Joulun kulutusjuhlassa valistunutkin heittää vapaalle – "Jotkut taloyhtiöt tietävät jo varautua"

Jätteidenkuljetuksessa on kiirettä joulun alla ja joulun jälkeen. Myös lisätyhjennyksiaä on tilattu, tietää Jarmo Lehtimäki. Toni Forssell

toimittaja

Kotitalouksissa jätettä syntyy nyt tavallista enemmän, ainakin joulusiivouksen ja joulun jälkeen lahjapakkausten ja ruokajätteiden verran.

Jäteyhtiö Kiertokapulan hankinta- ja logistiikkainsinööri Joakim Pyttynen toteaa, että erilaista jätettä kertyy niin paljon, että vain valistunut kuluttaja jaksaa lajitella ja viedä joulun jälkeen jätteitä eri jätepisteisiin ja kierrätykseen.

Sekajäteastioihin kertyy suurimmat määrät. Hyvä on muistaa, että joulunpyhinä jäteautot eivät kierrä, eikä uutena vuotena.

–Jotkut taloyhtiöt tietävät jo varautua siihen ja ovat tilanneet lisätyhjennyksiä. Jos soittaa vasta samana päivänä kun on täyttä, ei tyhjennystä välttämättä saa. Jätekierrokset suunnitellaan etukäteen.

Erilaiset pakkaukset vievät tilaa jäteastioissa. Joululahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen tai kuivajätteeseen. Niissä on paljon painoväriä ja voi olla myös muovia, joten ne eivät kuulu jätepaperinkeräykseen.

Hyväkuntoiset joulupaperit kannattaa kierrättää eli käyttää askarteluun tai paketoimiseen.

Muoviset pakkaukset tulisi toimittaa muovinkierrätyspisteisiin.

Jos sähkökynttilät tai paristokäyttöiset jouluvalosarjat rikkoontuvat, ne tulisi kuuluisivat SER-jätteen keräyspisteisiin eikä sekajätteeseen.

Fortum Waste Solutions Oy:n Suomen tuotannon johtaja Pekka Pöhö toteaa, että joulun välipäivinä tehtaalla on hiljaisempaa kuin normaalisti, kun jäteautot eivät kierrä.

–Neljänä päivänä jätevirrat laitokselle ovat huomattavasti normaalia pienemmät. Se antaa meille mahdollisuuden purkaa bunkkerissa olevaa jätevarastoa ja käsitellä polttoon. Näin saadaan varaston pintoja alaspäin.

–Joulun jälkeen tulee pieni piikki. Vaikka joulun ja uuden vuoden välillä tavaran tulo on vilkkaampaa, ne mahtuvat hyvin sisälle. Se ei aiheuta meille välivarastointitarpeita.

Joulun sekajätteistä ei ole poltossa yleensä ongelmaa. Jätteen joukossa on ehkä tavallista enemmän orgaanista jätettä kuten ruuan tähteitä.

–Kokonaismassamäärässä sillä ei ole merkitystä. Enemmän on vaikutusta uuden vuoden jälkeen, jos ihmiset laittavat käyttämättömiä ilotulitteita roskiin. Se on meille riskitekijä. Samoin jos uutena vuotena roskiin päätyy huomattava määrä alumiinitölkkejä ja uuden vuoden tinoja. Ne ovat arinapoltossa hankalia, sillä niillä on taipumus tukkia arinaa.

Fortumin Riihimäen laitokselle tulee normaalisti yli tuhat tonnia jätettä päivässä. Joulun aikana tulee vain noin sata tonnia eli kymmenesosa. Joulun jälkeen jätettä tuodaan ehkä 1500 tonnin vauhtia muutaman päivän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Mielipide: Kaupungin eri toimijoiden yhteistyö näytti tärkeytensä – poteroista kannattaisi tulla pois muulloinkin
 3. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 4. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 5. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 6. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 7. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 10. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään
 11. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 12. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 15. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 4. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 5. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 6. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 7. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 8. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 9. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 12. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 13. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.