Espoon ykköspoliitikolta rajua metrokritiikkiä: "Reagointiherkkyys ollut todella pettymys" – Korjauksia tehtävä viikoissa

Espoo vaatii metroliikenteen vuorovälien tihentämisen ruuhka-aikoina Matinkylään saakka "välittömästi." Arkisto/Päivi Tuovinen

Seppo Korkman

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.) sanoo olevansa todella pettynyt HSL:n reagointiherkkyyteen–eli sen puutteeseen–länsimetron ja liityntäliikenteen ilmenneiden ongelmien ratkaisemisessa.

–Käsittämättömältä kuulostaa myös se, että HSL on matkustajamääräarvioissaan tukeutunut kymmenen vuotta vanhoihin ennusteisiin.

Markkula muistuttaa, että tuoreempia tilastoja esimerkiksi Espoon väestömäärän kasvusta on saatavissa.

–Itse olen kuvitellut, että HSL käyttäisi ajan tasalla olevia tilastoja arvioita tehdessään, hän hymähtää.

Kaupunginhallitus edellytti eilen maanantaina, että kaupungin tekninen ja ympäristötoimi aloittaa välittömästi HSL:n kanssa prosessin metron liityntäliikenteen ja muiden linjastomuutoksessa havaittujen ongelmien korjaamiseksi.

–Nyt ei voida puhua esimerkiksi vuorotiheyksien lisäämisessä kuukausista, vaan viikoista, Markkula linjaa Espoon näkemystä.

Nopeasti toteutettavaksi parannukseksi Markkula nostaa myös metroliikenteen vuorovälien tihentämisen ruuhka-aikoina Matinkylään saakka.

Suorien bussilinjojen osittaista palauttamista Kamppiin voidaan Markkulan mielestä toteuttaa myös "kokeiluina" ilman liiallista byrokratiaa.

–HSL:llä pitää olla liikennöitsijöiden kanssa tehdyissä sopimuksissa joustovaraa tällaisten, nyt ilmenneiden vuorojen ja reittien lisäystarpeen toteuttamiseen.

Hallituspomo sanoo Espoon olevan osaltaan valmis menemään "tarvittaessa vaikka Brysseliin" (EU-tuomioistuimeen), jos tarve on.

–Nyt on päällä sellainen tilanne, jossa nopea reagointi on tärkeintä, vaikka kilpailutussäädöksiä hieman oiottaisiinkin.

Kaupunginhallituksessa nostettiin Markkulan mukaan esiin muun muassa ajatus, että Kampin lisäksi joitakin suoria syöttövuoroja voitaisiin ohjata esimerkiksi Koivusaaren metroasemalle.

–Näin painetta Matinkylästä voitaisiin vähentää.

Kaupunginhallituksen alainen konsernijaosto käsittelee metro- ja liityntäliikenteessä ilmenneitä ongelmia ensi maanantaina 22. tammikuuta.

–Siellä pitäisi olla jo käsittelyssä konkreettisia ehdotuksia siitä, mitä ja miten ongelmia ratkotaan nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.