Kansalaisaloitteella vimmainen suosio ja 46 000 nimeä – kansanedustajien kiistelty eläke-etu pian puntariin

Aloite kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamiseksi oli keskiviikkona puolilta päivin rikkomassa 50 000 allekirjoittajan rajan. Kuva

toimitus

Kansalaisaloite kansanedustajien sopeuttamiseläkkeen lakkauttamiseksi kerää vauhdilla allekirjoittajia.

Aloitteen eduskuntakäsittelyyn vaadittu 50 000 allekirjoittajan raja on menossa pian rikki.

Keskiviikkona puolilta päivin allekirjoittajia oli liki 46 000.

Allekirjoittajien määrä on kasvanut jyrkästi viime ja tällä viikolla. Syynä on aloitteen saama mediajulkisuus.

Aloitteen alulle pannut tamperelainen Joel Robert Rouvinen perustelee aloitetta sillä, että sopeutumiseläke rapauttaa eduskunnan arvostusta. Muhkeahkot sopeutumiseläkkeet ovat olleet toistuvasti julkisen arvostelun kohteena.

Sopeutumiseläkettä on arvosteltu myös siksi, että tavallisten työttömien etuja ollaan leikkaamassa paljon kritiikkiä saaneella työttömien aktiivimallilla. Aktiivimallia vastustava kansalaisaloite oli kerännyt keskiviikkona liki 120 000 nimeä

Kansalaisaloitteen mukaan kaikille eduskunnasta pois jääneille kansanedustajille pitäisi jatkossa maksaa vain sopeutumisrahaa, jonka maksuaika on sopeutumiseläkettä lyhyempi. Aloitteessa arvioidaan sopeutumiseläkkeestä luopuminen toisi satojen tuhansien eurojen säästöt vuosittain.

– Lisäksi aloite tuottaa verotuloja, kun kansanedustajat työllistyvät, aloitteessa perustellaan

Kansanedustajan sopeutumiseläkettä maksetaan nyt niille kansanedustajille, jotka on valittu ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.