Palkittu journalisti lähtee paimentamaan poliitikkojen sijasta lapsia

PERSOONA Päätoimittaja Risto Hietanen: "Paras juttu syntyy usein sivulauseesta."

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman sekä varapuheenjohtaja Tapani Mäkinen tulivat ensimmäisten joukossa tuomaan tervehdyksensä eläkkeelle siirtyvälle päätomittajalle Risto Hietaselle (oik.). Vieraiden kanssa jutusteli myös Etelä-Suomen Median paikallisjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen. Johanna Erjonsalo

Leena Koivisto

Eihän se vaadi kuin pari puhelinsoittoa.

Tämän lausahduksen ovat Vantaan Sanomien, Helsingin Uutisten ja Länsiväylän toimittajat saaneet usein kuulla. Se on lehtiä pitkään päätoimittajana luotsanneelle Risto Hietaselle ominainen.

Pari puhelinsoittoa riittää- kin jutuksi, kun on vuosien varrella kerännyt tiedonmurusia kuin hamsteri.

Hietanen puhuu mielellään journalistisesta muistista, siitä kuinka tärkeäksi jossain joskus kuultu, merkityksettömältä tuntunut asia saattaa nousta yllättäen uudessa yhteydessä tärkeäksi.

– Olen istunut lukuisissa tilaisuuksissa, joilla ei ole ollut mitään tekemistä uutisten, tulevien lehtien tai oikeastaan minkään kanssa sillä hetkellä, Hietanen sanoo.

– Vuosikausien jälkeenkin kontakteista ja keskustelujen kuuntelemisesta on silti ollut hyötyä, kun on pystynyt yhdistämään tuoreen asian tai huhun johonkin aiemmin kuulemaansa seikkaan. Sitähän tämä journalistin työ pitkälti on.

Sitä ja puurtamista Hietanen kavahtaa sankariajattelua, johon joskus törmäsi, kun valtion tiedonjulkistamispalkinnolla palkittuna journalistina kävi luennoimassa alan opiskelijoille. Hän torppasi kuvitelmat journalismin sankaruudesta heti alkuunsa läväyttämällä opiskelijoiden eteen mittavan pinon päätöselinten esityslistoja ja muita dokumentteja.

– Paras juttu syntyy usein sivulauseesta ja pienistä langanpäistä. Ja ne taas löytyvät, jos ovat löytyäkseen, ihan toimituksen perusarjesta, esimerkiksi pirun pitkien listojen läpi kahlaamisesta.

Vuosien varrella Hietasen löytämistä langanpäistä on purkautunut päivänvaloon iso joukko erilaisia poliitikkojen ja virkamiesten suhmuroimia väärinkäytöksiä. Niistä mittavimman seurauksena Vantaan kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja tuomittiin 90-luvun puolivälissä yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä lahjuksen ottamisesta virkamiehenä.

Tämä olisi saattanut jäädä tapahtumatta, jos päätoimittaja Pirkko Sadeoja ei olisi keksinyt pyytää Vantaan kaupungilla yhdyskuntatyön projekteissa työskennellyttä miestä 30 vuotta sitten toimittajaksi Vantaan Sanomien edeltäjään Vantaan Seutuun.

– Minulla ei tuolloin ollut minkäänlaista aikomusta ryhtyä toimittajaksi, Hietanen sanoo.

– 80-luvun lopulla vietettiin muun muassa Asunnottomien vuotta ja toimin sihteerinä teemaan liittyneessä, eduskunnassa perustetussa työryhmässä. Törmäsin siihen, että juhlapuheissa puhutaan sitä sun tätä, mutta mitään ei silti tapahdu. Se sai kiinnostumaan yhteiskunnallisen päätöksenteon mekanismeista. Toimittajuus alkoi viehättää mahdollisuutena sivistää itseään monessa asiassa.

Olettamus osui oikeaan. Näköaloja on riittänyt laajalla skaalalla.

– Jutunteossa voi samana päivänä olla pääministeriä haastattelemassa ja seuraavaksi jossain viemärikaivossa, Hietanen kiteyttää.

Maineikasta journalistia houkuteltiin töihin myös isommille areenoille. Turhaan.

– Kaupunkilehti antoi mahdollisuuden olla lähellä poliittista päätöksentekotapaa ja sen koneistoa. Kuntapolitiikka on niin kytköksissä valtakunnanpolitiikkaan, että paikallistasolta sai hyvän näköalan myös sinne. Jutunteon resurssi on pitkälti oma pää. Mitä se muu olisi ollut, jota isommat mediat olisivat pystyneet tarjoamaan. Sihteeri?

Vuoden alusta eläkkeelle siirtyvä päätoimittaja sanoo lähtevänsä iloisin mielin. Hän vapautuu toisen työnantajan, Lapsenlapset Oy:n, palvelukseen. Osakkaita siinä on seitsemän, päiväkoti-ikäisistä abiturienttiin.

Risto Hietanen

Syntynyt Kuopiossa 1954.

Opiskeli Helsingin yliopistossa sosiologiaa ja kansantaloustiedettä.

Työskennellyt muun muassa Opiskelijoiden Liikuntaliiton viestintäsihteerinä ja Vantaan kaupungin yhdyskuntatyön projektisihteerinä.

Vantaan Sanomien toimittajaksi 1.5.1987

1990-luvulla Vantaan Sanomien kuntatoimituksen esimies ja uutispäällikkö.

2000-luvulla Helsingin Uutisten ja Länsiväylän tultua lehtiperheeseen myös niiden uutispäällikkö.

2007 lähtien päätoimittaja.

Palkittu tutkivan journalismin Lumilapiolla 1994.

Valtion tiedonjulkistamispalkinto 1996.

Kirjoittanut kaksi kirjaa Vantaan kuntapolitiikasta.

Siirtyy eläkkeelle vuoden 2018 alusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 6. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 10. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.