Helsinki-Vantaan kaaos ei Finavian mukaan johtunut lumesta – tässä syy

Suomalainen lentokenttien lumiosaaminen eli snowhow on huippuluokkaa. Finavia

Jussi Vehkasalo

Helsinki-Vantaan lentoliikennettä 12. joulukuuta piinanneet vaikeat tuuliolosuhteet ovat hellittäneet.

Finavian mukaan tiistaina koetut lentojen peruutukset ja viivästykset johtuivat ennen muutavaikeista tuulioloista, eikä niinkään lumentulosta.

Voimakas sivutuuli vaikeutti lentoliikennettä, sillä Helsinki-Vantaalla voitiin käyttää vain yhtä kiitotietä. Samaan aikaan Keski-Euroopan huonot sääolosuhteet myöhästyttivät lentoja. Kerrainnaisvaikutukset haittasivat lentoyhtiöiden toimintaa olosuhteiden parannuttuakin.

Lentokoneet voivat nousta ja laskeutua vain vastatuuleen, ja kun tuulen suunta kääntyy, joudutaan myös vaihtamaan kiitotietä. Tämän takia Helsinki-Vantaalla oli käytössä vain yksi kiitotie, jota 12. joulukuuta käytettiin sekä nousuihin että laskeutumisiin.

Yhden poikittaiskiitotien käyttöön Helsinki-Vantaalla siirryttiineilen kello 12. Tuulen suunnan käännyttyä täysi kapasiteetti oli uudelleen käytössä kello 19.20. Lentoasema oli koko ajan auki. Lentoja pystyttiin sekä vastaanottamaan että lähettämään vaikkakin normaalia hitaammalla tahdilla.

Helsinki-Vantaalla on normaalisti keskimäärin 500 lentoa vuorokaudessa. Eilen (12. joulukuuta) myöhästyi 151 lentoa, joista yli puolet kiitotierajoitusten aikana. Lentoyhtiöt peruivat kaikkiaan 83 Helsinki-Vantaalta lähtevää lentoa, joista 43 peruttiin kiitotierajoitusten aikana.

– Pahoittelemme matkustajille aiheutuneita viiveitä ja odotusaikoja. Tällä kertaa sääolosuhteet olivat poikkeuksellisen hankalat. Kunnossapitomme toimi lumimyrskyn aikaan täydellä teholla ja teki kaikkensa, jotta käytössä oleva kiitotie saatiin pidettyä auki ja että lennot pääsivät lähtemään ja saapumaan Helsinki-Vantaalle, sanoo apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola Finaviasta.

Lentoaikataulujen toteutumisen tai mahdollisten matkatavaraviiveiden osalta matkustajia pyydetään kääntymään oman lentoyhtiön puoleen.

Finavian kunnossapito toimi lumimyrskyn aikaan täydellä teholla ja teki kaikkensa, jotta käytössä oleva kiitotie saatiinpidettyä auki ja että lennot pääsivät lähtemään ja saapumaan Helsinki-Vantaalle.

Helsinki-Vantaan reaaliaikaiset lentotiedot saa Finavian verkkosivuilta

Juttua muokattu 13.12.2017 kello 12.54: Lisätty Finavialta saadut tuoreet tiedot.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut