Jokiniemeen tulossa jättimäinen sote-keskus – voi palvella yli 60 000 ihmistä

MUUTOS Tikkurilan suuralueen sosiaali- ja terveyspalvelut keskittyvät hyvinvointikeskukseen.

Tikkurilan terveysasema on saamassa uudet tilat Jokiniemen puolelta. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Kaikki Tikkurilan suuralueen sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät tulevaisuudessa saman katon alle. Palveluille rakennetaan yhteinen hyvinvointikeskus radan itäpuolen tyhjälle tontille. Tontti sijaitsee aivan Tikkurilan aseman tuntumassa Jokiniemessä.

Hyvinvointikeskuksen hanke on nyt edennyt tarveselvitysvaiheeseen. Jos suunnitelmat toteutuvat, superkeskus ottaisi vastaan arviolta yli 3400 asiakasta päivässä vuonna 2021.

Keskuksesta kaavaillaan valtavaa: siinä on huonetilaa 28500 neliömetriä.

–Helsingin Kalasataman juuri valmistumassa oleva terveys- ja hyvinvointikeskus on kooltaan noin kaksi kolmasosaa Tikkurilan hyvinvointikeskuksesta, vertaa Vantaan hankekehitysarkkitehti Mikko Juolahti

–Suunnittelu on lähtenyt siitä, että se ei ole heti pieni. Tulevaisuus on otettu huomioon, sanoo Vantaan va. terveyspalvelujen johtaja Pertti Sopanen

Tikkurilan suuralueella asui tämän vuoden alussa lähes 42000 vantaalaista. Sosiaali- ja terveysasema palvelee kuitenkin vielä laajempaa joukkoa, yhteensä noin 62000 vantaalaista.

Vuonna 2022 Tikkurilan alueella ennustetaan asuvan viisi tuhatta asukasta enemmän.

Keskukseen siirtyy Tikkurilan alueelta yhteensä yli 20 palvelupistettä, joilta jää tyhjää tilaa runsaat 20 000 neliömetriä.

Hyvinvointikeskukseen tulevat Tikkurilan nykyisen sosiaali- ja terveysaseman toimintojen lisäksi muun muassa Tikkurilan neuvola, psykologipalvelut, toiminta- ja puheterapiat, suun terveydenhuollon Tikkurilan palveluyksiköt sekä Husin kuvantaminen ja laboratorio.

Työntekijöitä keskuksessa työskentelee lähes tuhat.

Hyvinvointikeskuksen ideana on, että Tikkurilan suuralueen asukkaat saavat sosiaali- ja terveyspalvelut "yhdeltä luukulta". Vain erikoissairaanhoitoa varten pitää mennä sairaalaan.

Keskuksen toiminta on tehokasta, koska asiantuntijoiden hoitoketju ei katkea ja eri yksikköjen toimintatavat tulevat tutuksi. Uusista tiloista tulee lisäksi muunneltavia ja keskuksessa voidaan tarjota iltavastaanottoaikoja, joita kuntalaiset ovat toivoneet.

Vantaan muiden sosiaali- ja terveysasemien tulevaisuus on vielä hämärän peitossa. Asiat ratkeavat, kun maakunta- ja sote-uudistukset ovat astuneet voimaan näillä näkymin 2020.

–Nykyisellä palvelurakenteella mennään soteuudistuksenkin jälkeen vielä pitkään, arvioi Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen

Hyvinvointikeskuksia suunnitellaan muuallekin Vantaalle.

–Länsi-Vantaankin palvelut halutaan varmistaa tulevassa maakunnassa. Muun muassa Kivistön aseman läheisyydessä on tonttivaraus sen alueen hyvinvointikeskukselle ja myös Myyrmäessä on hyvät mahdollisuudet laajentumiseen, Salminen jatkaa.

Lisäksi Korso-Koivukylän alueelle voisi olla oma hyvinvointikeskus.

–Hyvinvointikeskus ei tarkoita käsitteenä yhtä kiinteistöä, vaan se voi koostua myös palveluyksiköstä.

Siten esimerkiksi Tikkurilan hyvinvointikeskukseen voisivat kuulua myös Länsimäessä ja Hakunilassa toimivat palveluyksiköt, Salminen selvittää. Hän korostaa, että poliittisia päätöksiä näistä ei ole tehty.

Tikkurilan hyvinvointikeskus on kaupungin taloussuunnitelmassa vuosille 2018–21. Keskus on kaupungin konserniyhtiön VTK Oy:n hanke.

Tikkurila on toiseksi suurin

Asukasmäärältään (41998 asukasta vuonna 2017) Tikkurilan suuralue on Vantaan toiseksi suurin suuralue. Myyrmäki on suurin (55000/2017).

Tikkurilan suuralue käsittää seuraavat kaupunginosat: Lentokenttä, Veromies, Pakkala, Helsingin pitäjän kirkonkylä, Tammisto, Koivuhaka, Viertola, Ruskeasanta, Ilola, Simonkylä, Hiekkaharju, Tikkurila, Kuninkaala, Jokiniemi ja Hakkila.

Lähde: Vantaan kaupunki, tietopalveluyksikkö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.