Mielipide: Vuoroasuminen oppilaaksioton ja koulukyydin perusteeksi

toimitus

Olisi hyvä, että Vantaalla kahdessa kodissa vuoroasuva lapsi saisi koulukyydit molempien vanhempien luota, kirjoittaa Isän lapsen asialla -yhdistyksen tiedottaja Juha Järä.

Vantaa haluaa profiloitua lapsi ja perheystävällisenä kuntana sekä haluaa satsata ennaltaehkäisevään lastensuojeluun ja perhetyöhön.

Kaupunki tukee lapsiperheiden hyvinvointia lukuisin tavoin, varsinkin ydinperhe- ja yksinhuoltotilanteissa. Vuosittain Suomessa noin 30 000–40 000 lasta kokevat vanhempiensa eron.

Vanhemmat solmivat, tai oikeus päättää, lähes aina yhteishuollon lapsille. Se tarkoittaa käytännön tasolla lapselle pääsääntöisesti kahta todellista kotia.

Eronneet vanhemmat asetetaan kuitenkin lapsenedun vastaisesti heti alkuvaiheessa eriarvoiseen asemaan vanhemmuudessaan. Muodollisesti toki yhteishuollosta puhutaan.

Lapselta kysyttäessä hänellä on kaksi kotia ja vanhemmat: ei ”tapaamisia etävanhemman luona” tai ”asumista lähivanhemman kanssa”. Epäkohdat ja niiden seuraukset ymmärtääkin yleensä vasta kun asia osuu omalle kohdalle.

Vuoroasuminen lisääntyy ja siitä on tulossa kovaa vauhtia päämalli. Hyvät kokemukset, laaja tutkimustieto, Euroopan neuvoston suositus (2079/2015) sekä parhaillaan uudistettava lastenhuoltolaki yhdessä johtavat tähän. THL:n kouluterveyskyselyn (2013) mukaan pääkaupunkiseudulla joka neljäs peruskoululainen ja ammattiin opiskeleva sekä joka viides lukiolainen asuu kahdessa kodissa.

Vuoroasumisratkaisu on siis myös yhä useampien vantaalaisten lasten ja lapsiperheiden arkea. Kaupunginlapsiin ja perheisiin kohdistuvat tuki ja palvelut eivät kuitenkaan merkittävää muutosta huomioi. Yhdenvertaisuus, saati lapsen ja perheiden hyvinvointia laajasti edistävät toimet asiassa puuttuvat.

Vantaan tulisi toimia näissä asioissa etu, ei jälkijoukossa – se on lasten, perheiden ja Vantaan etu monella tapaa. Tässä hyvä alku olisi siinä, että Vantaalla kahdessa kodissa vuoroasuva lapsi saisi koulukyydit molempien vanhempien luota (kuten esimerkiksi Rääkkylässä jo tapahtuu) ja kahdessa kodissa asuminen hyväksytään viralliseksi oppilaaksioton perusteeksi kouluvalintaa tehdessä (tätä muun muassa Helsingissäkin pohditaan).

Sanottakoon vielä rahasta: verrattuna vaikkapa subjektiivisen päivähoidon palauttamiseen on tämän asian aiheuttamat kulut marginaalisia.

Juha Järä, Vantaa, tiedottaja Isät lasten asialla ry

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut