Lääkäri: Näistä syistä kylmä voi aiheuttaa äkkikuoleman Suomessa – liian iso kola vain yksi selitys

Nykyisin hyvinkääläinen anestesialääkäri Niilo Ryti väitteli sydänperäisistä äkkikuolemista. 70-tuntiset viikot ovat tavallisia, kun laskee mukaan työn ja tutkimuksen. Ari Peltonen

toimittaja

Anestesialääkäri Niilo Ryti rohkaisee terveisiin elintapoihin.

Tuoreessa väitöskirjassaan Ryti todistaa, että sydänperäisen äkkikuoleman riski kasvaa kylmän sään aikana.

Kylmän sään ja sydänperäisen äkkikuoleman välinen yhteys oli vahvin syksyisin ja talvisin.

–Tutkimuksemme perusteella kylmyys vaikuttaisi olevan vaarallisinta syksyllä. Ei ole ehkä edes tarpeeksi päällä, päähinettä tai hanskoja. Elimistö ei ole vielä välttämättä ehtinyt sopeutua kylmenevään säähän, Ryti sanoo.

Viime viikolla uutisoitiin, että lumitöissä käytettävä liian iso lumikola voi lisätä äkkikuoleman riskiä Asiasta on kantanut huolta myös lumenluontivälineitä valmistava Fiskars.

Kola-uutinen perustui osin Niilo Rytin väitöskirjaan.

Ryti muistuttaa, että ulkoliikunta itsessään ei ole terveysriski – päinvastoin.

– Itse liikun paljon ulkona. Tunti päivässä kävelyä, ja välillä muuta aerobista harjoitusta. Ja ruokavalio on terveellinen, kun vaimo on ravitsemustieteilijä.

Niilo Ryti teki tutkimuksensa Oulun yliopistoon. Lokakuusta asti hän on toiminut kliinisessä työssä Hyvinkään sairaalan anestesiaklinikassa.

–Tarkoitus on olla erikoistumisen ensivaihe Hyvinkäällä, ja jatkaa sitten erikoistumaan Meilahteen.

Väitöstyö on sujunut Rytin mukaan hyvällä suunnittelulla ja vaimon tuella.

–Sellaiset 70-tuntiset viikot ovat tavallisia, kun laskee työn ja tutkimuksen. Olen mukana muissakin tutkimusprojekteissa.

Ryti arvelee olevansa väittelijänä tavallista vanhempi. Alkuun työuralla hän toimi muun muassa Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton johtoryhmässä ja hengenpelastuskouluttajana, ja kirjoitti Rantapelastajan käsikirjan. Työ vei välillä kouluttamaan myös Etelä-Afrikkaan ja Indonesiaan.

–Lääketieteellisessä aloitin vasta 30-vuotiaana, ja nyt 40-vuotiaana väittelin. Tutkimus tietenkin jatkuu, kaipa se tulee uteliaisuudesta.

Kylmyys ja rasitus huono yhdistelmä

Niilo Rytin väitöksen mukaan altistuminen kylmälle lisää sydänperäisen äkkikuoleman riskiä. Kylmäaltistus nostaa verenpainetta ja voi aiheuttaa häiriöitä veren hyytymisjärjestelmään. Myös rytmihäiriöiden riski kasvaa.

Kylmäaltistus voi olla riski, erityisesti jos sairastaa sepelvaltimotautia ja tekee raskasta fyysistä työtä kuten lumenluontia.

Tutkimuksessa käytettiin uudenlaista tilastollista menetelmää, jossa äkkikuolleiden potilaiden asuinpaikkoihin mallinnettiin 51 vuoden sää.

Aiheeseen liittyvää

  1. Äkkikuoleman riski vaanii myös nuoria miehiä – unohda lumikola ja tartu pienempään! 13.12.2017 11:50

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut