Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tupakansavusta tulee jatkuvasti valituksia Tikkurilan asemalla – tämän takia sauhuttelun kieltäminen on vaikeaa

KIELTO Savuttelua ei pystytä estämään Tikkurilan matkakeskuksessa.

Sankka savupilvi ympäröi tupakoitsijoita sisäänkäynnin edessä, josta noustaan Tikkurilan asemasillalle ja kauppakeskus Dixiin. Savuttelijat ovat pakkautuneet ahtaan oven eteen, jossa kulkee tuhansia ihmisiä päivässä.

Lisää tupruttelijoita löytyy bussiterminaalin puolelta ja juna-aseman laitureilta. Monia tupakansavu ärsyttää.

–Palautetta tulee jatkuvasti, huokaa rautatieaseman talotekniikan isännöitsijä Juha Sarkkinen RR Management Oy:stä.

Myös kauppakeskus Dixiin tulee tupakoinnista välillä palautetta, sanoo kauppakeskuspäällikkö Johanna Harjunmaa Dixi ei voi juuri muuta tehdä kuin ohjata asiakkaita tupakoimaan kauempana ovilta.

Tupakoitsijoiden "ohjailu" sallittuihin savuttelupaikkoihin tai tupakoinnin kieltäminen alueella on silti hankalaa tai jopa mahdotonta.

Liikennevirasto on Sarkkisen mukaan selvittänyt tupakoinnin kieltämistä laiturialueilla, mutta laki ei anna siihen lupaa.

– Tupakointia ei voi kieltää laitureilla.

Selitys on se, että tupakointikieltoalue pitäisi voida määritellä tarkasti, kuten Helsingin päärautatieaseman katetussa osassa, joka muodostaa sisäpihan. Siellä ei saa polttaa tupakkaa.

Tikkurilassa junien lähtölaitureilla on vain katos samoin kuin bussiterminaalin laitureilla.

Bussiterminaalin pylväisiin on kiinnitetty tupruttelun kieltäviä merkkejä, mutta samassa pylväässä on kuitenkin ulkokäyttöön tarkoitettu tuhkakuppi. Nainen, joka ei halua kertoa nimeään, polttaa kieltomerkin ja tuhkakupin luona savuketta ja ihmettelee ristiriitaa.

Terminaali on Vantaan kaupungin vastuulla. Kaupungin projektipäällikkö Harri Johansson myöntää, että tupakointia bussiterminaalissa on vaikea estää. Kieltomerkeillä se ei onnistu.

Johansson arvelee, että jos tuhkakupit poistetaan, käryttely jatkuu, mutta tupakantumpit päätyvät maahan siivottavaksi.

– Tilannetta täytyy vielä seurata ja pyritään ohjeistuksella saamaan tupakoitsijat ymmärtämään oikea tupakointipaikka.

Oikea tupakointipaikka on bussiterminaalin eteläpään levennyksessä, kiertoliittymän kohdalla. Johanssonin mukaan alueen henkilökunta ainakin käy siinä tupakalla.

Kaikkia tupakankäry ei haittaa. Tikkurilassa asioiva järvenpääläinen Hilkka Kouva ei itse tupakoi, mutta haluaa olla suvaitsevainen ja toivoo sitä muiltakin.

– Ei kiinnitetä niin paljon huomioita siihen, mitä muut tekevät.