Some tekee matkustajista "pimeitä"– bussikuskilta tärkeä muistutus

BUSSIT Someen syventyvä matkustaja havahtuu bussin tuloon liian myöhään, unohtaa painaa stop-painiketta eikä näy.

Linja-autonkuljettaja Ari Forsman neuvoo, että pysäkin valaistun mainoksen edessä bussille viittoileva matkustaja näkyy paremmin kuin se, joka seisoo lähempänä tietä. Päivi Tuovinen

Armi Suojanen

Linja-autonkuljettaja Ari Forsman nostaa molemmat kädet ylös. Toisessa kädessä on puhelin, josta loistaa valo. Sellaiselta näyttää kyydistä jäänyt matkustaja, jonka kuljettaja huomaa sivupeilistä ohitettuaan pysäkin.

– Peilistä näkee, että siellä bussipysäkillä oli joku.

Kun kuskilla olisi vielä ollut mahdollisuus pysähtyä, hän ei havainnut ketään pysäkillä, koska odottajalla ei ollut heijastinta. Ja hän oli uppoutunut sosiaaliseen mediaan puhelimellaan. Tämä on nykyisin tuiki tavallista ja aiheuttaa harmia niin matkustajille kuin kuljettajille.

– Ei kukaan tahallisesti halua jättää ketään pysäkille, toteaa Forsman, joka ajaa Nobinalla pääkaupunkiseudun eri linjoja.

Puhelimet ovat Forsmanin mukaan ongelma, mutta ne voisivat olla myös ratkaisu siihen, että bussiin pyrkivän erottaisi pysäkiltä paremmin. Kännykkää voisi käyttää heijastimena ja heiluttaa sitä pysähtymisen merkiksi. Siis jos ihmiset olisivat "hereillä", kun bussi lähestyy.

– Mitä syrjemmälle mennään, sen paremmin ihmiset varustautuvat, Forsman sanoo.

Hän kertoo eräästä naisesta, jolla on kaulassaan iso, noin A4-kokoinen heijastinlappu, jota hän heiluttaa pysäyttääkseen bussin Hämeenlinnanväylällä. Forsman arvelee, että bussi on aiemmin ajanut monesti ohi pysähtymättä.

– Liike on paras huomion herättäjä, Forsman tietää.

Siksi lapset saavat häneltä isot kehut. Hän kehottaa ottamaan lapsista mallia.

– Lapsilla on vaatteissaan heijastavaa pintaa ja he hyppivät haarahyppelyä heti, kun näkevät oikean bussin. Ja he heiluttavat kättään niin kauan, että bussi pysähtyy, Forsman naurahtaa.

Selvästä kädenheilautuksesta on apua kuljettajalle. Kättä ei kannattaisi laskea ennen kuin bussi antaa suuntamerkin pysäkille kurvaamisesta. On myös hyvä huomioida, että kuljettajan on varsinkin risteyspaikoissa seurattava muutakin liikennettä eikä hän ehkä huomaa nopeasti, pienieleisesti heilautettua kättä.

– Mitä liukkaampaa on, sen aikaisemmin olisi hyvä antaa pysähtymismerkki.

Joskus käy myös niin, että pysäkillä voi olla iso joukko ihmisiä, mutta kukaan ei pysäytä bussia. Kaikki luulevat, että joku muu tekee sen.

– Lauttasaaressa oli pari vuotta sitten yleistä, ettei kukaan heilauttanut kättä pysäkillä, Forsman muistelee.

Myös stop-napin painaminen voi unohtua.

– Jollain työpaikka-alueiden pysäkeillä, joilla aina jää pois samoja ihmisiä, kukaan ei välttämättä paina pysäytysnappia.

Kaikki ovat nenä kiinni puhelimessa ja luulevat, että joku muu tekee sen.

Kännykkään uppoutumisen vuoksi ihmiset myös unohtavat busseihin tavaroitaan, jopa ostoksiaan, koska jäävät pois kyydistä niin ajatuksissaan.

– Bussinkuljettajat eivät ole ajatuksenlukijoita, kiteyttää Onnibus Oy:n toimitusjohtaja Lauri Helke

Onnibusin liput ostetaan verkosta, mutta kuljettajat eivät voi tietää, nouseeko lipun ostaja varmasti kyytiin.

– Ihmiset ostavat yhden euron lippuja useammalle lähdölle, mutta käyttävät vain lipun yhdelle matkalle, Helke kertoo.

Kuljettajalle pitää siis heilauttaa kättään, että tämä tietää pysähtyä. Kuljettajat eivät pysähdy automaattisesti pysäkeille.

– On meille valitettu, että kuskille on näytetty pysähtymismerkkiä, mutta bussi ei ole pysähtynyt. Ja sitten on vaadittu taksimatkaa.

Tilanne on kuitenkin ratkennut sillä, että kojelautakameran kuvasta näkee, ettei bussia ole yritetty pysäyttää.

Helle sanoo, että Suomessa käden heilauttaminen pysäytyksen merkiksi ei ole ongelma. Mutta Virossa on tai oli.

– Virossa ei ole ollut tapana, että kuljettajalle näytetään pysähtymismerkkiä.

Kaikki bussit ovat pysähtyneet, jos joku on seisonut pysäkillä.

Kun Onnibus aloitti liikennöinnin Virossa pari vuotta sitten, Helke kävi tv:ssä kertomassa, että bussi pitää pysäyttää.

– Jaoimme myös tuhansia heijastimia.

Jos bussi ei pysähdy

Välillä käy niin, että bussi ei pysähdy pysäkille, vaikka matkustaja on painanut stop-nappia ajoissa. Bussinkuljettaja Ari Forsman kertoo, että siihen voi olla useita syitä.

Joskus pysäyttämisestä kuljettajalle ilmoittavan valon lamppu on palanut tai aurinko häikäisee niin, että se ei näy kuljettajalle.

Jos joku on kytkenyt pysätysmerkin äänen pois, edes se ei ilmoita kuljettajalle, että bussi pitäisi pysäyttää seuraavalla pysäkillä.

Joskus kuljettaja voi olla uusi ja keskittyminen menee siihen, että ajaa oikeaa reittiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.