Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Rajakylän komea joulupuu on taas rakennettu – Kuusiperinne saattaa päättyä

JUHLAKAUSI Rainer Puschmann omakotitalosta on tullut "se kuusitalo".

Siinä se kuuluisa katseenvangitsija on: rajakyläläisen omakotitalon pihalla kasvava valtava, noin 14,5-metrinen, joulukuusi tuhansine led-valoineen.

Komeuden on koristellut talon isäntä Rainer Puschmann Puschmann ei olisi osannut arvata, että hänen vuonna 1996 istuttama noin puolitoistametrinen kuusi kasvaisi jättiläiseksi. Eikä hän silloin tiennyt, että jouluvaloista muodostuisi jokavuotinen perinne, jota ihmiset odottavat.

– Valot sytytetään ensimmäisenä adventtina ja otetaan pois loppiaisena. Nämä eivät ole kausivalot, Puschmann naurahtaa.

Jos jonain vuonna Puschmannin valojen asennus on mennyt viime hetkeen, ovikello on soinut ja ihmiset ovat tiedustelleet, että tulevathan valot tänäkin vuonna.

Puschmann on myös nähnyt itse tehdyn joulukortin, jossa kuusi komeilee. Kortti ilahdutti häntä.

Hiljattain hän tapasi entisen länsimäkeläisen Kuusamossa ja kertoi asuvansa naapurikaupunginosassa ”siinä kuusitalossa”.

– Vastaus oli heti, että ai, siinä talossa!

Valojen laittaminen ja purkaminen eivät ole mikään pikku homma. Sitä varten Puschmannin pitää vuokrata nosturi.

– Laittamiseen menee kaksi päivää, yhteensä 16–17 tuntia.

Suunnilleen sama aika menee purkamisessa.

Puschmannien aikuiset lapset tarjoavat kyllä apua, mutta nosturissa voi olla kerrallaan vain yksi. Ja valojen laittamisesta nyt vaan on tullut isän oma juttu.

Puschmann joutuu ostamaan joka vuosi satoja uusia led-valoja, sillä kuusi kasvaa vuodessa noin 40 senttimetriä joka suuntaan.

– Valoja pitää olla tasaisesti.

Puschmann myöntää olevansa jouluihminen. Kotia koristellaan jouluksi ja heillä on muun muassa seimi, joka kuuluu jouluun Saksassa, josta Puschmann on kotoisin. Suomessa hän on asunut jo 36 vuotta.

Vantaalla Puschmannit haluavat asua edelleenkin, mutta omakotitalo Rajakylässä on käynyt liian suureksi, kun lapset ovat muuttaneet pois. Uuden kodin etsiminen voi tarkoittaa myös joulukuusiperinteen päättymistä.

– Voisin tarjota kuusta kaupungin joulukuuseksi, Puschmann sanoo pilke silmäkulmassa.

Tai sitten talon uudet asukkaat pitää opettaa valojen laittajaksi ja perinteen jatkajaksi.