Metrokiukku laajenee yhä Espoossa – "Kaikki junat kulkemaan Matinkylään ja suoria bussiyhteyksiä heti takaisin"

Länsimetron pääteasema Espoon Matinkylässä ruuhkautui pahasti tiistaina ja maanantaina. Arkistokuva. Lukijan kuva

Seppo Korkman

Vaatimukset metron liityntäliikenteessä ja liian harvoissa vuoroväleissä ilmenneiden ongelmien ratkaisemiseksi lisääntyvät nopeasti Espoossa.

Eilen tiistaina konsernijaostoa johtava kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) vaati HSL:ää palauttamaan osan suorista bussilinjoista Espoosta Helsingin Kamppiin välittömästi. Myös kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtaja jademarien valtuustoryhmää johtava Markku Sistonen on samalla kannalla.

–Tiistain asetinlaiteviasta johtunut kaaos metroasemilla osoitti, että Etelä-Espoon joukkoliikenne halvaantuu täysin kun metroliikenteessä ilmenee laitevikoja. Näin ei voi jatkua, Sistonen jyrähtää.

Hän aikookin jättää seuraavassa valtuuston kokouksessa aloitteen, jossa vaaditaan neuvottelujen käynnistämistä välittömästi, jotta osa suorista bussiyhteyksistä Helsinkiin palautettaisiin.

–On olemassa hyvin suuri vaara, että ajatus ihmisten siirtymisestä joukkoliikenteen käyttäjiksi nykyisten ongelmien takia romuttuu täysin.

Sistonen pelkää, että yhä useampi espoolainen siirtyy käyttämään omaa autoa ja täyttämään ennestään ruuhkaista Länsiväylää.

Jo maanantaina paljastui, että metron pääteasemalta Matinkylästä lähtevät junat ruuhkautuvat etenkin aamuisin. Pahimpaan ruuhka-aikaan junaa odottaneet matkustajat eivät kaikki mahtuneet vaunuihin, vaan joutuivat odottamaan seuraavaa junaa.

Keskiviikkona metro- ja liityntäliikenteen ongelmista ärähtivät myös Espoon vihreät.

Kannanotossaan puolue kritisoi HSL:ää, joka ei sen mielestä ole riittävästi varautunut poikkeusliikenteen järjestämiseen metron vikaantuessa.

Vihreät vaativat ongelmiin puuttumista viipymättä.

–Kaikki metrot on syytä ohjata ruuhka-aikaan Matinkylään heti kun riittävä kalusto saadaan hankittua ja kuljettajamäärä koulutettua. Tällä hetkellä ruuhkassa kapasiteetti on tiukalla Matinkylä-Tapiola välillä. Kokonaismatka-ajatkin lyhenevät, jos Matinkylän linjan liikennöintitiheys kaksinkertaistuu ja terminaalin ruuhkautuminen helpottuu, painottaa kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsen ja valtuutettu Tiina Pursula

Vihreiden valtuustoryhmää johtava Inka Hopsu huomauttaa, että on selvää, että suoria linjoja ruuhka-aikana Kamppiin tarvitaan välittömänä korjausliikkeenä siirtymäajalle.

–Näin voitaisiin kohtuullistaa matka-aikoja erityisesti Espoonlahden ja Finnoontien suunnista (entisten linjojen 143-165 alueilta) sekä keventää Matinkylän terminaalin kuormaa, Hopsu lisää.

Espoon konsernijaosto kokoontuu seuraavan kerran 22. tammikuuta.

–Silloin on ehdottomasti tehtävä päätöksiä ongelmien nopeaksi ratkaisemiseksi, Pursula vaatii.

Julkilausumassaan vihreät vaativat, että HSL reagoi nopeasti heille toimitettuun listaan ongelmakohdista.

– Ongelmallisia ovat muun muassa. Meilahteen heikentyneet yhteydet, Latokasken ja Olarin välisen yhteyden katkeaminen sekä Iivisniemen heikentyneet yhteydet Espoonlahden ja Espoon keskuksen suuntiin linjan 46 lakkautuksen myötä, vihreät luettelevat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 7. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 8. Hänninen 8.7.
 9. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 10. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 11. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 12. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 13. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 14. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 15. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. SMC Palveluiden työntekijät siivoavat vantaalaisia päiväkoteja – Kaupunki ei epäillyt yrityksen taustoja sopimusta tehdessään
 2. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 5. Puistoruokaa jaetaan Vantaalla vielä tällä viikolla – piknikpussien jako päättyy perjantaina
 6. Leppäkorven uimarannan vedenlaatu on jälleen hyvä
 7. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 8. Koiranulkoiluttajan kauhunhetki Hämevaarassa: Puu kaatui ainoastaan senttien päähän lemmikin kuonosta – "Kuului vain rysähdys"
 9. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 10. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 11. Kuusijärven rantaelämää valvotaan nyt myöhäiseen yöhön – Lisäresurssit käyttöön lämpimillä keleillä
 12. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 15. Omaishoitaja: Kuljetuspalvelusta on tullut Vantaalla hölmölän hommaa – "Taksikuski tilaa kyydin asiakkaalle, joka istuu jo kyydissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.