Lihatalo vakuuttaa: "Jääkinkku paistuu yhtä herkulliseksi kuin oikeaoppisesti sulatettu" – Katso valmistusohjeet ja vastaukset kuluttajien kysymyksiin

RUOKA Jäisen kinkun paistoaika on noin tuplasti pidempi. Lopputuloksen ratkaisee lihan sisälämpötila.

Pakastekinkkua on perinteisesti sulateltu päivätolkulla. Nyt yhä useampi on sitä mieltä, että lopputuloksesta tulee yhtä hyvä, vaikka kinkun paistaa jäisenä. HKScan

Crista Lassfolk-Feodoroff

Epäusko lienee yleisin ensireaktio, kun kuulee joulukinkun paistamisesta jäisenä. Yhä useampi kertoo testanneensa sen toimivaksi, muiden mukana HKScan.

–Jäisen kinkun paistamiseen suhtauduttiin luonnollisesti epäillen, sillä sotihan se täysin sitä vastaan, mitä perinteisesti kinkun paistamisesta on opittu, tuotekehityskokki Sami Lamminaho myöntää.

–Kokemustemme ja kuluttajilta saamiemme lukuisten palautteiden perusteella voimme suositella kinkun paistamista jäisenä. Lopputulos on molemmilla valmistustavoilla yhtä hyvä.

Perinteisen, ja edelleen suosituimman valmistusohjeen mukaan kinkku pitäisi ensin sulattaa hitaasti jääkaapissa. Esimerkiksi kymmenkiloinen pakastekinkku tarvitsee jääkaapissa sulaakseen jopa viisi päivää.

Tämän jälkeen sen tulisi olla vielä huoneenlämmössä ennen paistamista.

HKScan kertoo testanneensa jääkinkun paistamista jo viime vuonna sen ilmeisen helppouden vuoksi. Kun jäisen kinkun paistaminen osoittautui yrityksen omien kokkien mukaan vaivattomaksi, yksinkertaiseksi ja lopputulokseltaan erittäin herkulliseksi, yritys suositteli uutta valmistustapaa kuluttajille.

Suosituksesta seurasi palauteryöppy ja epäilijöitä riitti, mutta HKScanin mukaan enemmän tuli kiitosta. Monet kokevat jäisen kinkun sulattamisen aikaa vievänä ja jopa hankalana.

–Lopputulokseltaan jäisenä uuniin laitettu kinkku ei eroa sulatetusta.

NÄIN PAISTAT JÄÄKINKUN

Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.

Laita uunipellille 90 - 100 °C uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.

Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun lihalämpömittari.

Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2 tuntia/ kg.

Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75 - 90 °C.

Kinkun mureus riippuu kypsän lihan sisälämpötilasta, riippumatta siitä onko se paistettu jäisenä vai sulana. Mitä korkeampi kinkun sisälämpötila, sen mureampi kinkku.

Ohjeet: Sami Lamminaho, HKScan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
  2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
  3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
  4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
  5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
  6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
  7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
  8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
  9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
  10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
  11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
  12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
  13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
  14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
  15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.