Mielipide: Vantaa haluaa kehittää kuljetuspalveluita avoimesti

Hankintalainsäädäntö määrää, että julkisen sektorin on kilpailutettava palvelunsa, kirjoittaja muistuttaa. Kuvituskuva. Anneli Tuominen-Halomo

toimitus

Vantaa haluaa kehittää avoimesti kuljetuspalvelujaan, kirjoittaa vs. vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalahti-Lampinen.

Vantaan Sanomat kirjoittivanhusten ja vammaisten kuljetuspalveluiden suunnitteilla olevista muutoksista, joihin liittyy palvelujen kilpailuttaminen (vammaispalvelulain julkista liikennettä korvaava liikenne). Kuljetuspalvelut koostuvat kahdesta osasta: matkojen välityksestä ja kuljettamisesta.

Suunnitteilla oleva muutos koskee myös muita Uudenmaan kuntia ja muutokseen liittyen on järjestetty kymmenen kuulemistilaisuutta eri paikkakunnilla. Kuulemistilaisuudet on järjestetty suunnittelun tässä vaiheessa, koska halutaan varmistaa se, että palvelujen käyttäjät saavat hyvissä ajoin kuulla suunnitelmista ja pystyvät vaikuttamaan kuljetuspalvelujen toteuttamistapaan.

Vantaalla järjestettiin kuulemistilaisuus 12. joulukuuta. Pahoittelemme, että kutsu kuulemistilaisuuteen ei tavoittanut kaikkia vanhus- ja vammaispalvelujen kuljetuksia käyttäviä henkilöitä ja järjestöjä. Saadun palautteen perusteella järjestetään toinen kuulemistilaisuus 17. tammikuuta kello 17–19 kaupungintalolla (Asematie 7).

Valmistelu halutaan tehdä avoimesti. Seuraava kuulemistilaisuus videoidaan live-lähetyksenä Vantaa-kanavalla, jotta mahdollisimman moni pystyisi seuraamaan ja myös kommentoimaan keskustelua (www.vantaakanava.fi) .

Muutoksen taustalla on parhaillaan valmisteltavana oleva henkilöliikennelain muutos, joka saattaa merkitä taksihintojen ja taksilupien vapautumista. Jatkossa taksiluvat eivät välttämättä ole sidoksissa paikkakuntiin, kuten ennen. Uuden lainsäädännön on määrä tulla voimaan 1. heinäkuuta 2018.

Hankintalainsäädäntö määrää, että julkisen sektorin on kilpailutettava palvelunsa. Näin on tarkoitus nyt tehdä vanhusten ja vammaisten kuljetuspalveluiden kohdalla. Jatkossa kuljetuspalvelukyytejä tarjoavat asiakkaille kilpailutuksen kautta valitut yksityiset kuljetuspalveluyrittäjät.

Vantaan Sanomien artikkelista voi saada sen kuvan, että kaupunki olisi ostamassa kuljetuspalveluita Helsingin matkapalvelukeskuksesta.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan matkapalvelukeskus olisi taho, joka jatkossa ottaisi vastaan tilaukset, yhdistelisi kuljetuksia siltä osin, kun niitä on mahdollista ja välittäisi ne yksityisten liikennöintiyritysten ajoneuvoille.

Matka saisi yhdistelyn vuoksi pidentyä enintään puoli tuntia vastaavaan yhdistelemättömään matkaan verrattuna. Matkapalvelukeskus myös valvoisi kuljetuspalvelujen laatua ja sitä, että kuljetukset hoidetaan sopimusten mukaisesti. Hankintaa on valmisteltu yhteistyössä useiden kuntien kanssa. Liikennöinnin palvelukuvaus tulee julkisesti kommentoitavaksi.

Mitään poliittisia päätöksiä järjestämistavasta ei ole Vantaalla tehty, vaan kyse on tässä vaiheessa ollut yhden järjestämisvaihtoehdon selvittämisestä.

Toivomme, että 17. tammikuuta pidettävä kuulemistilaisuus hälventää käsityksiä siitä, että valmistelua haluttaisiin tehdä salassa. Näin ei todellakaan ole. Vain avoimesti toimien pääsemme hyvään lopputulokseen.

Minna Lahnalampi-Lahtinen, vs. vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 2. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 3. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 4. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 5. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 10. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 11. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 14. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 15. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 3. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 6. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 10. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 11. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.