Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talvimaan monitaitoinen ihmenainen – Laulaja Raili Raitala polkee teatterista dubbausstudiolle

LAULAJA Raili Raitala esiintyy Helsingin kaupunginteatterin lavalla, tekee dubbauksia ja tunnelmoi joulukonserteissa.

Jos laulaja-näyttelijä Raili Raitalaa tulisi luonnehtia yhdellä sanalla, olisi se valovoimainen.

Vaskivuoren lukion kasvatti sai Myyrmäessä valkolakin päähänsä viime vuosituhannen viimeisten ylioppilaiden joukossa. Tällä hetkellä hän esiintyy Suomen suurimalla teatterilavalla Helsingin kaupunginteatterissa toteuttamassa unelma-ammattiaan. Valkolakin ja Myrskyluodon Maijan väliin mahtuu monta ikimuistoista kokemusta, yritystä ja opetusta.

– Musiikki on aina johdattanut tekemisiäni, kiitos vain äiti, Raitala naurahtaa.

Pianisti-äidin opit tarttuivat Raitalaan jo lapsena. Perheessä soitettiin ja laulettiin paljon.

– Nuorena harkitsin meribiologin ammattia ja opiskelin hetken myös liiketaloutta. Ymmärsin kuitenkin pian, että minun intohimoni on muualla.

Yksi uran ikimuistoisimmista hetkistä on rooli vuonna 2004 esitetyssä Miss Saigon -musikaalissa.

– Se oli ensimmäinen ammattiteatterityöni. Kun kuulin, että minut oli valittu, soitin äidille ja itkin, Raitala kertoo.

Toinen tärkeä muisto liittyy vuoteen 2010, jolloin vuosi Teatterikorkeakoulusta valmistumisen jälkeen Raitala hyppäsi päärooliin varanäyttelijän paikalta. Kyseessä oli Wicked-musikaali.

– Istuin ennen esitystä jähmettyneenä ja kyyneleet meinasivat tulla väkisin, jännitti niin paljon! Menin lavalle ja selvisin. Näytöksen jälkeen kyyneleet saivat tulla, Raitala sanoo.

– Esityksen jälkeen teatterin johtaja soitti minulle ja tarjosi kiinnitystä. Se oli paras palkinto, hän jatkaa.

Kovan työn ja onnistumisten ansiosta Raitalalla riittää töitä kaupunginteatterin ulkopuolellakin. Ennen illan esitystä hän hyppää pyörän selkään ja polkee Tokoinrannasta Ruskeasuolle. Siellä sijaitsee yksi äänistudioista, joissa Raitala tekee dubbaustöitä, joita Raitalalle on kertynyt vuosien aikana suuri määrä. Tänä vuonna Raitalan ääni kuuluu muun muassa My little pony -elokuvassa.

– Dubbauksissa saa käyttää ääntä hyvin monipuolisesti ja usein myös hassutella. Dubbaus ja teatterityö tukevat toisiaan, hän kertoo.

Joulu tuo lisäkiirettä laulajalle. Hän nousee lavalle kulttuuritalo Martinuksessa 18. joulukuuta Vantaan Viihdeorkesterin Magical Christmas -konsertissa. Raitala on innoissaan konsertista, jossa laulavat hänen kanssaan kollegat pari vuotta sitten esitetystä Disney-musikaalikonsertista. Raitala, Petrus Kähkönen, Emilia Nyman ja Antti Timonen ovat työkavereita myös Helsingin kaupunginteatterista. Joulukonsertin johtaa Nick Davies

–Siellä kuullaan ihania balladeja huumoria unohtamatta. Meillä kaikilla solisteilla on myös musikaalitausta, joten varmasti lavalla nähdään myös liikettä, Raitala paljastaa.

Tällä hetkellä Raitala on myös televisiokameroiden edessä. Kyseessä ovat televisiosarjan kuvaukset.

–Niistä en voi vielä paljastaa enempää, hän hymyilee.

Joulun pyhät Raitala viettää pääasiassa pääkaupunkiseudulla.

– Yhdessäolo perheen kanssa on tärkeintä. Veljien kanssa myös usein laulamme hassutellen, hän naurahtaa.

Ajatus tulevaisuuden unelmasta vie pois lavalta.

– Toivottavasti saamme perheenlisäystä joku päivä. Ammatillisesti tuntuu, että olen saavuttanut jo niin paljon.

Vantaan Viihdeorkesterin Magical Christmas -konsertti konserttitalo Martinuksessa 18. joulukuuta ja Finlandia-talossa 19. joulukuuta.