Mielipide: Vantaa venytti pienipalkkaisten hoitajien työviikkoa entisestään

Neuvoloiden terveydenhoitajat ja perheohjaajat ovat tehneet asiasta vetoomuksen kaupungille. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

toimitus

Vantaan kaupunki muutti yksipuolisella päätöksellä osan hoitajista työaikoja, kirjoittavat neuvoloiden terveydenhoitajat ja perheohjaajat.

Miltä tuntuisi syödä lounasta töissä, kun samassa pöydässä samaa työtä tekevät kollegat syövät työajalla ja itse vietät 30 minuuttia päivässä palkatonta lounastaukoa?

Pienipalkkaisille terveydenhoitajille ja neuvolan perheohjaajille tämä on nyt todellisuutta Vantaalla. Työnantaja on yksipuolisella päätöksellä muuttanut 6. marraskuuta alkaen osan hoitajista työaikamuodon jaksotyöstä yleistyöaikaan, mikä tarkoittaa 2 tuntia ja 30 minuuttia pidempää työviikkoa.

Samalla palkalla ollaan siis vuodessa 120 tuntia enemmän työpaikalla. Työpaikan ulkopuolella ruokailu ei ole useissa työpisteissä mahdollista puuttuvien lounaspaikkojen ja pitkien etäisyyksien vuoksi.

Kaupunki on perustellut muutoksen henkilökunnalle työaikojen yhtenäistämisellä, henkilökunnan tasa-arvoiseen asemaan saattamisella ja työhyvinvoinnin lisäämisellä.

Vaikutus on täysin päinvastainen: pidemmät työviikot tarkoittavat pidempiä hoitoviikkoja työntekijöiden lapsille, vähemmän aikaa perheen kanssa, työilmapiirin huononemista ja syvää epätasa-arvon kokemusta työyhteisössä.

Terveydenhoitajien ja perheohjaajien työviikko on kilpailukykysopimuksen ja työaikamuutoksen myötä pidentynyt yhteensä kolmella tunnilla viikossa. Lounastaukojen kanssa työpaikalla tulee vietettyä peräti 41 tuntia ja 15 minuuttia viikoittain.

Terveydenhoitajat ja perheohjaajat kokevat, että Vantaan kaupungin esittelemät arvot tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja läpinäkyvyydestä ovat sanahelinää.

Yleistyöaikamuoto on joustamaton ja sopimaton hoitotyöhön, jota tehdään asiakkaiden tarpeita ajatellen katsomatta kelloa. Työ sisältää yllättäviä tilanteita, joissa asiakkaan hätä ohittaa joustamattomat aikataulut.

Vantaan neuvoloiden terveydenhoitajat ja perheohjaajat ovat tehneet vetoomuksen kaupungin johdolle ja päättäjille, jotta epätasa-arvoinen ja työhyvinvointia suuresti kuormittava tilanne korjattaisiin.

Vantaan neuvoloiden terveydenhoitajat, Vantaan neuvoloiden perheohjaajat

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut