Keramiikka vahvistaa asemiaan nykytaiteessa – "Tätä on ehkä pidetty vähän naisten juttuna ja käsillä näpräämisenä"

Taide Kuvanveistäjä Johanna Rytkölä uskoo keramiikkataiteen uuteen nousuun. Gallerioissa ulkomailla ala näkyy jo monin paikoin tasavertaisena muun kuvataiteen rinnalla.

Tästä se alkaa, savipussista. Matka valmiiseen teokseen on kuitenkin pitkä kaikkine materiaalin kuivattamiseen ja maalaamiseen tarvittavine työvaiheineen. –Luulen, että kaikkien, jotka tekevät keramiikkaa, pitää olla aika kärsivällisiä luonteita. Ja toki itse tekeminen myös kärsivällisyyteen kasvattaa, vantaalaistaiteilija Johanna Rytkölä sanoo. Johanna Erjonsalo

Leena Koivisto

Vantaalainen keramiikkataiteilija Johanna Rytkölä rakastaa työtään.

–Se vain yksinkertaisesti on ihan mielettömän kivaa, hän nauraa.

–Opiskeluajoista alkaen savi ja kolmiulotteinen tekeminen on ollut minulle helpompi tapa ilmaista itseäni kuin kaksiulotteisen pinnan täyttäminen. Nämä kaksi erilaista osaamisaluetta sijaitsevat varmaan jossain aivojen eri kohdissa.

Rytkölästä värien ja muotojen yhdistäminen on kiehtovaa. Niin kiehtovaa, että ideoita syntyy paljon enemmän kuin fyysisesti aikaa vievässä työssä pystyy toteuttamaan.

Tällä hetkellä Rytkölä kuljettaa ajatuksissaan ilmastonmuutokseen ja vesien tilaan liittyviä teemoja. Aiheiden vakavuus ei kuitenkaan hävitä töistä taiteilijalle ominaista huumoria ja myönteistä asennetta.

–Olen sitä mieltä, että mitään hyvää ei synny ilman myönteisyyttä, hän linjaa.

Nyt iloa antaa myös keramiikan arvostus, joka on lähtenyt taidekentällä uuteen nousuun. Maailmalla merkit ovat jo selvät.

–Esimerkiksi New Yorkin ja Los Angelesin gallerioissa keramiikka on mukana tasavertaisena muun kuvataiteen kanssa, Rytkölä kertoo.

Itänaapurissa keraaminen veistostaide on yhä puhtaammin osa nykytaidetta. Moskovassa marraskuussa järjestetyssä nykytaiteen biennaalissa sai näkyvästi sijaa venäläinen ja suomalainen keramiikkataide. Rytkölä oli yksi mukaan kutsutuista neljästä suomalaisesta alan taitajasta.

Pilkahduksia ”savijalkojen” vankistumisesta on nähty jo Suomessakin. Parin vuoden takainen nykykeramiikan katselmus Designmuseossa oli yleisömenestys. Posiolle puolestaan perustettiin vuonna 2014 Arktinen Keramiikkakeskus, joka järjestää kansainvälisiä keramiikkasymposiumeja sekä taiteilijaresidenssitoimintaa ja jossa toimii myös keramiikkamuseo.

Kahden vuoden kuluttua keskus saa ensimmäisenä Pohjoismaissa järjestettäväkseen Kansainvälisen keramiikka-akatemian (IAC) kongressin, joka tuo Suomeen maailman keramiikkataiteen huiput. Yksi tapahtuman neljästä päänäyttelystä sijoittuu Vantaan taidemuseo Artsiin.

Keramiikan alalla nimeäkin saaneet tekijät ovat hetkittäin saaneet kokea ”astiakulttuurin” ja käsityöperinteen leiman painavan jaloissa.

–Pitkään on ajateltu, että tässä vain näprätään käsin ilman sen kummempaa ajatusta. Ja keramiikkaa on myös ehkä pidetty ”sellaisena naisten juttuna” samoin kuin tekstiilitaidetta, koska tekijäjoukko on aika naisvaltainen, Rytkölä arvelee.

Hän kertoo joutuneensa usein kohtaamaan kysymyksen siitä, tekeekö hän taidekäsityötä vai kuvataidetta.

–Nykytaidetta voi tänä päivänä tehdä mistä hyvänsä materiaalista. Miksi erityisesti keramiikka siis olisi taidekäsityötä?

Hän hämmästelee myös sitä, mistä ylipäätään syntyy suuri tarve luokitella asioita taiteen kentässä.

– Minusta se on vähän vanhanaikaista.

Johanna Rytkölä

Syntynyt 1956.

Suorittanut 80-luvulla sekä kuvaamataidon opettajan että taiteen maisterin tutkinnot Taideteollisessa korkakoulussa.

Asuu ja työskentelee Hämevaarassa Vantaalla.

Töitä lukuisissa kokoelmissa Suomessa ja ulkomailla. Osallistunut yli sataan yhteis- ja ryhmänäyttelyyn Suomessa ja maailmalla sekä pitänyt useita yksityisnäyttelyitä.

Suunnittelee parhaillaan tilaustyötä julkiseen tilaan Vantaalla. Tehnyt myös Tampereen poliisitalolle sijoitetun teoksen Riemumuuri.

Muun muassa International Academy of Ceramics IAC:n ja suomalaisen keramiikkataiteen kansainvälistymistä edistävän Helsinki Fat Clayn jäsen.

Järjestää silloin tällöin ateljeessaan työyhteisöille virkistyspäivien ohjelmina keramiikkatyöpajoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rajakylän neuvolan lakkauttaminen jälleen poliitikkojen kokouspöydällä
 2. Sosiaali- ja terveydenhuollon menot ylittymässä 36,5 miljoonalla eurolla – Koronakevään kulut noin 16 miljoonaa euroa
 3. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 4. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 5. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 6. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 7. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 9. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 10. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 11. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 12. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 15. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 3. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 9. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 10. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 13. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 14. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 15. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.