Kova luku: Näin moni +50-vuotias matkusti ulkomaille yli kolme kertaa viime vuonna

Suomalaiset ovat kovia matkustamaan ja eniten matkustavat 50-60-vuotiaat. Johanna Erjonsalo

Kai Jauhiainen

Suomalaiset ovat ahkeria matkailijoita. Viime vuonna yli 65 prosenttia matkusti kotimaassa ja 55 prosenttia ulkomailla. Neljäsosa teki viime vuonna yhden ulkomaanmatkan ja 16 prosenttia kaksi. Eniten matkustivat 50-60-vuotiaat, joista peräti 26 prosenttia teki viime vuonna enemmän kuin kolme ulkomaanmatkaa.

Näin kovia lukuja paljastuu Matka 2018-messujen teettämässä tuoreessa matkailututkimuksessa.

Suurin osa ulkomaanmatkoista tehdään Eurooppaan. Muista kohteista suosituin oli Etelä-Aasia, jonne matkusti seitsemän prosenttia suomalaisista.

Puolet suomalaisista matkailijoista hakee matkaltaan perinteisesti rentoutumista ja irtiottoa arjen kiireistä. Moni haluaa myös nähdä maailmaa. Joka kolmannelle lähdön syy on Suomea parempi, aurinkoinen sää. Sään merkitys on korostunut aiemmasta, sillä se on noussut nyt neljänneksi tärkeimmäksi syyksi lähteä reissuun.

Neljännes suomalaisista matkustaa oppiakseen uutta ja tutustuakseen uusiin kulttuureihin ja ihmisiin. Kulttuuri kiinnostaa myös teemamatkoissa, sillä lähes kolmannes on suunnitellut lähtevänsä kulttuurimatkalle. Ruoka- ja viinimatkan toteuttamista on suunnitellut viidennes.

Kilpailuhenkisyys ei houkuttele suomalaisia. Vain alle joka kymmenes matkustaa kaukaisten, koskemattomien paikkojen takia, saavuttaakseen jotain erityistä tai lähteäkseen extreme-matkalle.

Elämysten perässä matkustaa noin 15 prosenttia suomalaisista. He arvostavat shoppailumahdollisuuksia, tapahtumia, konsertteja ja harrastusmahdollisuuksia. Perheen tai ystävien yhteisen ajan ja kokemusten takia matkustaa reilu kymmenen prosenttia.

Yhä useampi suomalainen koettaa matkustaa vastuullisesti. Suurin osa pyrkii suosimaan paikallisia hotelleja ja ravintoloita. Eniten paikallisia palveluja suosivat paljon matkustavat ja he myös noudattavat tunnollisimmin luontokohteissa ohjeita ja sääntöjä.

Muut vastuulliseen matkailuun liittyvät mahdollisuudet ovat vielä jääneet suomalaisilta vähälle huomiolle. Joka kymmenes vastaajista on tehnyt vapaaehtoistyötä ihmisten hyväksi ja lähes yhtä moni eläinten tai luonnon eteen tai maksanut hiilidioksidikompensaatiota lentomatkasta. Nuoria hyväntekeväisyysmatkat kiinnostavat muita ryhmiä enemmän. 18–24-vuotiaista joka seitsemäs on suunnitellut lähtevänsä hyväntekeväisyysmatkalle.

Kolmannes suomalaisista on kiinnostunut teemamatkoista. Kiinnostavimmat teemamatkat ovat luontomatkoja, kulttuurimatkoja ja liikunnallisia lomia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 2. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 3. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 4. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 5. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 6. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 7. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 8. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 9. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 10. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 11. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 12. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 13. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 14. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 15. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 6. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 7. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 8. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 9. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 10. Tikkurilan kirkkoon tulee Suomen ensimmäinen kellopeli, jolla voi soittaa mitä tahansa – "Kanttorit treenaavat jo Paranoidia"
 11. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 12. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 13. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 14. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 15. Vaatteiden kaatopaikkakielto hämmentää yhä – näin kierrätät rikkinäiset sukat oikein

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.