Päivähoitokeskustelussa uusi kuuma peruna – Päiväkodinjohtaja ymmärtää vantaalaispoliitikon huolen

LAPSET Ohjaako Vantaa jatkossa myös erityislapsia yksityisiin päiväkoteihin?

Demarivaltuutettu näkee uhkana sen, että yksityisiin päiväkoteihin ohjautuu lapsia vain tietynlaisista perheistä. Arkisto/ Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Varhaiskasvatuksessa olevista vantaalaislapsista on yksityisissä päiväkodeissa 14 prosenttia. Ensi vuonna määrä kasvaa, vahvistaa Vantaan varhaiskasvatuspäällikkö Kati Timo

Yksityiseen varhaiskasvatukseen ohjautuvien lasten määrän kasvu on kirvoittanut kriittisiä kommentteja. Kaupunginvaltuustossa tivattiin, aikooko Vantaa tasapuolisuuden takaamiseksi jatkossa ohjata yksityisiin päiväkoteihin myös erityistä tukea vaativia lapsia.

Asiaa tiedusteli muun muassa demarivaltuutettu Susanna Bruun.

–Mikäli palveluseteleillä ohjataan erityistä tukea vaativia lapsia yksityisiin päiväkoteihin, miten kaupunki varmistaa, että niissä on tarvittavaa osaamista? kysyy Bruun.

Kannatusyhdistyksen ylläpitämän montessoripäiväkoti Montsan johtaja Anna-Mari Ukkosen mukaan oleellisinta olisi tietää, millaista tukea vaativia lapsia päiväkotiin olisi jatkossa tulossa.

–Vasta sen jälkeen voisimme arvioida, riittävätkö päiväkotimme resurssit ja mitä muutoksia meidän tulee toimintaamme tehdä.

Ukkonen kertoo, ettei Montsassa ole ollut erityislastentarhanopettajia eikä lapsia, jotka olisivat tarvinneet henkilökohtaista avustajaa.

–Lisäresurssien hankkiminen on taloudellinen kysymys. Mikäli kaupunki tarjoaisi arvoltaan isompaa palveluseteliä, niin riittäisikö sekään esimerkiksi erityislastentarhanopettajan palkkaamiseen? kysyy Ukkonen.

Uhkana on Bruunin mukaan se, että yksityisen palvelun laadun valvontaan menee voimavaroja, joita voisi käyttää kunnallisen palvelun tuottamiseen ja kehittämiseen.

–Varhaiskasvatus, samoin kuin peruskoulu, ovat hyvinvointivaltiossa palveluja, joiden tuottaminen kaikille kuuluu kunnalle, toteaa Bruun.

Bruun pelkää jaon yksityiseen ja kunnalliseen varhaiskasvatukseen johtavan tilanteeseen, jossa sosioekonominen tausta vaikuttaa siihen, mihin päiväkotiin lapsi ohjautuu.

–Yksityisen päiväkodin valinta edellyttää aina toimintaan tutustumista ja palvelun laadun arviointia myös asiakkaalta. Onko kaikilla vanhemmilla siihen voimavaroja? kysyy Bruun.

Päiväkodinjohtaja Ukkonen ymmärtää Bruunin huolen siitä, että yksityisiin päiväkoteihin voi valikoitua lapsia vain tietynlaisista perheistä.

–Siksi olisi tärkeää, ettei päiväkoti joutuisi resurssien takia kieltäytymään vastaanottamasta lasta.

Yksityisillä päiväkodeilla on oikeus valita asiakkaansa ja Bruun uskoo niiden laskuttavan erityistä tukea tarvitsevien lasten varhaiskasvatuksesta enemmän kuin muiden lasten.

Varhaiskasvatuspäällikkö Kati Timo kertoo, että varhaiskasvatuksessa on Vantaalla valmistelussa kaupunkitasoinen Kehityksen ja oppimisen tuen linjaukset.

–Sen osana arvioidaan kunnan tuki yksityisille palveluntuottajille varhaiskasvatuksen jatkumon turvaamiseksi, kun lapsella havaitaan kehityksen ja oppimisen tuen tarvetta.

Opetuslautakunta päättää linjauksista kevään 2018 aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 7. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 8. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 9. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 10. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 11. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 12. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 13. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 14. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 15. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 8. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 13. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.