

Vakuuttelu ei purrut yleisöön, ei ainakaan kaikkiin.

–Tämän tilaisuuden tarkoituksena oli rauhoitella asiakkaita. Siinä ei onnistuttu, harmitteli kuljetuspalvelua käyttävä Irma Mustonen

Vammaispalveluneuvoston jäsen Helena Forssell lisäsi asiakkaiden pelkäävän edelleen kuljetuspalvelusta tulevan kuin postiauton matkantekoa.

–Paketteja kerätään kyytiin useita ja niitä pudotellaan tiettyihin paikkoihin määrätyllä reitillä, kuvaili Forssell.

Virkamiehet myönsivät, että kimppakyyteihin tullaan jatkossa turvautumaan, mutta vain sen ollessa tarkoituksenmukaista.

Lahnalampi-Lahtinen korosti, että nyt ollaan luomassa Vantaan mallia, joka tyydyttää kuljetuspalveluiden käyttäjiä. Mallin luomista varten tilaisuudessa kerättiin asiakkaiden toiveita.

Vammaisten etujärjestö Kynnys ry:tä edustanut Sanni Purhonen kritisoi tilaisuuden rakennetta. Yleisön kysymyksille ei jäänyt taaskaan riittävästi aikaa, harmitteli Purhonen.

Opaskoiransa kanssa paikalle tullut Heidi Koivunen moitti kuulemistilaisuutta sekavaksi. Hänen mielestään virkamiesten puheissa on ristiriitaisuutta.

–Sanotaan, että muutokseen on vain muutama kuukausi aikaa. Toisaalta toistellaan, että muutosta vasta valmistellaan. Ehkä asiat ovat jo pidemmällä kuin kerrotaan. Vielä huolestuttavampi vaihtoehto on se, että asiat ovat oikeasti vielä levällään, vaikka pian pitäisi olla jo valmista, kommentoi Koivunen.

Kaupunki kokoaa aiheeseen liittyvän materiaalin sivuille: www.vantaa.fi/kuljetuspalvelut Kuljetuspalveluiden järjestämistä koskevia ideoita ja kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen [emailprotected]