Laulajalla on pienellä alueella iso työkalupakki – Musikaaleista tuttu näyttelijä Sanna Majuri opastaa lukiolaisia

JÄTTIURAKKA Vaskivuoren lukion musikaaliesitys rakennetaan ammattilaisten ohjauksessa.

Sanna Majuri opastaa löytämään laulamiseen keinot kurkunpään alueen ja sen lihaksiston hallinnasta. Veeti Laasilan mukaan jo lyhyessä ajassa opastus on purrut ja tuonut omaan taitopakkiin uusia tekniikoita. Johanna Erjonsalo

Leena Koivisto

Ammattinäyttelijä ja -laulaja Sanna Majuri heilauttaa kätensä kohti kurkkua ja naurahtaa.

– ”Kikkaboksi”.

–Tässä leuan alla on se pieni paikka, missä laulu syntyy, hän sanoo.

–Alue on täynnä pienempiä ja isompia lihaksia, jota osallistuvat prosessiin. Niitä hallitsemalla pystymme tuottamaan halutunlaista ääntä.

Äänenkäytön saloja Majuri on availlut viime ajat laulukoutsina Vaskivuoren lukion oppilaille lukuvuoden musikaaliproduktiossa, pian ensi-iltansa saavassa High School Musicalissa Helsingin kaupunginteatterin näyttelijällä itsellään on kokemusta useiden musikaalien päärooleista. Kehuja on sadellut paljon, eikä vähiten muutaman vuoden takaisesta esiintymisestä sinivalkoisena äänenä, Katri Helenana

Majuri kuvaa lähestymistapansa poikkeavan perinteisestä laulunopetuksesta.

–Se on fysiologinen. Rohkaisen laulajia kuuntelemaan laulaessaan vähemmän sitä, miltä kuulostavat, ja löytämään sen sijaan lihastuntemuksen, eli sen miltä tuntuu, kun ääni on tietynlainen.

Hän korostaa, että suoraan suusta korvaan tulevan äänen arvioimisessa laulaja itse on huonoin kriitikko.

–Kannattaakin luottaa ensisijaisesti laulunohjaajan kuuloon ja kuunnella lisäksi omaa ääntään myös tallennuksista. Kun laulaja oppii tunnistamaan kikkaboksissaan sijaitsevia asioita ja niiden yhteyksiä ääniin, väylät jäävät harjoittelun edetessä lihasmuistiin.

Majurilta oppia ovat saaneet erityisesti musikaalin solistit.

Eli konsonantit esiin, hienoilla biiseillä ei ole mitään virkaa, jos yleisö ei saa selvää siitä mitä lauletaan."

–Muutaman session olen pitänyt myös pienryhmille. Niissä on keskitytty siihen, että musikaalissa mennään aina teksti edellä. Eli konsonantit esiin, hienoilla biiseillä ei ole mitään virkaa, jos yleisö ei saa selvää siitä mitä lauletaan.

Laulamisessa voi Majurin mukaan saavuttaa hyvän peruskunnon, mutta kuten urheilijan, harjoiteltava on koko ajan.

–Asiat, joita voi opetella, eivät koskaan lopu. Itse treenaan ääntäni joka päivä.

Musikaaleissa tarvitaan myös fyysistä kuntoa ja hengitystekniikkaa, jotta laulu pysyy vauhdissakin tasaisena. Mahdottomia ei kuitenkaan voi laulajilta vaatia.

–Extremeäänet, joita joka musikaalissa dramaattisimmissa kohdissa on, lauletaan yleensä aika lailla staattisessa olotilassa. Kovia ja korkeita ääniä ei voi laulaa päällä seisten tai hirveästi liikkuen.

Laulukoutsi kertoo yllättyneensä siitä, kuinka iso joukkio lahjakkaita nuoria Vaskivuoressa oli vastassa.

–He ovat ihanan vastaanottavaisia, innokkaita ja yhteen hiileen puhaltavia, Majuri hehkuttaa.

–Tämä musikaali on valtavan haastava ammattilaisillekin. Nostan hattua koko työryhmälle musikaalin saamisesta kasaan. Oma osuuteni kaikesta on vain pieni herne.

High School Musicalin pääroolia Troyta esittääVeeti Laasila, joka sanoo välillä paljon työtä ja aikaa nielevän harjoittelun olevan nautinto.

– Olen treenannut sanoja, stemmoja, reploja ja tanssia aika paljon itseksenikin, koska tykkään tosi paljon tehdä tällaista. Yhdessä ryhmän kanssa on harjoiteltu yhteensä 230 tuntia.

