Kova luku: Näin moni +50-vuotias matkusti ulkomaille yli kolme kertaa viime vuonna

Suomalaiset ovat kovia matkustamaan ja eniten matkustavat 50-60-vuotiaat. Johanna Erjonsalo

Kai Jauhiainen

Suomalaiset ovat ahkeria matkailijoita. Viime vuonna yli 65 prosenttia matkusti kotimaassa ja 55 prosenttia ulkomailla. Neljäsosa teki viime vuonna yhden ulkomaanmatkan ja 16 prosenttia kaksi. Eniten matkustivat 50-60-vuotiaat, joista peräti 26 prosenttia teki viime vuonna enemmän kuin kolme ulkomaanmatkaa.

Näin kovia lukuja paljastuu Matka 2018-messujen teettämässä tuoreessa matkailututkimuksessa.

Suurin osa ulkomaanmatkoista tehdään Eurooppaan. Muista kohteista suosituin oli Etelä-Aasia, jonne matkusti seitsemän prosenttia suomalaisista.

Puolet suomalaisista matkailijoista hakee matkaltaan perinteisesti rentoutumista ja irtiottoa arjen kiireistä. Moni haluaa myös nähdä maailmaa. Joka kolmannelle lähdön syy on Suomea parempi, aurinkoinen sää. Sään merkitys on korostunut aiemmasta, sillä se on noussut nyt neljänneksi tärkeimmäksi syyksi lähteä reissuun.

Neljännes suomalaisista matkustaa oppiakseen uutta ja tutustuakseen uusiin kulttuureihin ja ihmisiin. Kulttuuri kiinnostaa myös teemamatkoissa, sillä lähes kolmannes on suunnitellut lähtevänsä kulttuurimatkalle. Ruoka- ja viinimatkan toteuttamista on suunnitellut viidennes.

Kilpailuhenkisyys ei houkuttele suomalaisia. Vain alle joka kymmenes matkustaa kaukaisten, koskemattomien paikkojen takia, saavuttaakseen jotain erityistä tai lähteäkseen extreme-matkalle.

Elämysten perässä matkustaa noin 15 prosenttia suomalaisista. He arvostavat shoppailumahdollisuuksia, tapahtumia, konsertteja ja harrastusmahdollisuuksia. Perheen tai ystävien yhteisen ajan ja kokemusten takia matkustaa reilu kymmenen prosenttia.

Yhä useampi suomalainen koettaa matkustaa vastuullisesti. Suurin osa pyrkii suosimaan paikallisia hotelleja ja ravintoloita. Eniten paikallisia palveluja suosivat paljon matkustavat ja he myös noudattavat tunnollisimmin luontokohteissa ohjeita ja sääntöjä.

Muut vastuulliseen matkailuun liittyvät mahdollisuudet ovat vielä jääneet suomalaisilta vähälle huomiolle. Joka kymmenes vastaajista on tehnyt vapaaehtoistyötä ihmisten hyväksi ja lähes yhtä moni eläinten tai luonnon eteen tai maksanut hiilidioksidikompensaatiota lentomatkasta. Nuoria hyväntekeväisyysmatkat kiinnostavat muita ryhmiä enemmän. 18–24-vuotiaista joka seitsemäs on suunnitellut lähtevänsä hyväntekeväisyysmatkalle.

Kolmannes suomalaisista on kiinnostunut teemamatkoista. Kiinnostavimmat teemamatkat ovat luontomatkoja, kulttuurimatkoja ja liikunnallisia lomia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.