Vesi vaahtoaa teollisuusalueen ojissa – Kiilan uudessa näytteessä "ei huolestuttavia löydöksiä"

Kiilassa asuva Eija Liinakoski on huolissaan alueen vaahtoavista ojista. Vaahtoa kertyy hänen mukaansa ojiin erityisesti Hansakalliontien molemmin puolin. Marika Lumme

Marika Lumme

Seutulassa Kiilan teollisuusalueen vaikutukset alueen ympäristöön herättävät huolta asukkaissa. Viimeisimpänä ympäristökeskus on tutkinut alueen ojiin syntynyttä vaahtoutuvaa vettä.

Ihmisten ja laitosten yhteiselo alueella on haastavaa.

Vantaan ympäristökeskuksen tarkastajat ovat käyneet viimeisen puolen vuoden aikana kymmeniä kertoja Kiilassa havainnoimassa alueen vesiä ja melua asukkaiden yhteydenottoihin perustuen sekä omasta aloitteestaan.

Viimeisin vaahtoavasta ojasta otettu näyte valmistui jouluviikolla. Siinä ei Vantaan ympäristökeskuksen mukaan ollut huolestuttavia löydöksiä. Ympäristökeskuksen mukaan kyseessä on hulevesien purkuojaan kertynyt vaahto.

Hulevedet tulevat kyseisessä tapauksessa Purkupiha Oy:n tontin viereisestä lammikosta. Purkupihalla on Vantaan ympäristölautakunnan myöntämä ympäristölupa.

Vantaan rakennusvalvonta on puolestaan hyväksynyt yrityksen hulevesisuunnitelman, joka on rakenteilla.

– Jotta hulevesijärjestelmä voidaan rakentaa, pitää metsään kertynyt hulevesilampi ensin tyhjentää. Tätä lampea on pumpattu, jonka vuoksi vettä on virrannut ojissa ja vaahtoa syntynyt, selvittää ympäristötarkastaja Maarit Rantataro Vantaan ympäristökeskuksesta.

Näytteestä löytyi muun muassa pieniä määriä PAH-yhdisteitä, jotka ovat Rantataron mukaan yleisiä kaupunkialueiden hulevesissä.

– Yhdisteet voivat tulla esimerkiksi alueen teiden asfaltoinnista. Myös ilman kautta tulee pienhiukkasia, Rantatro sanoo.

Lisäksi näytteistä löytyi muun muassa bensiinin lisäaineita. Vaahtoaminen ja alueella esiintynyt epämääräinen haju johtuvat Rantataron mukaan vedessä olevasta mikrobikasvustosta, jotka kuuluvat vesiin ja luontoon. Hän sanoo, että näyte ei aiheutua tarvetta jatkotoimenpiteille.

– Vaahtoa on yleisesti myös luonnonvesissä, hän selvittää.

Kiilan alueella asuva Eija Liinakoski on kuvannut joulukuun aikana vaahtoavia ojia. Liinakoski on myös Vantaan ympäristölautakunnan jäsen.

– Viimeisin näyte on otettu eri paikasta, jossa vesi todella vaahtosi ja josta ympäristökeskukselle ilmoitin. Lisäksi tilanne paikalla ehti rauhoittua ennen kuin näyte otettiin, Liinakoski suivaantuu.

Liinakosken suurin huoli on pohjavesien pilaantuminen. Hänen mukaan merkittävin ongelma on se, että alueella ei ole kunnallistekniikkaa kuin osalla aluetta. Esimerkiksi metallijätteen käsittelylaitoksen Kuusakosken tontilla kunnallistekniikka on, mutta Liinakosken mukaan se ei ole riittävä.

– Pitäisi rakentaa isompi kunnallistekniikka, joka vetää kaiken veden ja sen sisältämän jätteen.

Liinakosken mielestä useita teollisuuslaitoksia, muun muassa Kuusakoskea, valvovan Ely-keskuksen tulisi valvoa yritysten toimintaa paremmin. Uudenmaan Ely-keskuksen ylitarkastaja Annastiina Juvankoski sanoo, että Kiilasta tulee asukasyhteydenottoja keskimääräistä enemmän.

– Ely-keskuksella on valvontasuunnitelma ja -ohjelma, jonka mukaan valvonta asianmukaisesti hoidetaan, Juvankoski kertoo.

Onko mahdollista, että esimerkiksi Kuusakosken teollisuuslaitoksesta pääsee jätteenkäsittelyalueen vesiä luontoon?

– Kuusakoski Oy:n Vantaan palvelupisteen valvonnassa on noudatettu valvontasuunnitelmaa ja -ohjelmaa. Tänä vuonna Ely-keskukseen ei ole tullut ilmoituksia tulvatilanteista, jolloin vesiä olisi päässyt luontoon, Juvankoski selvittää.

Kaupunki käynnisti tänä syksynä selvitystyön, jossa kartoitetaan alueen hule- ja pohjavesitilanne sekä melua alueella. Selvitykset valmistuvat helmikuun aikana. Kaupunki lupaa järjestää maaliskuun alussa yleisötilaisuuden asukkaille.

Tästä on kyse

Kiilan alueella on noin kahden neliökilometrin alueella parisenkymmentä yritystä, jotka kierrättävät muun muassa metallia. Lisäksi alueella on murskaamoja. Kierrätyslaitosten tulo alkoi 1990-luvun alussa. Alueelle rakennetaan jatkuvasti lisää yrityksiä.

Alueella asuu yli 400 ihmistä, joille kierrätysyhtiöiden toiminta aiheuttaa monenlaista haittaa melusta erilaisiin päästöihin.

Useat alueen yritykset ovat saaneet ympäristöluvan. Esimerkiksi Romu Keinänen Oy:n kierrätyslaitos sai ympäristöluvan toiminnalleen lokakuussa. Asiasta päätti ympäristölautakunta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Mielipide: Kaupungin eri toimijoiden yhteistyö näytti tärkeytensä – poteroista kannattaisi tulla pois muulloinkin
 3. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 4. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 5. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 6. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 7. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 8. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 9. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään
 10. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 11. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 12. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 13. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 14. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 15. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 4. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 5. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 6. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 7. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 8. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 9. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 12. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 13. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.