Järjestöt syyttävät kaupunkia salailusta – Virkamies löi vammaisasiaa kysyvälle luurin korvaan

KIISTA Palvelun käyttäjien mielipide ei näytä kelpaavan avuksi suunnittelussa.

Vantaan Invalidit ry:n puheenjohtaja Eeva Pitkänen pitää matkapalvelukeskusta huonona vaihtoehtona kuljetusten välittäjäksi muun muassa siksi, että keskus ketjuttaa kuljetuksia. – Samaan kyytiin otetaan useita matkustajia ja kierretään ympäri kaupunkia, jotta kaikki ukkelit ja mummelit pääsevät perille. Viestinä on ilmeisesti se, ettei vammaisilla ole koskaan kiire, pohtii Pitkänen. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaalla asuville vammaisille ja vanhuksille suunnattuun kuljetuspalveluun ollaan tekemässä muutosta, joka koskettaa myös Vantaan Invalidit ry:n jäsenistöä. Yhdistyksen puheenjohtaja Eeva Pitkänen hämmästelee asian valmistelun salamyhkäisyyttä.

–Valmistelua on tehty joissain ryhmissä. Meitä kuljetuspalvelun käyttäjiä ei ole kutsuttu mukaan, harmittelee Pitkänen.

Yritettiinkö heitä estää tulemasta kuulemistilaisuuteen?"

Muutoksessa kuljetusten välitystoiminta siirtyisi Helsingin kaupungin omistamalle matkapalvelukeskukselle.

Myös vammaisten etujärjestö Kynnys ry paheksuu Vantaan salailevaa tapaa toimia.

–Tiistaina 12. joulukuuta järjestystä kuulemistilaisuudesta ei kerrottu kaupungin nettisivuilla, paikallislehdessä tai missään muussa kanavassa, toteaa Kynnys ry:n sosiaalityöntekijä, vantaalainen Yodit Melaku.

Kuulemistilaisuuden järjestäjäksi nimetyt virkamiehet kielsivät Melakulle tietävänsä asiasta mitään.

–Toinen virkamiehistä löi minulle luurin korvaan kysyessäni asiasta.

Pitkänen kysyy, miksi kuulemistilaisuus järjestettiin juuri samaan aikaan kuin oli Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston kokous.

– Kokouksen osallistujissa on paljon kuljetuspalveluja käyttäviä. Yritettiinkö heitä estää tulemasta kuulemistilaisuuteen?

Liikuntaesteisten mielestä muutos on susi jo valmisteluvaiheessa."

Vantaan kaupungilta vastataan, että muutoksesta on järjestetty useita asiakasosallisuustilaisuuksia. Niitä on pidetty muun muassa Porvossa ja Kirkkonummella.Tilaisuuksista yksi on järjestetty Vantaalla. Valmisteluryhmissä on myös tehty kaikille vammaisjärjestöille suunnattu kysely.

– Ainakaan meillä Kynnyksessä ei ole tuosta kyselystä tietoa. Huomioitava on se, etteivät kaikki vammaiset kuntalaiset kuulu järjestöihin ja neuvostoihin. Silti heidän tulee saada tietoa valmistelusta.

Liikuntaesteisten mielestä muutos on susi jo valmisteluvaiheessa.

–Keskus palvelee tällä hetkellä helsinkiläisiä. Tiedämme, että taksi tulee sieltä tilata ennakkoon. Helsinkiläiset vammaiset joutuvat lähtemään esimerkiksi palavereista pois ennen niiden päättymistä, koska tilattu kyyti odottaa, kommentoi Pitkänen.

Moni matkapalvelukeskuksen välittämiä palveluja käyttävä on ollut Melakun mukaan hyvin pettynyt.

– Tiedän esimerkiksi tapauksen, jossa matkapalvelukeskuksen tarjoama kyyti oli vääränlainen ja asiakas sai siitä yli vuoden kestäneen terveydellisen haitan.

Tällä hetkellä vantaalainen saa tilata kuljetuspalvelun itse. Järjestely on käyttäjien mielestä toiminut erinomaisesti.

–Vantaalla saamme tilata kyydin samalla tavalla kuin muutkin ihmiset. Kyytiaikaa ei tarvitse tietää ennakkoon ja perille pääsee nopeasti, kehuu Pitkänen.

Suurimman osan Vantaan kuljetuksista hoitaa tällä hetkellä Lähitaksi, jonka toimitusjohtajaJuha Pentikäinen ihmettelee, että muutos näyttää tapahtuvan ilman kilpailutusta.

Hän kertoo kuulleensa Helsingin sosiaali- ja terveysviraston kuljetuspäällikön vastaavan asiakasinfossa, ettei hän tiedä, miten paljon välityspalvelu tulee kunnille maksamaan.

–Onhan se aika outoa, ettei myyjä tiedä myymänsä palvelun hintaa, kummastelee Pentikäinen.

Pentikäinen ihmettelee myös ristiriitaa sote-uudistuksen ydinajatuksen ja kuljetuspalvelusuunnitelmien välillä.

– Sote-uudistuksen ajatuksenahan on nimenomaan avata sote-sektoria yksityisille toimijoille. Nyt Vantaa ja muut Uudenmaan kunnat ovat ostamassa kuljetuspalveluja Helsingin kaupungin omistamalta liikelaitokselta.

Vantaa ei ole ainoa

Kunnan maksamaa kuljetuspalvelua voi saada joko vammaispalvelu- tai sosiaalihuoltolain nojalla.

Vantaa ja muut Uudenmaan kunnat ovat siirtämässä kuljetusten välitystoiminnan Helsingin kaupungin omistamalle matkapalvelukeskukselle.

Matkapalvelukeskuksen välittämät kuljetukset hoitavat kilpailutuksella valittavat yrittäjät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 2. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 3. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 4. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 5. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 10. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 11. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 14. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 15. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 3. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 10. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 11. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 14. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.