Veeti Laasila on treenannut musikaalirooliaan varten paljon eri osa-alueita myös omalla ajallaan. Roolihahmo pelaa koripalloa, joten siihenkin on pitänyt ottaa uutta tuntumaa. Kuva: Johanna Erjonsalo

Päähahmon urheilulajia, koripalloa, Laasila ei ole itse paljon pelannut, mutta omalla ajalla harjoittelu on tehnyt tehtävänsä. Pallo pyörii sen verran sujuvasti yhdenkin sormen päällä, että tarvittavat muuvit ovat selvästi hallussa.

–Pitää olla tarkka aikataulu, että pystyy tekemään asioita hyvin. Musikaali ei kaikesta huolimatta saa mennä kaikkea muuta elämää edelle, Laasila sanoo.

Työskentelystä laulunohjaajan kanssa hän kertoo olleen itselleen suurta hyötyä.

–Vaikka harjoitusmäärä Sannan kanssa ei ole ollut suuri, hän on pystynyt opettamaan minulle jo paljon uusia tekniikoita.

Haastavimmaksi itselleen hän arvioi olleen musikaalin kokonaisuuden ottamisen haltuun ja ilmentämisen roolihahmossa.

–Teemassa korostuu se, että uskaltaa olla oma itsensä ja rikkoa stereotypioita. Aluksi vaikeinta oli saada hahmon tunnekaari itsessä paikoilleen niin, että pystyi tuntemaan sen, kuinka Troy muuttuu koripalloilijasta esiintymistä haluavaksi laulajaksi.

Koulumusikaaleista Laasilalla kuitenkin on pohjaa jo vaihto-oppilasvuodelta teksasilaisessa Prosper High Schoolissa, jossa sielläkin hän teki yhden päärooleista Tuhkimo-musikaalissa.

–Olen musikaalihörhö ja tykännyt niistä ja niiden musiikista lapsesta alkaen, hän virnistää.

Noin 2600 oppilaan koulu Teksasissa jää kuitenkin musikaaleiltaan Vaskivuoreen verrattuna kakkoseksi.

–Sielläkin oli taitavia tekijöitä, mutta täällä on vetäjinä palkattuja ammatti-ihmisiä ja taso on huomattavasti parempi. Täällä hommat otetaan todella tosissaan, mikä on hyvä. Puolilla voimilla ei tehdä yhtään mitään. Jos Vaskivuoren musikaaliin haet lukiourallasi, pitää olla todella omistautunut asialle.

High School Musical

Alun perin Disneyn tuotantoa oleva musikaali kertoo rohkeudesta etsiä itseään.

Vaskivuoren lukiolaisia esiintymässä 66. Kaikkineen lähes sadan henkilön pienempää ja isompaa työpanosta vaatinut projekti.

Ohjauksesta, koreografiasta, musiikista ja kaikista muista teatterin osa-alueista vastaavat alan ammattilaiset..

Ensi-ilta kulttuuritalo Martinuksessa to 11.1. klo 19.

Muut näytökset: pe 12.1. klo 19, la 13.1. klo 13, su 14.1. klo 13, ti 16.1. klo 19, pe 19.1. klo 19, la 20.1. klo 13 ja 19, su 21.1. klo 13.

Lippuja voi ostaa ennakkoon (25/15 e): www.vaskivuorenesitykset.fi/highschoolmusical ja ovelta tuntia ennen esitystä (27/17 e).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 2. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 3. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 4. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 5. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 6. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 7. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 8. Hänninen 8.7.
 9. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 10. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 11. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 12. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 13. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 14. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 15. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. SMC Palveluiden työntekijät siivoavat vantaalaisia päiväkoteja – Kaupunki ei epäillyt yrityksen taustoja sopimusta tehdessään
 2. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 5. Puistoruokaa jaetaan Vantaalla vielä tällä viikolla – piknikpussien jako päättyy perjantaina
 6. Leppäkorven uimarannan vedenlaatu on jälleen hyvä
 7. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 8. Koiranulkoiluttajan kauhunhetki Hämevaarassa: Puu kaatui ainoastaan senttien päähän lemmikin kuonosta – "Kuului vain rysähdys"
 9. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 10. Kuusijärven rantaelämää valvotaan nyt myöhäiseen yöhön – Lisäresurssit käyttöön lämpimillä keleillä
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 15. Omaishoitaja: Kuljetuspalvelusta on tullut Vantaalla hölmölän hommaa – "Taksikuski tilaa kyydin asiakkaalle, joka istuu jo kyydissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.