Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järjestöt syyttävät kaupunkia salailusta – Virkamies löi vammaisasiaa kysyvälle luurin korvaan

KIISTA Palvelun käyttäjien mielipide ei näytä kelpaavan avuksi suunnittelussa.

Vantaalla asuville vammaisille ja vanhuksille suunnattuun kuljetuspalveluun ollaan tekemässä muutosta, joka koskettaa myös Vantaan Invalidit ry:n jäsenistöä. Yhdistyksen puheenjohtaja Eeva Pitkänen hämmästelee asian valmistelun salamyhkäisyyttä.

–Valmistelua on tehty joissain ryhmissä. Meitä kuljetuspalvelun käyttäjiä ei ole kutsuttu mukaan, harmittelee Pitkänen.

Yritettiinkö heitä estää tulemasta kuulemistilaisuuteen?"

Muutoksessa kuljetusten välitystoiminta siirtyisi Helsingin kaupungin omistamalle matkapalvelukeskukselle.

Myös vammaisten etujärjestö Kynnys ry paheksuu Vantaan salailevaa tapaa toimia.

–Tiistaina 12. joulukuuta järjestystä kuulemistilaisuudesta ei kerrottu kaupungin nettisivuilla, paikallislehdessä tai missään muussa kanavassa, toteaa Kynnys ry:n sosiaalityöntekijä, vantaalainen Yodit Melaku.

Kuulemistilaisuuden järjestäjäksi nimetyt virkamiehet kielsivät Melakulle tietävänsä asiasta mitään.

–Toinen virkamiehistä löi minulle luurin korvaan kysyessäni asiasta.

Pitkänen kysyy, miksi kuulemistilaisuus järjestettiin juuri samaan aikaan kuin oli Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston kokous.

– Kokouksen osallistujissa on paljon kuljetuspalveluja käyttäviä. Yritettiinkö heitä estää tulemasta kuulemistilaisuuteen?

Liikuntaesteisten mielestä muutos on susi jo valmisteluvaiheessa."

Vantaan kaupungilta vastataan, että muutoksesta on järjestetty useita asiakasosallisuustilaisuuksia. Niitä on pidetty muun muassa Porvossa ja Kirkkonummella.Tilaisuuksista yksi on järjestetty Vantaalla. Valmisteluryhmissä on myös tehty kaikille vammaisjärjestöille suunnattu kysely.

– Ainakaan meillä Kynnyksessä ei ole tuosta kyselystä tietoa. Huomioitava on se, etteivät kaikki vammaiset kuntalaiset kuulu järjestöihin ja neuvostoihin. Silti heidän tulee saada tietoa valmistelusta.

Liikuntaesteisten mielestä muutos on susi jo valmisteluvaiheessa.

–Keskus palvelee tällä hetkellä helsinkiläisiä. Tiedämme, että taksi tulee sieltä tilata ennakkoon. Helsinkiläiset vammaiset joutuvat lähtemään esimerkiksi palavereista pois ennen niiden päättymistä, koska tilattu kyyti odottaa, kommentoi Pitkänen.

Moni matkapalvelukeskuksen välittämiä palveluja käyttävä on ollut Melakun mukaan hyvin pettynyt.

– Tiedän esimerkiksi tapauksen, jossa matkapalvelukeskuksen tarjoama kyyti oli vääränlainen ja asiakas sai siitä yli vuoden kestäneen terveydellisen haitan.

Tällä hetkellä vantaalainen saa tilata kuljetuspalvelun itse. Järjestely on käyttäjien mielestä toiminut erinomaisesti.

–Vantaalla saamme tilata kyydin samalla tavalla kuin muutkin ihmiset. Kyytiaikaa ei tarvitse tietää ennakkoon ja perille pääsee nopeasti, kehuu Pitkänen.

Suurimman osan Vantaan kuljetuksista hoitaa tällä hetkellä Lähitaksi, jonka toimitusjohtajaJuha Pentikäinen ihmettelee, että muutos näyttää tapahtuvan ilman kilpailutusta.

Hän kertoo kuulleensa Helsingin sosiaali- ja terveysviraston kuljetuspäällikön vastaavan asiakasinfossa, ettei hän tiedä, miten paljon välityspalvelu tulee kunnille maksamaan.

–Onhan se aika outoa, ettei myyjä tiedä myymänsä palvelun hintaa, kummastelee Pentikäinen.

Pentikäinen ihmettelee myös ristiriitaa sote-uudistuksen ydinajatuksen ja kuljetuspalvelusuunnitelmien välillä.

– Sote-uudistuksen ajatuksenahan on nimenomaan avata sote-sektoria yksityisille toimijoille. Nyt Vantaa ja muut Uudenmaan kunnat ovat ostamassa kuljetuspalveluja Helsingin kaupungin omistamalta liikelaitokselta.