Metsänantimet ovat lottovoitto jokaiselle suomalaiselle - sydäntalvella kerätään havuja, joilla voi korvata rosmariinin

RUOKA Villiruokaguru Sami Tallberg kehottaa kotikokkeja kokeilemaan uusia raaka-aineita ja yllättäviä yhdistelmiä.

Vantaa lakkautta heinäkuun lopussa kolme ryhmäperhepäiväkotia. Kuvituskuva. Marika Lumme

Crista Lassfolk-Feodoroff

Luonnonantimia ahkerasti maailmalla markkinoivalla villiruokagurulla ja keittiömestarilla Sami Tallbergillä on tulevaisuudenvisio. Hän uskoo, että viidenkymmenen vuoden kuluttua valtaosa suomalaisista kerää ja kasvattaa ruokansa itse.

Trendi onkin jo vakiinnuttanut paikkansa ruoka-ammattilaisten ja harrastajien joukossa. Tallbergin vision mukaan seuraavana vuorossa ovat kotikokit, joiden hän ennustaa innostuvan keräilystä ja säilömisestä entisaikojen tapaan.

– Meillä on rikas luonto, joka on suomalaisten yhteinen lottovoitto niin ravinnon kuin hyvinvoinnin kannalta, Tallberg sanoo, ja lähettää lukijoille terveisiä.

– Ota heti tänään viisi minuuttia ja mieti, kuinka upea asia suomalaisten jokamiehenoikeudet ovat.

Mietintähetken jälkeen hän neuvoo lähtemään metsään. Vaikka eletään sydäntalvea, on siellä nytkin ravintoa kerättäväksi.

Tallberg neuvoo keräämään havupuiden neulasia ja käyttämään niitä ruuassa rosmariinin tavoin. Lisäksi metsässä viheriö lumen alla kallioimarre, jonka juuri maistuu lakritsille ja sopii Tallbergin mukaan erityisen hyvin pataruokiin. Moni syö sitä myös karkkinälkäänsä.

Paljon muuta metsässä ei ole ruuaksi nyt tarjolla, mutta turha reissu ei ole koskaan.

–Metsä parantaa tutkitusti fyysistä ja psyykkistä terveyttä, Tallberg muistuttaa.

Ja kun alkuun on päässyt, voi ryhtyä opiskelemaan luonnonantimien käyttömahdollisuuksia kevättä silmällä pitäen.

Sami Tallbergin toive on, että oppi innostaa säilömään sesongin herkkuja keväästä myöhäiseen syksyyn niin, että niistä riittää syötävää ympäri vuoden.

Jos metsänantimien keräily tuntuu vieraalta, voi uudenlaisen ruoka-ajattelun ideologiaa harjoittaa lähikaupassa.

Sami Tallberg neuvoo "kuumottamaan kauppiaita" kotimaisista sesonkiherkuista, jos niitä ei ole vielä ymmärretty laittaa näyttävästi esille.

–Kaupan työntekijä on kuin ravintolan tarjoilija: hänen on hyvä tietää raaka-aineet ja niiden mahdollisuudet, Tallberg sanoo.

Hän lisää ilokseen huomanneensa kaupoissa selvän kulttuurimuutokset: sesonkituotteet ovat yhä useammin selvästi esillä hevi-osastoilla ja niiden viereen on ilmaantunut houkuttelevia esittelykylttejä. Tallbergin mukaan se on osoitus tiedostavien kuluttajien voimasta.

– Kysyntään halutaan vastata, joten pitää uskaltaa kysyä ja joskus vähän vaatiakin, Tallberg sanoo.

–Suomalaiset raaka-aineet ansaitsevat kaiken huomion ja arvostuksen. Niiden ansiosta parhaimmat ruokamme eivät häviä pätkääkään gourmet-maiden sapuskoille.

Sami Tallberg

Syntynyt vuonna 1976.

Palkittu kokki, keittiömestari, ruokakouluttaja ja keittokirjailija.

Sesonki-, raaka- ja villiruuan, biohakkeroinnin ja modernia pohjoismaista ruokaa kansainvälisesti tunnetuksi tekevän New Nordic Movement -liikkeen asiantuntija.

Suomalaista ruokakulttuuria edistävän ELO-säätiön nimittämä villiruokalähettiläs.

Palkittu kulttuuriministeriön myöntämällä Suomi-palkinnolla vuonna 2012.

Kirjoittanut useita ruokakirjoja: Koivumahlaa ja kaviaaria (2012), Mäti - helmiä lautasella (2012), Villiä ja valloittavaa (2013), Villiä vegeä (2015), Villiyrttikeittokirja, josta on julkaistu seitsemän päivitettyä painosta (2015), Villi jouluvegaani (2016), Villi cityvegaani (2017), Makuparit (2017).

Sami Tallbergin villiruokakirjoja on käännetty ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Uudet teokset Vegaanikeittokirja ja Villisienikirja ilmestyvät tänä vuonna.

Kiertää maailmalla kouluttamassa ruoka-alan ammattilaisia villiruuan tunnistamiseen ja käyttöön.

Lisätietoa: samitallberg.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
  2. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
  3. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
  4. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
  5. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
  6. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset moninkertaistuneen Hus-alueella – ole tarkkana näillä alueilla
  7. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
  8. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
  9. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
  10. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
  11. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
  12. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
  13. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
  14. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
  15. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.