Mielipide: Vantaan pysäköintiongelma voi olla oire isommasta ongelmasta

Autojen iso määrä johtuu siitä, että alueen palvelut eivät ole riittävän lähellä. Tällöin asukkaat eivät halua luopua autostaan. Kuvituskuva

toimitus

Hiekkaharjun alueella pysäköintiongelmaan on törmätty, kun pientaloalueen reunan vanhalle peltoalueelle on rakennettu sekä pientaloista että kerrostaloista koostuva kokonaisuus, kertoo kirjoittaja.

Joulukuun lopulla julkaistussa Vantaan Sanomissa kirjoitettiin otsikolla ”Asema ei vähennä tarpeeksi autoilua” Jutussa todettiin, että pelkkä juna-aseman läheisyys ei vähennä riittävästi auton omistamisen tarvetta ja näin vähennä parkkipaikkojen tarvetta. Artikkelissa Vantaan liikennesuunnittelupäällikkö Markus Holm kertoi muun muassa Kivistön alueen ongelmista, jotka perustuvat väärin mitoitettuun pysäköintipaikkojen lukumäärään per rakennusneliö.

Hiekkaharjun alueella tähän samaan pysäköintiongelmaan on myös törmätty, kun pientaloalueen reunan vanhalle peltoalueelle on rakennettu sekä pientaloista että kerrostaloista koostuva kokonaisuus vuonna 2006 hyväksytyn kaavan mukaisesti. Tai oikeastaan alue on rakennettu vasta puoliksi, koska Vantaan Seurakuntayhtymän omistamaa puolikasta ei ole vielä rakennettu.

Alueella on kuitenkin jo nyt havaittavissa selkeä ongelma erityisesti pysäköintipaikkojen vähyyden suhteen. Rakennetun alueen kerrostaloasukkaista suuri osa joutuu pysäköimään autonsa (säännöllisesti noin 30–40 autoa) rakentamattoman alueen kaduille, koska pysäköintipaikat eivät taloissa riitä. Matkaa lähimmälle Hiekkaharjun juna-asemalle on reilusti alle kilometri.

Vaikka nykyinen kaava on vasta vähän reilu 10 vuotta vanha, haetaan sille jo nyt muutosta, jossa rakentamattoman, Vantaan Seurakuntayhtymän omistaman alueen rakennusneliöiden määrä halutaan lähes 2,5-kertaistaa ilman, että pysäköintipaikkojen määrää suhteessa neliöihin kasvatetaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että ongelma pysäköinnin suhteen tulee vain pahenemaan entisestään.

Kaavamuutoksen taustalla on seurakuntayhtymän mukaan syynä se, että alueen tontit eivät menneet kaupaksi. Selityksenä tämä ontuu pahasti koska toinen, kaupungin omistama puolisko, on viimeistä tonttia myöten rakennettu. Eihän kaavamuutoksen perusteena voi olla maanomistajan epäonnistunut myynti, vai voiko?

Pysäköintiongelma johtuu todennäköisesti virhearvioinnista, mutta kuten Vantaan Sanomien artikkelissakin viitattiin, johtuu autojen iso määrä siitä, että alueen palvelut eivät ole riittävän lähellä. Tällöin asukkaat eivät halua luopua autostaan.

Palveluihin kuuluu myös koulut, joka on seuraava ongelma kyseisellä Hiekkaharjun alueella. Lähikoulut, etenkin Hiekkaharjun ala-aste, ovat jo nyt aivan täynnä oppilaita. Kaikki alueen nykyiset lapset eivät pääse omaan lähikouluunsa vaan vanhemmat joutuvat etsimään seuraavaksi lähintä koulua.

Kukapa haluaisi oman ala-asteikäisen lapsensa kulkevan pitkän koulumatkan yksin? Pitääkö heidät pahimmassa tapauksessa viedä ja hakea kouluun autolla? Tämäkin ongelma kasvaa, jos kaavamuutos menee läpi, kun yhtäkkiä kouluikäisiä lapsia on 2,5 kertaa enemmän kuin nykyisen kaavan mukaan. Ainakin tilastollisesti.

Tämä ongelmien ketju jatkuu yhä mikäli kaupungin päättäjät eivät päätöksiä tehdessään huomioi kaavamuutosten isompia vaikutuksia koko alueen infraan. Nyt tuntuu siltä, että maanomistaja pitää kapellimestarin puikkoa käsissään ja kaupungin päättäjät laulavat mukana kuin kiltit kuorolaiset. Näinkö me haluamme, että päätöksiä Vantaalla tehdään?

Robert Kullström, Hiekkaharjun omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 7. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 8. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 9. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 10. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 11. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 12. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 13. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 14. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 15. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 8. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 13. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.